in , ,

MILIK Siapakah Hati Irfan Haris?

Pelantun Lagu Popular ‘Patung’ Muncul Dengan Single Terbaharu Berkisar Tentang Kisah Percintaan Teman Rapat

Debut lagu ‘Patung’ setahun lalu yang dinyanyikan beliau ternyata menjadikan nama penyanyi remaja yang sedang menginjak dewasa ini disebut-sebut sebagai pelapis muda industri muzik tanah air.

Dengan memiliki vokal yang unik, anak muda asal Johor Bahru, Johor, Irfan Haris Othman atau lebih terkenal dengan panggilan Irfan Haris, muncul dengan single terbaharu berjudul ‘Milik’ terbitan Rocketfuel Entertainment setelah hampir setahun tidak keluar dengan mana-mana single.

Single yang berentak pop moden ini telah dicipta oleh Irfan sendiri bersama barisan komposer-komposer terkemuka tanah air seperti Mike Chan, Ajay Amai, Nick Ariff, Glow Rush, Nappie Hassan dan Kaler-J.

“Lagu ini berkisar tentang kisah percintaan dalam sebuah perhubungan yang asalnya merupakan hubungan di antara dua rakan baik yang kemudiannya ‘hati’ rakan baiknya itu menjadi miliknya, dan hubungan itu menjadi sangat istimewa buat lelaki tersebut.

“Pada kali ini saya membawakan genre pop moden yang tak pernah saya nyanyikan sebelum ini kerana inginkan kelainan dan mencuba sesuatu yang baru, selain mencabar diri untuk keluar dari zon selesa.

“Lagu ini juga turut memaparkan sisi vokal yang lebih dewasa sesuai dengan usia saya sekarang,” kata penyanyi berusia 20 tahun ini.

Irfan Haris

Penuntut tahun akhir jurusan diploma dalam bidang Seni Hiburan di KDU University College ini memilih untuk memberi fokus kepada bidang pelajaran terlebih dahulu.

“Pihak pengurusan Rocketfuel tidak pernah menghalang hasrat saya yang ingin meneruskan pelajaran dan mereka sangat memahami kehendak saya yang mahu menimba ilmu terlebih dahulu.

“Bayangkanlah ketika PKP, saya terpaksa melakukan aktiviti kuliah secara atas talian seperti berlakon, menyanyi dan menari, dan ternyata ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan,” kata Irfan lagi.

Mengulas lanjut mengenai single Milik, Irfan berkata, “Proses rakaman lagu ini mengambil masa selama 4 jam dan agak pendek berbanding dengan lagu-lagu yang pernah saya rakamkan sebelum ini, kerana saya dapat rasakan lagu ini serasi dengan jiwa saya.

“Banyak yang saya pelajari ketika berada di studio rakaman, selain perkara baru, ramai juga orang baru yang dapat saya bekerjasama di antaranya komposer tersohor iaitu Mike Chan.

“Mike banyak memberi tunjuk ajar serta ‘input’ yang menarik dan kreatif dalam menjiwai lagu ini agar dapat dinyanyikan dengan baik semasa di dalam studio.

Irfan Haris

Tambah Irfan, video muzik (MV) Milik telah menjalani proses penggambaran sejurus Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dimansuhkan oleh kerajaan dan mengambil masa selama 1 hari untuk disiapkan.

“Saya juga sangat teruja dengan konsep video muzik ini yang memaparkan kisah cinta di kolej, di mana saya percaya ramai remaja pernah berdepan dengan situasi sebegini, MV lagu ini sangat ringkas namun pasti memberi impak terhadap sesiapa yang menontonnya,” ujar Irfan mengajak peminatnya menghayati kisah percintaan ‘rakan baik’ dalam single terbaharunya itu.

Menurut Encik Feros Sayna, Ketua Rocketfuel Entertainment, “Pihak Rocketfuel memahami kehendak Irfan yang ingin memberi fokus terhadap bidang pelajaran dan ‘team’ Rocketfuel telah menyusun jadual seni sebaik mungkin agar tidak bercanggah dengan waktu kuliah Irfan.

“Sebagai penyanyi muda, Irfan ada potensi dan gaya vokal yang tersendiri, dan dengan kemunculan Milik dapat mengubat hati peminatnya yang selama ini ternanti buah tangan terbaru darinya.

Irfan Haris

Akhiri Irfan, “Saya berharap agar pendengar dapat menerima lagu ini kerana ia nyata berbeza daripada lagu-lagu saya sebelum ini. Dalam usia 20 tahun, saya harus lakukan sesuatu yang segar dan baru untuk terus berkembang sebagai seorang penyanyi.

“Semoga ramai terhibur dengan Milik dan bersyukur kalau ada yang menyukainya, dan teruslah menyokong karya anak-anak tempatan.

Lagu Milik boleh dimuat turun di iTunes dan dijadikan sebagai panggilan nada dering menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan serta boleh didengar dan nikmati pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube Music, KKBox dan Deezer.

Manakala MV single ini pula boleh ditonton secara eksklusif hanya di saluran YouTube Rocketfuel Network.

Tajuk : Milik

Artis : Irfan Haris

Penulis Lirik / 

Komposer : Mike Chan, Irfan Haris, Ajay Amai, Nick Ariff, Glow Rush, Napie Hassan & Kaler-J

Terbitan : Rocketfuel Entertainment Sdn. Bhd.

(Verse 1)

Dulu, kau teman baikku

Selalu, ada sisiku

Kamu selalu membuatku tersenyum, padamu

(Chorus 1)

Selalu merinduimu

Tiap detik tiap waktu

Mencintai kamu oh kasih

Pernah menemaniku

Kini kau sempurnakanku

Melengkapi sepenuh jiwaku

(Verse 2)

Aku, telah milik hatimu

Tiada, lain yang ku perlu

Kamu telah membuatku jatuh cinta padamu

(Chorus 2)

(Outro)

Dulu kau teman baikku

Selalu ada disisiku

Kamu tlah membuatku jatuh cinta

Padamu, padamu…

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Hael Husaini | 18

5 Selebriti Popular Malaysia Berguru Dengan 8 Master Dari Korea & Malaysia

Dizo

DIZO Jenama Pertama Dalam Ekosistem realme Techlife Lancar Dua Produk