in , ,

Top 5 Iklan Raya Paling Menyentuh Perasaan, Diinspirasi Dari Kisah Benar

Saban tahun sambutan Hari Raya Aidilfitri turut diserikan dengan pelbagai iklan raya yang dihasilkan oleh syarikat produksi tempatan atau agensi itu sendiri.

Malah, iklan raya ini sudah menjadi satu eleman penting setiap kali tibanya Syawal. Menariknya, iklan raya ini memaparkan jalan cerita tersendiri seperti diangkat daripada kisah benar dan isu semasa selain menampilkan barisan pelakon terkenal.

Berikut lima iklan raya 2024 yang kisahnya diinspirasi daripada kisah benar.

  1. Iklan Raya Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS)

Iklan berjudul Conteng sempena Aidilfitri ini juga berjaya menyentuh hati dan membuat ramai sebak sehingga mencatat tontonan lebih satu juta dalam tempoh tiga minggu ditayangkan di YouTube.

Pengarahnya, Rashid Sikh Abdullah berkata, idea asal daripada PKNS berkenaan seorang yang sudah berjaya merajuk dengan kata-kata bapanya sewaktu kecil dan lebih 20 tahun tak balik kampung.

Dia kemudiannya ada mengambil rujukan daripada filem dan rakan yang dihalang cita-citanya menyambung pengajian tertinggi dalam jurusan seni atau seni halus.

Itulah yang menjadi inspirasi buat dirinya dengan mencantumkan kisah-kisah sebenar. Daripada beberapa penulis skrip yang saling bertukar idea, maka mereka ciptakan sebuah jalan cerita yang mungkin dianggap klise tapi digarap dan divisualkan dengan menarik.

Antara kekuatan utama iklan itu juga adalah penampilan pelakon veteran, Jalil Hamid yang mempamerkan lakonan cemerlang.

  1. Iklan Raya Bank Muamalat 2024

Iklan raya berjudul Nak Ikut ini diinspirasi daripada kisah benar rakan sebaya pengarah iklan raya ini, Dzulkifli Shaari.

Kisah cerita pendek ini penuh dengan mesej tersirat, terutamanya tentang keluarga, dunia yang sementara, dan sedekah untuk pahala berterusan, etc

Nak Ikut mengisahkan tiga beradik yang sudah kehilangan kedua ibu bapa dan tinggal bersama nenek mereka. Kisah menjadi tragis apabila adik kepada Hamidi iaitu Zaid meninggal ketika dalam perjalanan mencari abangnya yang pergi ke kedai membeli baju raya.

Lebih menarik lagi, iklan raya ini mempunyai “OST” dinyanyikan oleh Ezad Lazim yang bertajuk Dekat Semula. Lagu ini hasil ciptaan komposer Sharon Paul dan lirik oleh Ahmad Fedtri Yahya.

Walaupun boleh dikatakan antara “newcomers” yang masih baru dalam dunia PSA Raya, iklan raya ini berjaya menyentuh hati dengan penceritaan yang berkesan dan mesej yang mendalam.

Iklan raya Nak Ikut yang dibawakan oleh Bank Muamalat ini sudah mencecah jutaan tontonan di semua platform media sosial seperti Facebook, YouTube dan Instagram.
https://youtu.be/eQMuU4QZNNM?si=52AeSLq-nTDsSa8A

  1. Iklan Raya Elrah Exclusive

Buat julung kalinya, Elrah Exclusive melancarkan filem pendek sempena 10 tahun dalam industri fesyen.

Dibintangi oleh barisan pelakon serta duta pakaian Elrah Exclusive pada raya tahun ini seperti Beto Kusyairy, Sharnaaz Ahmad, Meerqeen, MK K-Clique dan ramai lagi. Tidak ketinggalan, Fatimah Abu Bakar yang melakonkan watak ibu.

Filem pendek bertajuk Tak Pernah Suka Mak ini adalah berdasarkan kisah benar yang dilalui pengasasnya iaitu El Azman.

Walaupun si ibu tidak menunjukkan kasih sayangnya pada anak, dia tetap berbangga dengan segala pencapaian anak dan setia mengiringi langkah mereka dengan doa. Pada akhirnya, ajal menjemput si ibu dan anak terlambat mengetahui kasih maknya.

  1. Iklan Raya RHB

Iklan raya berjudul Lembaran Baharu ini adalah kisah realiti yang dikongsikan oleh seorang peguam terkenal, Datuk Ahmad Zaharil Muhaiyar ketika mengendalikan kes kecurian.

Kisahnya membantu dan menyelamatkan seorang ibu yang hampir dipenjara kerana kes curi kotak pensil di sebuah pasar raya dijadikan iklan raya 2024 RHB Group.

Kisah yang berlaku pada 1998 itu menceritakan seorang wanita yang bekerja sebagai pekerja pembersihan mencuri kotak pensel yang berharga RM18 untuk dihadiahkan kepada anaknya yang mendapat keputusan nombor satu dalam kelas.

Bagi mendapatkan kesahihan cerita wanita berkenaan, Ahmad Zaharil ke sekolah anak wanita itu dan guru di sekolah itu tidak menafikan keputusan murid berkenaan. Mahkamah memutuskan kepada wanita berbangsa India itu untuk berkelakuan baik selama beberapa tahun.

Beberapa tahun kemudian, anak kepada wanita itu bertemu dengan Ahmad Zaharil dan memperkenalkan dirinya ketika itu sudah bergelar peguam.

  1. Iklan Raya Taylor’s University

Sesuatu yang menarik apabila iklan raya turut dihasilkan oleh institusi pengajian tinggi (IPT). Buktinya, iklan dari Taylor’s University ini tidak kurang hebatnya.

Suami Mithali membawakan kisah mengenai realiti rumah tangga yang jarang diperkatakan dalam kehidupan seharian kita.

Mungkin ada yang memandang serong cara hidup suami isteri yang ‘bertukar peranan’ ini. Suami tinggal di rumah, isteri pula pergi bekerja. Namun, mereka pasti ada sebab tersendiri untuk pilih jalan hidup sebegitu.

Iklan ini mengajak orang ramai agar tingkatkan peranan dalam keluarga, memimpin dengan penuh kasih, mengukuhkan hubungan dengan pengorbanan, dan saling memahami jalan hidup seseorang.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Jualan Tiket Early Bird Rainforest World Music Festival 2024 Kini Dibuka

Syafiq Yusof Mengejutkan Peminat Menerusi Filem Aksi Thriller Berjudul SHERIFF