in , ,

Instagram Stories Perkenal Fungsi Terjemah, Mudahkan Pengguna Faham Lebih 90 Bahasa Asing

Pengguna Instagram pasti tahu yang aplikasi tersebut mempunyai fungsi menterjermah sebarang bahasa asing yang digunakan di ruangan kapsyen IG Feed kepada bahasa yang digunakan.

Bagi mengaktifkannya anda hanya perlu menekan ‘see translation’ yang terletak bersebelahan tarikh manakala untuk menyahaktifnya dengan menekan ‘see original’ di tempat yang sama.

Sebelum dan selepas terjermahahan dari BM ke Inggeris di IG Feed

Instagram

Kewujudan fungsi ini pasti memudahkan anda khususnya jika anda mengikuti seseorang yang bukan berasal dari negara anda baik golongan selebriti, atlet atau page-page antarabangsa.

Namun fungsi itu sebelum ini hanya itawarkan instagram feed dan bukan untuk perkongsian di instagram stories.

Terbaru hari ini, Instagram telah memperkenalkan fungsi sama di Instagram Stories kepada semua penggunanya di seluruh dunia.

Sama seperti IG Feed, Instagram difahamkan akan terus memaparkan See Translation sebaik mereka mengesan anda sedang melihat Stories dari bahasa yang berbeza.

Namun berbeza dari IG Feed, Instagram akan terus menterjemahkan hasilnya bersama bahasa asalnya di bahagian bawah Stories.

Difahamkan ciri terbaharu IG Stories ini boleh menterjemahkan teks lebih dari 90 bahasa. Namun setakat ini, fungsi menterjemah masih belum tersedia untuk menterjermahkan audio. Namun kami yakin sekiranya fungsi tersebut dapat diadakan ia pasti dapat membantu pengguna untuk lebih memahami sesebuah perkongsi di Stories.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Abu Syafiq | 12

Ustaz Abu Syafiq Dakwa Dirinya Difitnah Team Ebit Lew, Rancang Ambil Tindakan Undang-Undang

Inteam 2020 | 13

Alunan Lagu Al-Quds Lana’ dari Inteam Berkumandang di Bumi Gaza