in , ,

Melaram di 10 Lokasi OOTD Untuk Abadikan Kenangan di Negeri Selangor

Apabila kita mendekati akhir bulan Ramadhan yang mulia, ahli-ahli keluarga dan jiran tetangga sibuk bersiap sedia untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Dari set langsir baru, baju raya sedondon, persediaan memasak juadah Raya dan mengira berapa jam perjalanan untuk sampai ke kampung halaman – perkara ini adalah apa yang membuatkan Hari Raya Aidilfitri sangat bermakna. Walau bagaimanapun, dalam keadaan dan persediaan yang sibuk, kita akan sentiasa cuba untuk menyelitkan masa untuk mengambil gambar-gambar Outfit-Of-The-Day di Hari Raya Aidilfitri. 

Jika anda sedang mencari tempat-tempat instagrammable untuk mempamerkan pakaian raya anda, kami telah menyenaraikan 10 tempat menarik di Selangor untuk OOTD  Aidilfitri anda pada tahun ini.

RAINBOW WINDMILL AND SWING, SEKINCHAN 

1. RAINBOW WINDMILL AND SWING, SEKINCHAN Selangor.Travels

Rainbow Windmill and Swing di Sekinchan bukanlah lokasi yang asing bagi penduduk yang tinggal di kawasan ini, malah ia dianggap sebagai salah satu tempat pelancongan yang paling terkenal di daerah Sabak Bernam. Selain dikelilingi oleh sawah padi yang cantik, kawasan ini juga memiliki banyak lokasi yang menarik bagi mereka yang berminat untuk berkunjung ke sini, seperti kincir angin pelangi, tangga yang berwarna-warni dan buaian yang memberikan pandangan ke sawah padi yang menghijau. Sesiapa sahaja boleh mengunjungi dan dan menangkap gambar di sini secara percuma.

LALUAN SENI PEKAN LAMA, KUALA SELANGOR

2. LALUAN SENI PEKAN LAMA, KUALA SELANGOR Selangor.travels

Banyak seniman tempatan kini menggunakan lukisan mural sebagai salah satu cara memaparkan hasil seni kreatif mereka pada bangunan dan seni bina Selangor. Ini meningkatkan dan mengekalkan kebersihan kawasan sekitar dan lorong belakang serta menarik pengunjung dan peminat seni. Laluan Seni Pekan Lama yang berdekatan dengan Masjid Raja Lumu menampilkan banyak lukisan yang dilukis di kedua-dua sisi lorong. Seawal tahun 2019, pelukis seni halus UITM, atau juga dikenali sebagai cerakcarakita, telah menghasilkan beberapa mural. Pengunjung dan peminat seni tidak akan kecewa apabila mereka mengambil gambar OOTD Hari Raya mereka di sini, kerana terdapat lebih daripada 15 lukisan mural yang berlatarbelakangkan warisan asli kita di dinding bangunan lama dan diserikan lagi dengan laluan pejalan kaki yang berwarna-warni.

DRAGONFLY PARK @ ECO GRANDEUR, KUALA SELANGOR

3. DRAGONFLY PARK ECO GRANDEUR, KUALA SELANGOR Selangor.Travels

Dikelilingi oleh sebuah tasik yang cantik dan dedaunan hijau yang subur, Taman Dragonfly @ Eco Grandeur terkenal dengan jambatan yang cantik, yang dikenali sebagai Eco Bridge. Taman yang terletak di Puncak Alam ini mempunyai lebih daripada 2,000 anak tangga dan menawarkan banyak lokasi yang cantik untuk gambar OOTD Hari Raya Aidilfitri anda. Taman ini dibuka dari jam 10:00 pagi hingga 8:00 malam. Ia mempunyai beberapa tarikan, termasuk taman permainan, pusat kecergasan, bangku, tempat letak kereta, padang bola keranjang dan padang futsal. Pengunjung boleh datang untuk berlari, berbasikal dan berjalan-jalan.

PJ STREET ART LANE, PETALING JAYA

Terdapat beberapa perubahan kreatif yang dibuat kepada pembangunan baru di Petaling Jaya. Anda mungkin melihat banyak lukisan yang sangat cantik telah dipaparkan di Petaling Jaya. Walaupun terdapat banyak mural dan lukisan dengan karya seni unik dan berbeza di belakang kedai-kedai dan lorong-lorong yang memaparkan motif tradisional dari etnik Melayu, Cina, dan India, tetapi masih sesuai untuk gambar Hari Raya Aidilfitri anda bagi pelancong dan pengunjung yang datang dan menghargai seni tempatan yang dipamerkan. Pelancong dan pengunjung disarankan untuk datang pada hujung minggu untuk mengelakkan kepadatan tempat letak kereta yang disebabkan oleh waktu perniagaan pada hari minggu di sini. Selain itu, untuk melawati bandar Petaling Jaya, bas awam boleh diakses dengan menggunakan Bas Hijau PJ. Selain itu, stesen kereta api terdekat juga terletak di Stesen Amcorp Mall bagi mana-mana pengunjung atau pelancong yang ingin melawat.

MUZIUM SULTAN ALAM SHAH, SHAH ALAM 

Muzium ini merupakan simbol utama warisan budaya dan pembangunan di negeri Selangor. Ditubuhkan pada tahun 1989, muzium ini mempunyai reka bentuk yang unik berdasarkan seni bina Minangkabau. Ia meliputi kira-kira 135,000 kaki persegi penuh dengan budaya dan sejarah semula jadi Selangor yang memaparkan banyak tempat unik dan menarik bagi pelancong dan pengunjung yang datang dan mengambil gambar pada Hari Raya Aidilfitri seperti rumah Bugis tradisional yang berusia 100 tahun dan beberapa lokomotif lama yang akan membuat gambar Hari Raya anda menonjol. Selain itu, muzium ini juga dikelilingi oleh tempat-tempat lain seperti Masjid Biru dan Tasik Shah Alam untuk pengunjung lawati.

GAMUDA COVE PARK, KUALA LANGAT

6. GAMUDA COVE PARK, KUALA LANGAT Selangor.Travels

Taman yang mesra haiwan peliharaan seluas 60 ekar ini memiliki trek jogging sepanjang 5 KM. Terdapat banyak lokasi yang fotogenik dalam taman yang terjaga ini untuk pelancong dan pengunjung mengambil gambar OOTD mereka sepanjang Hari Raya Aidilfitri. Bagi mereka yang mencintai haiwan dan ingin mengadakan sesi gambar Hari Raya di luar, kawasan yang berkunci ini juga selamat dan mesra haiwan peliharaan. Selain itu, Taman Gamuda Cove telah memelihara ekosistemnya dan menambah kekayaan biologi; dengan dua air terjun yang mengalir deras dan mengekalkan tasik dan kolam semula jadi untuk meningkatkan pertumbuhan tumbuhan dan ekosistem haiwan, menjadikannya tempat terbaik untuk pelancong yang suka mengambil gambar flora dan fauna di taman ini.

BANDAR BARU SALAK TINGGI (BBST) WALK, SEPANG

7. Credit To_ Central.menarikdi.com BBST STREET MURALS

Selain daripada Laluan Seni Pekan Lama di Kuala Selangor dan PJ Street Art Lane di Petaling Jaya, Bandar Baru Salak Tinggi (BSST) Walk juga merupakan salah satu lorong seni mural yang popular bagi pelawat dan pelancong yang mahu mengambil gambar OOTD di Hari Raya Aidilfitri. Terdapat lukisan-lukisan besar yang menggambarkan sejarah dan budaya yang kaya di Daerah Sepang, termasuk Litar Antarabangsa Sepang, Jeti Penambang Sungai Pelek, Bukit Pelandok, Pantai Bagan Lalang, Lapangan Terbang KLIA Sepang dan Kampung Orang Asli Bangkong Bukit, menghiasi lorong ini. Lorong ini juga akan diubah menjadi pasar seni pada hujung minggu, di mana beberapa artis tempatan akan membuka gerai dan menjual barang antik dan karya seni kepada pelancong dan peminat seni.

TAMAN TASIK CYBERJAYA, CYBERJAYA

8. CYBERJAYA LAKE GARDEN, CYBERJAYA selangor.travels

Ditubuhkan pada tahun 1998, Taman Tasik Cyberjaya adalah sebuah taman kecil, merangkumi berkeluasan 86 ekar untuk berjalan santai di sekitar seluruh kawasan dan mengambil masa kira-kira 20 minit. Kehijauan yang subur dan bunga teratai yang berwarna-warni serta teratai yang tumbuh di bahagian-bahagian tasik yang berbeza di taman ini pastinya akan memberikan latar belakang semulajadi yang indah untuk gambar OOTD Raya anda. Jambatan kayu yang ada di sini juga akan membawa anda menyelusuri menara pemantauan, yang memaparkan pemandangan langit-langit Cyberjaya dari atas pepohonan. Selain itu, anda juga boleh berpiknik bersama ahli keluarga dan rakan-rakan atau memancing serta berenang di kolam renang yang terdapat di taman tasik ini.

SETIA ECOHILL PARK, SEMENYIH

9. SETIA ECOHILL PARK, SEMENYIH Selangor.travels

Taman Setia Ecohill adalah sebuah taman komuniti tempatan yang unik dan terjaga dengan baik. Ia terletak di puncak bukit dengan pemandangan yang memaparkan seluruh bandar Setia Ecohill, Semenyih. Taman ini adalah tempat yang ideal untuk keluarga dan rakan-rakan datang untuk bersenam atau berehat dengan laluan jogging dan berbasikal sepanjang 20 KM di seluruh Setia Ecohill. Memandangkan taman ini terletak di puncak bukit, ia adalah tempat yang terbaik untuk menyaksikan matahari terbenam dan mengambil gambar-gambar OOTDGolden Hour’  untuk Instagram anda.

KKB STREET MURALS, HULU SELANGOR

10. KKB STREET MURALS, HULU SELANGOR Selangor.travels

Bandar Kuala Kubu Bharu (KKB) masih mempunyai sedikit ciri-ciri kolonialisme di sekitarnya. Terletak berdekatan dengan Lukisan Mural KKB, terdapat juga Restoran Sun Sun Nam Cheong yang telah berusia lebih 101 tahun. Para pelancong akan menemui pelbagai lukisan yang menggambarkan flora dan fauna yang terdapat di Hulu Selangor semasa mereka berjalan di sepanjang lorong tersebut.

Di Hulu Selangor, beberapa lukisan mural berkonsepkan lokasi terkenal atau tarikan pelancongan popular, seperti Pitcher Flora Fraser Hill dan Manseer Fish Sanctuary Sungai Chiling. Selain itu, terdapat juga lukisan yang memaparkan tarikan pelancongan lain termasuk payung terjun, pemandangan burung dan pendakian hutan. Pelancong dan pengunjung disarankan untuk berkunjung ke Laluan Seni Mural KKB untuk mengambil gambar untuk OOTD di Hari Raya Aidilfitri ini.

POSTER 1 ARTICLE OOTD RAYA

PENUTUP

Melaram di Hari Raya Aidilfitri dengan pengembaraan yang menyeronokkan. Setiap tempat menawarkan latar belakang yang unik untuk merakam detik-detik yang tidak akan dapat dilupakan bersama yang tersayang, dengan foto-foto yang memukau dan kenangan yang manis bersama. Untuk lebih banyak inspirasi pelancongan di Selangor, layari laman web rasmi Tourism Selangor, www.selangor.travel, atau ikuti akaun media sosial rasmi Tourism Selangor; Saluran Instagram, Facebook, Twitter, TikTok dan YouTube Pelancongan Selangor. #PusingSelangorDulu

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ulasan Telefon Pintar Xiaomi 14 Yang Compact, Dilengkapi Dengan Lensa Leica

MONOLOQUE

Album Lagu Perang Hijrah Dilepaskan Bersama Lagu Terakhir & Muzik Video