in , ,

DFP Seni Festival 2024: Sebuah Pentas Legasi Seni & Wadah Budaya Warisan

Dewan Filharmonik PETRONAS (DFP), yang terletak di tengah Menara Berkembar PETRONAS, Kuala Lumpur City Centre (KLCC), dengan bangganya mempersembahkan DFP Seni Festival 2024, sebuah extravaganza muzik dan persembahan seni yang akan berlangsung sepanjang tiga bulan.

Ini merupakan platform unik yang akan mempersembahkan bakat anak seni tempatan dan wadah budaya yang menarik dari kumpulan kesenian dan orkestra terkenal.

Ini merupakan kali keenam DFP mengadakan acara sebesar magnitud ini dengan matlamat untuk menjadi pentas legasi tradisional dan warisan Malaysia untuk dipersembahkan kepada dunia. Sebelum ini, DFP telah bekerjasama dengan pelbagai kumpulan budaya dan artis untuk memelihara, menyemai dan mempromosi kepelbagaian seni budaya.

Ketua Pegawai Eksekutif DFP, Hassina Begam Abdul Gani berkata, “Sejak ditubuhkan pada tahun 1998, DFP kekal komited pada objektif artistiknya untuk memberi hanya yang terbaik melalui persembahan ramai artis-artis tersohor.

Festival tahun ini ialah sebuah testimoni komitmen kami untuk menyemai appresiasi terhadap legasi budaya kita seperti muzik tradisional dan seni, menyediakan platform untuk persembahan ini memberi inspirasi kepada semua peringkat masyarakat.

DFP Seni Festival 2024: Sebuah Pentas Legasi Seni & Budaya!

Festival ini akan dimulakan dengan konsert Jit Sin High School’s Chinese Orchestra pada Sabtu, 20 Julai 2024 jam 8.30 malam. Bertemakan Dialogue of the Songs of Chu, konsert ini akan mempersembahkan muzik orkestra Cina dengan gabungan hebat erhu dan cello yang menampilkan bakat Tan Rou Yee dan Lim Sing Yee. Orkestra ini telah menggondol pelbagai anugerah di dalam dan luar negara sepanjang 50 tahun penubuhannya.

Kemudian, peminat seni akan dihiburkan dengan sebuah persembahan teater tradisional Mek Mulung pada Sabtu, 27 Julai 2024 jam 8.30 malam. Bertemakan DFP Muzikal: Mek Mulung Putera Cahaya Bulan, persembahan teater yang berusia 500 tahun ini adalah kolaborasi DFP dengan Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) dan Kumpulan Mek Mulung Seri Mahawangsa (gabungan Persatuan Penggerak Warisan Seni Budaya Negeri Kedah atau ‘AKRAB’, dan Kumpulan Mek Mulung Wang Tepus). Teater ini akan menampilkan aktor Arja Lee selaku watak utama dalam sebuah kisah cinta penuh tragedi.

DFP Seni Festival 2024: Sebuah Pentas Legasi Seni & Budaya!

Festival bakal diteruskan dengan sebuah persembahan teater tradisional Minangkabau dinamakan ‘Randai’ pada Sabtu, 10 Ogos 2024 jam 8.30 malam. Penonton akan dihiburkan dengan sebuah persembahan bertemakan DFP Muzikal: Randai Mudo Pak Belalang di mana seni silat dan tarian bergabung. Teater tradisional dari Negeri Sembilan ini akan mempamerkan gabungan kekayaan budaya dan tarian bertenaga oleh kanak-kanak berbakat yang dilatih oleh Pewara Dance Theater, sebuah kumpulan alumni dan kakitangan ASWARA (Akademi Seni Budaya & Warisan Kebangsaan). 

Festival ini akan diakhiri dengan kemeriahan aktiviti seni yang akan berlangsung di lobi DFP pada Sabtu, 7 September 2024 dan Ahad, 8 September 2024 dari 11.00 pagi hingga 5.00 petang. Pelbagai kumpulan kesenian akan menyajikan persembahan unik mereka untuk menyemarakkan festival kali ini agar keraian muzik dan seni ini dapat dinikmati oleh orang ramai.

DFP Seni Festival 2024: Sebuah Pentas Legasi Seni & Budaya!

Bersama meraikan DFP Seni Festival 2024. Nikmati ‘Pakej Keluarga’ dengan potongan 15% apabila membeli minimum 4 tiket. 

DFP, yang boleh memuatkan 920 penonton dalam satu masa, adalah salah satu dari 10 tempat menarik di Kuala Lumpur City Centre selain dari Menara Berkembar PETRONAS, Suria KLCC, Petrosains – The Discovery Centre, Aquaria KLCC, Mandarin Oriental Kuala Lumpur, Traders Hotel Kuala Lumpur, Impiana KLCC Hotel, Kuala Lumpur Convention Centre dan KLCC Park. Ini adalah ‘THE PLACE’ di mana ruang diinspirasikan untuk masyarakat, semua di bawah payung yang sama, merangkumi kepelbagaian budaya, perniagaan dan riadah.

Maklumat Konsert 

Tempat

Dewan Filharmonik PETRONAS

Menara Berkembar PETRONAS

Harga Tiket 

Premium: RM159, A Reserve: RM129, B Reserve: RM99, C Reserve: RM69

Waktu Operasi Box Office 

Selasa ke Sabtu: 10.30 pagi – 6.30 petang, 9.00 malam (pada malam persembahan)

Ahad: 12.00 tengahari hingga waktu persembahan
(Tutup pada hari Isnin dan Cuti Am kecuali jika ada konsert berjadual)

Tempahan Telefon: 03-23317007 Tempahan Email: [email protected]


Laman Web DFP: www.dfp.com.my

Facebook & Instagram: @dewanfilharmonikpetronas

YouTube
: DFP Stage+, Spotify: DFP, TikTok: @dewanfilharmonikpetronas 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Cukup Murah

Difitnah ‘Khayalkan’ Aliff Aziz, Sarah Nak Saman Ruhainies RM5 Juta