in , ,

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Cukup Murah

Xiaomi Smart Band 8 Pro pada asalnya mula diperkenalkan di China pada Ogos lalu, tetapi ia mengambil sedikit masa untuk pergi ke peringkat antarabangsa. Jom baca ulasan dari Budiey.

Pada pendapat Budiey, ketika pertama kali menggeluarkan Xiaomi Smart Band 8 Pro dari kotak, rekaan jam pintar ini begitu bergaya dan stylish. Sudah tentu, ini menjadi pilihan bagi para pengguna yang menginginkan rekaan yang fashionable dan punya banyak ciri yang berguna dalam menjalani kerja dan kehidupan seharian. 

Kalau nak diikutkan, sebenarnya tidak selalunya kita mendapat melihat peranti seperti Xiaomi Smart Band 8. Maksud Budiey, ia adalah penjejak kecergasan yang sangat berpatutan pada hanya RM339, tetapi ia juga sangat cekap dengan hayat bateri yang hebat kalau nak dibandingkan dengan jam tangan pintar yang lain. 

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Murah

Budiey mendapati sukar untuk rasa teruja tentang penjejak kecergasan hari ini kerana, sebahagian besarnya, semuanya kelihatan sama. Ini bukan bermakna Xiaomi Smart Band 8 Pro tidak okay, tetapi Budiey lebih akui bahawa hanya dengan melihatnya, tidak mungkin anda menjangkakan kosnya serendah itu.

Semasa buka kotak, Budiey mendapati ada diberikan ialah tali jam Xiaomi Quick Release Strap secara percuma untuk setiap pembelian tersebut.

Ia bukan sahaja salah satu penjejak kecergasan bajet paling lengkap yang telah Budiey uji selama 3 minggu, malah ia juga mengalahkan Huawei Band 7 (penjejak yang Budiey suka dan pernah pakai) dengan menawarkan penjejakan lokasi GPS terbina dalam juga.

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Murah

Xiaomi Smart Band 8 Pro: Spesifikasi

Xiaomi Smart Band 8 Pro dilengkapi skrin AMOLED berwarna sebesar 1.74″ dengan resolusi 336 X 480 piksel. Pelbagai sensor kesihatan dan kecergasan standard seperti pemantauan jantung, waktu tidur, tahap penafasan dan lebih 150 mod sukan turut disediakan. Diikuti juga sokongan GPS terbina yang amat berguna untuk aktiviti luar dan kalis air 5 ATM.

Ia adalah keseimbangan yang baik, dan ia tidak menyakitkan bahawa ia mempunyai resolusi 336 x 480 px dan kadar penyegaran 60Hz yang mudah dibaca, dan beratnya hanya 22.5g tanpa tali dan Budiey mendapati ia selesa dipakai 24/7. 

Tiada butang, fizikal atau sebaliknya, di bahagian tepi, jadi anda akan melakukan segala-galanya dengan skrin sentuh, manakala talinya tertanggal dengan mudah melalui mekanisme halus dan klik pada tempatnya dengan cara yang memuaskan. 

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Murah

Band 8 Pro menawarkan sehingga 600 nit kecerahan puncak berbanding 500 pada Band 7 Pro dan menampilkan skrin bertetulang Gorilla Glass 3. Paparan boleh digunakan dengan mudah walaupun dalam cahaya matahari langsung dan terdapat pilihan kecerahan automatik jika anda lebih suka laluan itu.

Unit review Budiey dapat ini didatangkan dengan pilihan warna putih silver dan didatangkan juga dengan sebuah kotak yang mengandungi tali jam yang sememangnya Budiey akan gunakan sebab nampak lebih elegan; ia adalah satu tawaran yang sesuai untuk semua, dan sebagai seseorang yang biasanya menggunakan tali yang lebih besar, Budiey boleh katakan ia berfungsi dengan baik.

Casing diperbuat daripada plastik dan Xiaomi menambah bibir logam pada sisi yang memberikan rupa dan rasa yang lebih premium. Band 8 Pro datang dalam warna hitam dan kelabu muda. Xiaomi menggunakan reka bentuk tali TPU baharu yang melekat pada badan Band 8 Pro melalui mekanisme pelepasan pantas proprietari. Ia kelihatan lebih kukuh daripada mekanisme pada Band 7 Pro tahun lepas yang mempunyai beberapa masalah ketahanan dengan mata lampunya.

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Murah

Di bahagian belakang anda akan menemui port pengecasan, dan walaupun tiada bata kuasa dimasukkan ke dalam kotak, perlu diingat bahawa kabel USB-A yang ada di sini bukanlah yang terpanjang. 

Band 8 Pro adalah kalis air 5ATM supaya anda selesa membawanya ke kolam renang dan semasa aktiviti air cetek seperti meluncur. Kotak runcit membawa keping pengecas USB yang berakhir dengan penyambung USB-A, panduan permulaan pantas dan risalah jaminan.

Sesetengah pengguna akan lebih suka USB-C, kerana USB-A mula kelihatan agak ketinggalan zaman. Namun, untuk harga di bawah RM400, ia hanyalah kabel pengecasan. Anda mendapat apa yang anda dapat.

* Skor reka bentuk: 4.5/5

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Murah

Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi

Band 8 Pro mempunyai ciri penjejakan kesihatan dan aktiviti yang sama seperti Band 8 dan Band 7 Pro dengan pemantauan degupan jantung 24/7, penjejakan SpO2, pemantauan tidur dan tekanan. Anda boleh menjejaki 150+ mod sukan dan penerima satelit GNSS dwi-jalur terbina dalam (L1 dan L5) memastikan anda boleh menjejaki larian anda tanpa membawa telefon anda.

Seperti semua peranti boleh pakai pintar Xiaomi, Band 8 Pro mempunyai set muka jam tangan yang pelbagai pada apl Mi Fitness dengan pilihan yang mencukupi untuk memenuhi sebarang gaya. Anda boleh menyimpan sehingga 14 muka jam pada satu masa pada Band 8 Pro yang dua kali lebih banyak berbanding Band 7 Pro.

Sesetengah muka jam datang dengan pelbagai komplikasi yang boleh disesuaikan dan juga boleh berfungsi sebagai pintasan apl. Anda juga boleh mengubah warna mereka dengan menahan muka jam pada skrin utama. Band 8 Pro menyokong mod Sentiasa di Paparan (AOD) dengan beberapa muka jam tangan pertama dan pihak ketiga direplikasi pada skrin AOD manakala yang lain mendapat salah satu daripada empat tem a AOD lalai.

Band 8 Pro menjalankan RTOS asas yang dikendalikan sepenuhnya melalui leret. Anda mendapat widget berasaskan kad yang boleh disesuaikan yang boleh anda kumpulkan dalam kumpulan sehingga empat orang. Anda boleh memilih antara grid atau susun atur apl senarai. Terdapat 23 apl terbina dalam tetapi tiada apl pihak ketiga. Versi antarabangsa kami tidak disertakan dengan penerima NFC walaupun terdapat unit yang dijual di China. Dua peninggalan ketara lain termasuk ketiadaan mikrofon dan pembesar suara yang bermaksud tiada panggilan suara.

Sokongan pemberitahuan adalah asas kerana anda hanya mendapat beberapa baris teks tanpa sokongan untuk imej, emoji atau video. Aplikasi Mi Fitness menyimpan penjejakan kesihatan selama sebulan dan data senaman dan anda boleh menyegerakkan data anda ke Apple Health atau Google Fit serta Strava dan Suunto.

* Skor prestasi: 4/5

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Murah

Xiaomi Smart Band 8 Pro: Software

Band 8 Pro membawakan antara muka pengguna berasaskan leret biasa yang kelihatan dan berjalan seperti peranti boleh pakai Xiaomi bukan Wear OS yang lain. Faedah yang jelas berbanding saudaranya yang bukan Pro ialah skrin yang lebih besar yang memuatkan lebih banyak kandungan dalam widget, pemberitahuan dan bacaan kesihatan dan aktiviti. Paparan AMOLED 60Hz adalah cecair dan warna tepu. Walaupun asas dari segi fungsi, UI terasa cepat dan berjalan tanpa lag yang ketara.

Anda mendapat sedikit kebolehsesuaian dengan pilihan untuk menambah sehingga empat halaman widget dengan setiap menempatkan sehingga tiga komplikasi pada satu masa. Mengedit widget dan komplikasinya dilakukan melalui aplikasi pendamping Mi Fitness.

Pemberitahuan datang dengan segera tetapi tiada cara untuk berinteraksi dengan mereka atau menghantar balasan yang telah ditetapkan. Kesambungan adalah kukuh dan Budiey tidak mengalami sebarang gangguan semasa dipasangkan dengan iPhone 15 Pro.

Penjejakan kesihatan

Kita harus bermula dengan mengatakan bahawa peranti boleh pakai pintar seperti Band 8 Pro bukanlah instrumen gred perubatan dan oleh itu ciri penjejakan kesihatan mereka hanya berguna untuk mengukur arah aliran dalam kesejahteraan umum anda.

Penjejakan kadar jantung pada Band 8 Pro boleh dikonfigurasikan dalam selang 1, 10 atau 30 minit dan anda juga boleh menetapkan amaran untuk bacaan kadar denyutan jantung tinggi dan rendah. Budiey mendapati kadar denyutan jantung dan bacaan ketepuan oksigen darah daripada sensor optik PPG 4 saluran baharu adalah konsisten dengan bacaan daripada jalur pintar dan jam tangan pintar bersaing semasa berehat.

Budiey menghadapi beberapa kejadian semasa latihan di mana Band 8 Pro akan melaporkan bacaan kadar denyutan jantung secara berlebihan sehingga 10 BPM berbanding Xiaomi Watch S3 yang menampilkan penderia optik PPG 12 saluran.

Penjejakan tidur adalah tepat pada kebanyakan bahagian dengan masa pergi-untuk-tidur dan bangun yang tepat. Terdapat contoh yang ganjil apabila Band 8 Pro memutuskan Budiey tidur sebentar semasa temu janji potong rambut. Apl tidur pada Band 8 Pro memberi anda pecahan terperinci dengan peratusan untuk tidur pergerakan mata (REM) dalam, ringan dan pantas.

Anda juga mendapat purata kadar denyutan jantung dan bacaan oksigen darah pada jalur dan anda boleh menogol ciri beta skor pernafasan yang boleh memberi amaran kepada anda tentang tanda-tanda awal apnea tidur.

Penjejakan aktiviti

Band 8 Pro menyokong lebih 150 mod sukan dengan kebanyakannya menunjukkan metrik utama yang sama seperti masa berlalu, kalori terbakar dan kadar denyutan jantung. Kursus regangan adalah tambahan baharu yang menampilkan animasi berpandu tentang cara memanaskan badan sebelum bersenam dan menyejukkan badan selepas satu.

Mod larian luar mendapat sokongan untuk tanda yang lebih khusus seperti rentak, irama, langkah dan ia boleh mengumpul data larian melalui penerima GNSS dwi-jalur terbina dalam. 

Ketepatan GPS meninggalkan beberapa yang diingini. Band 8 Pro secara rutin bergelut untuk menunjukkan bahagian kaki lima yang betul semasa berlari dan berjalan Budiey malah menunjukkan bahawa saya telah masuk ke dalam air semasa berjalan-jalan di tepi tasik baru-baru ini.

Band 8 Pro juga menyokong pengesanan senaman automatik, beban latihan dan VO₂ maks dengan cadangan untuk masa pemulihan. Pengiraan langkah adalah tepat dan setanding dengan barang boleh pakai lain, Budiey telah menguji baru-baru ini.

Hayat Bateri

Xiaomi Band 8 Pro mempunyai bateri 289 mAh yang didakwa bertahan sehingga dua minggu antara pengecas dengan penggunaan biasa dan enam hari dengan mod AOD.

Dalam ujian Budiey mendapat 8 hari penggunaan antara caj. Angka ini dicapai dengan skrin ditetapkan kepada kecerahan 50%, semua ciri penjejakan kesihatan diaktifkan bersama senaman setiap hari dan pemberitahuan. Pengecasan penuh menggunakan pengecas magnet mengambil masa 80 minit.

Xiaomi Smart Band 8 Pro

Kesimpulan

Xiaomi Band 8 Pro ialah versi Band 8 yang lebih besar dengan penerima GPS dwi-jalur tambahan dan bateri yang lebih besar. Ia mungkin tidak membawa kefungsian jam tangan pintar sebenar kerana ia tidak mempunyai apl pihak ketiga, panggilan suara dan pemberitahuan yang kaya tetapi ia menawarkan ketahanan bateri yang hebat yang boleh bertahan lebih seminggu antara pengecasan dengan semua penjejakan kesihatan dan aktiviti. 

Ia berbuat demikian pada sebahagian kecil daripada harga jam tangan pintar dan menawarkan kualiti binaan yang hebat, apl pendamping yang hebat dan set muka jam yang sentiasa berkembang.

Budiey ingin melihat penambahan pembesar suara dan mikrofon pada siri Band untuk lebih banyak kebolehgunaan dan NFC pada unit yang dijual di luar China. Pengecasan tanpa wayar adalah satu lagi peninggalan yang diharapkan akan memasuki siri Xiaomi Band tidak lama lagi.

Band 8 Pro ialah peningkatan kecil berbanding Band 7 Pro dengan skrin yang lebih besar dan cerah, ketahanan bateri yang lebih baik dan reka bentuk premium yang serupa. Walaupun ia mungkin kelihatan seperti jam tangan pintar, Band 8 Pro tidak mempunyai ciri untuk menyandarkannya. Namun, pada harga yang sangat murah, Band 8 Pro masuk akal jika anda mengambil kira reka bentuk premiumnya, GPS onboard dan hayat bateri yang kukuh.

Ulasan Xiaomi Smart Band 8 Pro: Prestasi Terbaik Dengan Harga Murah

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

REMY ISHAK

Misi Mencari Calon Isteri Drama Bersiri RESTU Lakonan Remy Ishak 

DFP Seni Festival 2024: Sebuah Pentas Legasi Seni & Wadah Budaya Warisan