in , ,

Selepas Lancar PULANG, Insomniacks Rakam Semula REMINISENSI

Sepanjang enam tahun terbabit dalam bidang muzik, band yang dianggotai empat anak muda yang dikenali sebagai Insomniacks ini sudah mampu tersenyum lebar dengan pencapaian diraih mereka.

Apatah lagi album EP berjudul Kepala Batu yang dilancarkan pada Julai tahun lalu mendapat sambutan baik peminat termasuklah dua lagu dalam album berkenaan iaitu PULANG dan Reminisensi.

Menariknya, kedua lagu itu mendapat ‘air play’ yang tinggi selain lagu Pulang menjadi juara Carta RIM selama 106 minggu. Disebabkan itu, Insomniacks yang kini bernaung di bawah syarikat rakaman Universal Music Malaysia melancarkan dua lagu itu dalam versi rakaman semula.

Selepas melancarkan lagu Pulang versi rakaman semula tiga bulan lalu, menyusul pula lagu REMINISENSI (REMINAGINED) yang dilancarkan di semua platform muzik digital termasuk video lirik di saluran YouTube Universal Music Malaysia pada 15 Oktober ini.

Insomniacks yang anggotai oleh Wan Arif Iskandar Adnan (Iskandar) selaku pemain bass; Syed Mir Iqbal Syed Adeli (Iqie) vokalis dan gitar utama; Ahmad Danial Ahmad Roslan (Danial) gitar ritma; dan Gavin Wong (Gavin) dram optimis jika versi rakaman semula lagu ini dapat menarik perhatian pencinta muzik tanah air.

Insomniacks Rakam Semula Lagu Reminisensi

Malah, Iskandar yang mewakili Insomniacks berkata, lagu Reminisensi dipilih untuk versi rakaman semula kerana lagu itu cukup diminati peminat.

“Lagu Reminisensi ini antara lagu yang terdapat dalam album EP kami. Kami ambil keputusan untuk rakam semula lagu ini dengan versi yang berbeza. Genre lagu ini masih sama, Cuma dari segi ‘vibes’, dinamik dan emosi berbeza daripada rakaman sebelum ini.

“Mungkin ramai bertanya kenapa memilih single ini. Sebenarnya, ia juga atas perbincangan bersama syarikat rakaman dan mereka memang nak buat rakaman semula dua lagu iaitu Pulang dan Reminisensi. Selepas Pulang versi rakaman semula dilancarkan, sekarang lagu Reminisensi pula. Ini lagu yang memang mendapat sambutan daripada peminat sehingga sekarang,”

– IskandaR

Menurut Iskandar, lagu hasil ciptaan sepenuhnya oleh Insomniacks itu mempunyai keunikan tersendiri kerana muzik yang dibawa menjadi identiti mereka.

“Keunikan lagu ini, kami punya muzik tersendiri sekaligus menjadi identiti Insomniacks. Kami tulis lagu ini pun mengikut ‘vibes’ kami. Dalam masa sama, ia menonjolkan muzik yang kami bawa. Dalam erti kata lain, lagu Reminisensi ini adalah jiwa kami. 

“Lagu ini bercerita mengenai kenangan lama yang dilalui bersama pasangan. Ia mengimbau memori yang dilalui bersama. Kalau kami pula, ia lebih kepada hubungan persahabatan kami yang sudah terjalin sejak sekian lama,” katanya.

– Iskandar
Insomniacks Rakam Semula Lagu Reminisensi

Insomniacks yang kesemuanya berusia 24 tahun ini juga adalah kawan baik. Maka, tidak hairanlah jika aliran muzik dan keserasian mereka dalam berkarya cukup ‘hidup’.

“Kami selesa mencipta dan tulis lagu sendiri. Kami seronok dapat berkarya bersama. Tapi, kami juga terbuka kalau ada mana-mana komposer yang mahu bekerjasama. Kami okay dan tidak ada masalah. Macam sebelum ini, kami pernah bekerjasama dengan Faizal Tahir.  

“Apabila bersama Universal Music pula, mereka pun okay kalau lagu daripada kami. Sebab mereka tahu kami suka tulis lagu. Dalam masa sama, kami faham keperluan mereka untuk lagu-lagu yang lebih komersial. Jadi, tidak ada masalah mencuba, mana yang terbaik kami terima.

“Bagi semua karya yang pernah dihasilkan lirik adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan kawan. Cuma, ada sedikit elemen fantasi supaya ia lebih menarik untuk disampaikan,”

– Iskandar

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Fesyen Travel Trending | 12

Sekitar Pembukaan Coolblog Cawangan Ke-263 di Ampang Point

Ismail Sabri Menteri Pertahanan | 13

Perdana Menteri Sedia Bantu Nasib Lima Beradik Yatim Piatu