in , ,

Insomniacks Terima Lamaran Universal Music, Ini Satu Penghormatan

Tahniah buat band Insomniacks yang kini berada di bawah label Universal Music dan khabarnya akan menghasilkan tiga buah lagu baharu pada hujung tahun ini. Syabas!

Empat anak muda ini punya cita-cita tinggi dalam industri hiburan tanah air. Bukan sahaja mempertaruhkan muzik dibawa, malah mereka yang bergerak dalam band dikenali sebagai Insomniacks ini turut mengetengahkan bakat sebagai komposer dan penulis lirik.

Tanpa disedari, sudah enam tahun pembabitan mereka sebagai pemuzik. Sepanjang tempoh itu, Insomniacks sudah menghasilkan dua single dan satu album EP yang memuatkan lima lagu.

Mula bertapak menerusi syarikat rakaman Sony Music, ‘jodoh’ mereka dengan syarikat rakaman itu tidak panjang apabila kontrak tamat awal tahun ini selepas empat tahun bersama. 

Insomniacks

Namun, bakat besar dimiliki kesemua anggota Insomniacks iaitu Wan Arif Iskandar Adnan (Iskandar) selaku pemain bass; Syed Mir Iqbal Syed Adeli (Iqie) vokalis dan gitar utama; Ahmad Danial Ahmad Roslan (Danial) gitar ritma; dan Gavin Wong (Gavin) dram terus disambar syarikat rakaman Universal Music Malaysia sejak Mac lalu.

Wan Arif Iskandar yang mewakili Insomniacks berkata, tawaran diterima syarikat rakaman Universal Music Malaysia itu satu penghormatan buat mereka.

“Sejujurnya, kami berasa bangga selain menyifatkan ia satu penghormatan apabila mendapat tawaran daripada pihak Universal Music. Umum mengetahui, mereka mempunyai kredibiliti yang baik, berpengalaman luas serta mempunyai ramai artis berbakat dan dikenali.”

“Dalam masa sama, tawaran yang datang juga disertakan dengan pelbagai perancangan yang menarik untuk masa depan band kami. Jadi, kami berasakan ia bagus untuk jenama dan kerjaya muzik kami pada masa akan datang.”

“Paling penting, tawaran mereka itu juga adalah sesuatu yang kami mahukan selama ini terutama dari segi penghasilan lagu. Pendek kata, kami yakin berada di bawah syarikat rakaman ini,”

– Wan Arif Iskandar
Insomniacks

Menurut Iskandar, kontrak itu akan dimanfaatkan sebaik mungkin di mana sebagai permulaan Insomniacks merancang untuk melancarkan tiga lagu sebelum penghujung tahun ini.

“Disebabkan selepas kami menandatangani kontrak bersama Universal Music kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, jadi banyak perancangan tergendala. Jadi, apabila aktiviti seni dan hiburan dibenar beroperasi, insya-Allah, kami merancang untuk melancarkan sekurang-kurangnya tiga single tahun ini.”

“Ia terdiri daripada dua lagu versi rakaman semula Pulang dan Reminisensi, selepas itu menyusul single baru. Hala tuju muzik untuk lagu baru ini nanti tak berbeza dengan kebanyakan single yang pernah dilancarkan.”

“Cuma, dari segi bunyi mungkin ada kelainan sedikit kerana kami mahu ia kedengaran lebih ‘matang’. Genre pula sama iaitu rock kerana kami masih tak puas dengan muzik sebelum ini,”

– Wan Arif Iskandar
Insomniacks

Insomniacks yang kesemuanya berusia 24 tahun ini juga adalah kawan baik. Maka, tidak hairanlah jika aliran muzik dan keserasian mereka dalam berkarya cukup ‘hidup’.

“Kami selesa mencipta dan tulis lagu sendiri. Kami seronok dapat berkarya bersama. Tapi, kami juga terbuka kalau ada mana-mana komposer yang mahu bekerjasama. Kami okay dan tidak ada masalah. Macam sebelum ini, kami pernah bekerjasama dengan Faizal Tahir. “

“Apabila bersama Universal Music pula, mereka pun okay kalau lagu daripada kami. Sebab mereka tahu kami suka tulis lagu. Dalam masa sama, kami faham keperluan mereka untuk lagu-lagu yang lebih komersial. Jadi, tidak ada masalah mencuba, mana yang terbaik kami terima.”

“Bagi semua karya yang pernah dihasilkan lirik adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan kawan. Cuma, ada sedikit elemen fantasi supaya ia lebih menarik untuk disampaikan,”

– Wan Arif Iskandar

Sesuatu yang membanggakan buat Insomniacks juga apabila single Pulang menjadi juara Carta RIM selama 146 minggu.

“Sejujurnya, lagu ini adalah lagu yang kami cukup banggakan. Sewaktu menulis lagu ini kami sudah berasa ia sangat istimewa. Apabila ia berjaya diterima baik, memang sangat gembira. 

Sampai sekarang pun ramai cakap suka lagu ini.”

“Malah, kalau kami bawakan lagu ini ramai turut menyanyi bersama. Terima kasih kepada semua yang sudah dan terus menyokong kami. Tanpa sokongan semua pihak, kami takkan berada pada tahap ini,”

– Wan Arif Iskandar

Berkongsi sasaran dan impian Insomniacks, Iskandar berkata mereka mahu membawa muzik dan memperkenalkan jenama mereka menerusi siri jelajah di seluruh Malaysia.

“Sasaran kami sejak dari dulu lagi adalah nak menjelajah seluruh Malaysia. Sebelum ini sudah pernah tapi beberapa negeri saja. Jadi, jika keadaan negara sudah membenarkan semua aktiviti, kami mahu teruskan.”

“Dalam masa sama, sambutan peminat terhadap Insomniacks juga semakin bagus. Apatah lagi kami turut buat sesi siaran langsung streaming pada setiap Jumaat di Youtube selain mewujudkan kumpulan Telegram, Maniacks. Dari situ mereka lebih mengenali kami,”

– Wan Arif Iskandar
Insomniacks

Sementara itu, Pengarah A&R & Pemasaran Universal Music Malaysia, Hermond Cheng berkata, Insomniacks ​​adalah sebuah band yang unik.

“Antara sebab kami ‘mengikat’ Insomniacks dengan bernanung di bawah Universal Music adalah mereka penuh keaslian. Kesungguhan dan dedikasi mereka terhadap muzik menarik perhatian kami. Pendek kata, mereka mempunyai ciri-ciri yang kita perhatikan ketika menandatangani artis.”

“Sudah pasti kami mempunyai perancangan yang sudah disusun buat mereka. Tidak lama lagi, kami akan melancarkan beberapa single baru mereka selain perancangan yang lebih menarik pada masa akan datang. Berbekalkan bakat besar mereka dalam menghasilkan lagu, kami percaya ia akan membawa kerjaya mereka pergi lebih jauh dan menjadi band terkenal,”

– Wan Arif Iskandar

Ditanya sejauh mana keyakinan Universal Music terhadap Insomniacks dalam meneruskan legasi band, Hermond berkata pihaknya sentiasa berusaha memberikan yang terbaik pada setiap artis.

“Kami sentiasa berusaha untuk memberikan yang terbaik setiap kali bekerjasama dengan artis. Dan dengan bakat dimiliki mereka, kami yakin masa depan cerah untuk Insomniacks.”

“Insomniacks ​​x Universal Music masih mempunyai jalan yang panjang, dan kami berharap dapat bekerjasama dalam tempoh yang lama,”

– Wan Arif Iskandar
Insomniacks

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Adik Bekas Pengacara TV Umum Adakan Majlis Resepsi Perkahwinan Sejenis

Fazura Titip Ucapan Buat Fattah Amin Sempena Hari Lahir Ke-31