in , ,

Datuk Sheila Majid Imbau Kenangan di Zaman Era Kegemilangan Jualan Album

Apabila Sheila mengeluarkan album sulungnya Dimensi Baru pada tahun 1985, dia membawa perspektif baharu kepada persada muzik Malaysia.

Pada 1990, ketika Datuk Sheila Majid membuat persembahan di Stadium Negara, kira-kira 14,000 peminat hadir untuk meraikan penghormatan jazz beliau kepada Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Seminggu sebelum itu, Gloria Estefan dan Miami Sound Machine hanya berjaya menarik separuh daripada jumlah itu. Inilah merupakan satu era yang dirinduinya, akui artis kecil molek itu, yang meraikan 36 tahun dalam industri muzik tahun ini.

“Semuanya bersemangat,

“Ia adalah tempoh kegemaran saya apabila CD terjual, konsert ada di mana-mana. Meriah.”

– Datuk Sheila Majid
Sheila Majid Imbau Kenangan Zaman Kegemilangan Jualan Album

Apabila Sheila mengeluarkan album sulungnya Dimensi Baru pada tahun 1985, dia membawa perspektif baharu kepada persada muzik Malaysia. Pada ketika muzik Melayu sebahagian besarnya didominasi oleh balada dan tema cinta, Sheila “menyilang” kepada penonton bandar yang terpesona dengan bunyi album yang optimis.

Sejak itu, daya tarikannya terus berkembang. Warna (1988) bereksperimen dengan bunyi elektronik baru manakala Legenda (1990) mengambil status ‘legendary’. Malah, sebagai bukti status Sheila, edisi khas (versi Jepun) Legenda dalam vinil kini bernilai beberapa ribu ringgit.

“Saya tidak tahu pasal itu,”

“Tapi saya sangat bersyukur kerana orang masih menghargai muzik saya sehingga hari ini dan ada orang yang sanggup membayar lebih untuk mencapainya.

Saya sanjung sebenarnya. Saya tidak sangka saya akan pergi begitu lama dalam kerjaya ini.”

– Datuk Sheila Majid
Sheila Majid Imbau Kenangan Zaman Kegemilangan Jualan Album

Sebagai anak bongsu dalam keluarga lapan orang, anda perlu mendengar suara anda kepada ibu bapa anda. Anda lebih baik masuk akal, lebih baik anda tahu apa yang anda mahukan.

Sheila Majid kini mempunyai sembilan album studio atas namanya, yang terbaru ialah Boneka, dikeluarkan pada 2017. Kemasukannya dalam muzik, katanya, hanyalah untuk “keseronokan”. Tetapi muzik adalah sebahagian daripadanya.

Dia mula bermain piano pada usia empat tahun sahaja tetapi apabila dia ditawarkan kontrak rakaman pada usia 17 tahun, dia terpaksa “merancang strategi” tentang bagaimana untuk meyakinkan bapanya supaya meneruskannya.

Haji Majid adalah antara generasi pertama budiman Melayu yang mendapat pendidikan di Universiti Oxford. Dia pada mulanya mengaitkan industri muzik dengan unsur-unsur yang “gelap” dan “buruk.” Tetapi selepas dia memerhatikan Sheila bersemangat untuk berjaya, dia memberikan restunya, malah menemaninya ketika dia membuat persembahan di Java Jazz Festival di Jakarta.

Sheila Majid Imbau Kenangan Zaman Kegemilangan Jualan Album

Apabila Sheila mula-mula melayan idea kontrak rakaman, dia hanya tertarik dengan idea untuk mendengar sendiri pada “kaset.” Tetapi selepas Dimensi Baru menjana minat antarabangsa dan dia telah ditandatangani ke EMI, perkara mula berkembang dan kemudian dia hanya “mengikut arus”. Tetapi walaupun dia mungkin tidak merancang kerjayanya, Sheila cukup bertegas bahawa dia mahu sesuatu dilakukan mengikut kehendaknya.

“Saya tidak fikir sesiapa boleh mengawal saya,” katanya, apabila ditanya sama ada terdapat percubaan untuk menekannya untuk mematuhi arus perdana. “Saya terpaksa menjadi kuat kerana ini adalah rezeki saya, ini adalah arah yang saya mahukan muzik saya!”

Kini bekas pengerusi Recording Performers Malaysia Berhad (RPM) itu bersama artis rakaman terkemuka lain di Malaysia, Sheila pernah berhasrat untuk melindungi kebajikan artis dan pemuzik masa kini dalam menghadapi ancaman seperti cetak rompak.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sinopsis Filem Romantis Indonesia, 172 DAYS Bakal Ditayangkan di Malaysia

HONOR MAVIC V2

Anak Bilionair, Chryseis Tan Kongsi Pandangan Mengenai HONOR Magic V2