in , ,

Eksklusif Bersama Bella Dowanna, Lutut Koyak Terpaksa Dibedah

Pelakon muda, Bella Dowanna, merasakan lega kerana masih mampu menjalani aktiviti harian dan bekerja walaupun mengalami kecederaan pada lutut ketika menjalani latihan drama untuk “The Cadets” pertengahan bulan lalu.

Meskipun pada awalnya menghadapi ketidakpastian kesihatan, Bella kini boleh melunaskan baki penggambaran drama tersebut yang tinggal beberapa hari lagi.

Bella, atau nama penuhnya Qystinna Istajibilla Dowanna Halim, menyatakan bahawa keadaan lututnya semakin pulih, tetapi dia masih menunggu keputusan doktor mengenai sama ada perlu menjalani pembedahan atau tidak. Meskipun bertongkat, Bella bersyukur kerana dapat berjalan, melipat kaki, dan menaiki tangga.

“Alhamdulillah keadaan lutut saya semakin baik. Walaupun bertongkat, keadaan lutut saya tidak seteruk seperti sebelum ini. Namun saya perlu menjalani beberapa lagi sesi fisioterapi dan imbasan MRI untuk mengetahui keputusan sama ada lutut saya perlu dibedah atau tidak,” ujarnya dengan bersyukur.

Bella menjelaskan bahawa dia enggan menjalani pembedahan sebelum ini kerana tidak mahu mengganggu jadual penggambaran drama The Cadets dan mempengaruhi pelakon lain yang terlibat. Meskipun menyedari bahawa proses pembedahan akan memerlukan masa pemulihan yang lama, Bella memilih untuk menunda demi menjaga keharmonian produksi drama tersebut.

“Saya tidak mahu buat pembedahan sebelum ini kerana jika lutut saya dibedah, saya memerlukan masa sekurang-kurangnya enam minggu untuk sembuh. Takut nanti disebabkan saya, jadual penggambaran pelakon lain yang terlibat turut terjejas,” katanya dengan penuh pertimbangan.

Mengenai punca kecederaan lututnya, Bella menerima takdir dan menganggap kejadian tersebut sebagai sesuatu yang sudah ditentukan. Meskipun dia telah berhati-hati, Bella percaya bahawa segala sesuatu terjadi atas takdir yang sudah ditentukan.

Bella, dengan tekad untuk pulih sepenuhnya, mengharapkan keputusan doktor akan memberikan jalan terbaik untuk kesihatan lututnya. Meskipun terpaksa menangguh beberapa tawaran pekerjaan lain yang telah dipersetujui, Bella meletakkan kesihatan sebagai keutamaan utama dan menjelaskan bahawa jika pembedahan diperlukan, dia akan melakukannya demi kebaikan diri sendiri.

Sebelum ini, Bella terpaksa dimasukkan ke pusat perubatan di Kuala Lumpur akibat kecederaan lutut kaki kanannya yang dikenali sebagai meniscus tear semasa menjalani latihan untuk drama “The Cadets.” Kini, Bella mengharapkan pemulihan yang cepat demi melanjutkan kerjaya seninya yang cemerlang.

Bella Dowanna mula mengukir namanya dalam dunia seni sebagai seorang pelakon kanak-kanak pada usia enam tahun, melibatkan diri dalam beberapa iklan televisyen yang menonjolkan bakatnya. Keberanian Bella untuk mengejar kerjayanya dalam bidang seni lakonan semakin jelas apabila pada tahun 2012, beliau menerima tawaran untuk berlakon dalam telefilem “Begitulah Sayang” arahan Ahmad Idham, memainkan watak sebagai anak kepada Zamarul Hisham dan Norish Karman.

Seiring dengan perjalanan kerjaya Bella, beliau terus menerima tawaran berlakon di drama televisyen pada zaman remaja. Antara pencapaian lakonannya termasuk peranan dalam drama seperti “Sebenarnya, Saya Isteri Dia!” (2013), “Miss Kapten Cikgu Waiz” (2017), dan “Cemburu Seorang Perempuan” (2019). Bella juga mencuba nasib dalam arus filem seram menerusi filem “M4M4” arahan Eyra Rahman, memegang peranan sebagai Alya.

Bella tidak terhenti di situ, kerana beliau turut menampilkan bakat lakonannya dalam drama popular seperti “Budak Tebing,” di mana beliau membawa watak sebagai Laura, dan seterusnya muncul dalam drama “Bila Cupid Jatuh Cinta,” menghayati watak Tina dengan penuh keperibadian.

Selain bakat lakonan, Bella juga menyinari skrin televisyen sebagai hos rancangan “Chikiboom” di RTM sejak tahun 2013, menemani penonton dengan keceriaan dan kepakaran selama lima musim berturut-turut. Dengan pencapaian dan pengalaman yang terus berkembang, Bella Dowanna terus menjadi nama yang diperhatikan dalam industri hiburan Malaysia.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Penyanyi Terkenal Zaman 90an Hasnol Disyaki Menghidap Tibi Atau Kanser

Kenali Iqie Hugh, Penulis Lirik & Komposer Yang Pemalu Tapi Berbakat Besar!