in , ,

Sinopsis Filem Romantis Indonesia, 172 DAYS Bakal Ditayangkan di Malaysia

Bagi anda yang meminati filem romantis, ada lagi sebuah filem dari Indonesia berjudul 172 DAYS yang mungkin wajib anda tonton di pawagam tak lama lagi.

172 DAYS merupakan sebuah filem terbaru yang bakal ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia. Diarahkan oleh sutradara Hadrah Daeng Ratu, filem ini diadaptasi daripada novel karya Nadzira Shafa. Ia diterbitkan oleh Chand Parwez Servia dan Fiaz Servia daripada Starvision, manakala naskahnya ditulis oleh Archie Hekagery. Filem ini sebenarnya sudah menemui penonton di Indonesia pada 23 November 2023.

Lebih daripada sekadar cerita rekaan dari sebuah novel, kisah dalam novel tersebut sebenarnya berdasarkan kisah benar penulisnya, Nadzira Shafa. Diketahui umum bahawa Nadzira Shafa adalah isteri kepada almarhum Ameer Azzikra, yang juga merupakan anak kepada Ustaz kondang, almarhum Ustadz Arifin Ilham.

Sinopsis Filem Romantis Indonesia, 172 DAYS Bakal Ditayangkan di Malaysia

Para pelakon utama dalam filem ini termasuklah Yasmin Napper, Bryan Domani, Yoriko Angeline, Amara Sophie, Abun Sungkar, Adhitya Putri, Ridwan Ghany, dan Cindy Fatikasari. Yasmin Napper, sebagai watak utama Nadzira Shafa, bergandingan bersama Bryan Domani yang memegang watak Ameer Azzikra.

Bagaimanakah kisah di sebalik filem 172 DAYS? Mari kita lihat sinopsis filem ini yang telah dirangkum oleh kami.

Sinopsis Filem Romantis Indonesia, 172 DAYS Bakal Ditayangkan di Malaysia

SINOPSIS FILEM 172 DAYS

Filem ini mengisahkan tentang seorang wanita muda bernama Nadzira Shafa, yang sedang merungut dalam kebebasan dirinya. Dia menghadapi beberapa kejadian yang mengakibatkan kesihatannya terganggu, Zira, bersama rakan baiknya, Niki, membuat keputusan yang salah iaitu dengan menjauhi agama.

Dalam proses penyembuhannya, Zira, atau lebih dikenali sebagai Nadzira, merasa kecewa sehingga mengambil keputusan yang keterlaluan, meninggalkan ajaran agama. Suatu ketika, Zira hampir membunuh diri tetapi nyawanya terselamat.

Selepas menyelamatkan diri dari kematian, Zira berusaha memperbaiki hidupnya dan memutuskan untuk memakai hijab. Keputusan ini disokong oleh keluarganya, walaupun kakaknya, Bella, masih ragu dengan pilihan adiknya tersebut.

Sinopsis Filem Romantis Indonesia, 172 DAYS Bakal Ditayangkan di Malaysia

Zira meminta bantuan daripada Bella untuk membimbingnya dalam proses hijrah ini. Bella menetapkan syarat agar Zira menurut segala perkataannya. Zira bersetuju, dan Bella menasihati agar Zira menghindari kawan-kawan yang dianggap toksik yang merosakkan dirinya, termasuk Niki.

Bella membawa Zira dan sahabatnya, Intan, ke majlis-majlis pengajian agama. Di sana, Zira dan Intan merasakan keserasian dengan Majlis Az Zikra, yang dianggotai antara lain oleh Ustadz Ameer Azzikra.

Ameer Azzikra, anak kepada almarhum ustaz kondang Arifin Ilham, mengenali Zira dan kemudian meminta nombor telefon ibu Zira tanpa menyatakan tujuannya.

Ternyata, Ameer meminta izin daripada ibu Zira untuk berkenalan dan berniat untuk berkenalan (taaruf) dan berkahwin dengan Zira. Keluarga Zira bersetuju, dan tidak lama kemudian, mereka berdua berkahwin.

Setelah berkahwin, mereka menjadi pasangan pengantin baru yang romantis. Namun, masalah muncul apabila Zira mengalami keguguran. Meskipun sedih, Ameer cuba memberi sokongan kepada isterinya.

Tidak lama kemudian, kesihatan Ameer merosot, dan ujian seterusnya menimpa Zira.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ramli MS Alami Serangan Vertigo Dalam Perjalanan Balik ke Singapura

SHEILA MAJID

Datuk Sheila Majid Imbau Kenangan di Zaman Era Kegemilangan Jualan Album