in , ,

Tahniah! Umai Anak Sedara Siti Nurhaliza Menang Pingat Emas WCOPA

Tahniah buat Umai yang telah berjaya meraih pingat emas menerusi kategori Junior Champion Vocalist 2024 di pertandingan antarabangsa World Championships of Performing Arts (WCOPA).

Anak saudara kepada penyanyi tersohor Datuk Seri Siti Nurhaliza, iaitu Umai, telah berjaya mencatat kejayaan gemilang dengan meraih pingat emas dalam kategori Junior Champion Vocalist 2024 di pertandingan antarabangsa World Championships of Performing Arts (WCOPA) Ke-27 yang diadakan di Los Angeles, Amerika Syarikat, hari ini.

Umai, atau nama sebenarnya Ummi Umairah Saiful Anuar, yang baru berusia 13 tahun, telah menunjukkan bakat luar biasanya dengan menewaskan empat lagi finalis lain selepas menyampaikan lagu berjudul “A Natural Woman” yang asalnya dinyanyikan oleh legenda muzik, Aretha Franklin.

Tahniah! Umai Anak Sedara Siti Nurhaliza Menang Pingat Emas WCOPA

Kemenangan ini bukan sahaja membanggakan tetapi juga menjadi satu detik yang amat berharga bagi Umai dan keluarganya. Detik kejayaan itu turut dikongsi oleh Siti Nurhaliza melalui laman Instagramnya, di mana beliau meluahkan rasa kagumnya terhadap pencapaian cemerlang anak saudaranya itu.

“Alhamdulillah, tahniah Umai berjaya bawa pulang pingat emas dan harumkan nama negara,” tulis Siti dalam hantaran tersebut, menunjukkan sokongan dan kasih sayangnya terhadap bakat muda dalam keluarganya.

Sebelum ini, Siti telah berkongsi beberapa video yang menunjukkan persembahan hebat Umai, mencerminkan rasa teruja dan bangganya terhadap pencapaian anak saudaranya itu. Dalam video tersebut, kelihatan Umai memberikan persembahan yang penuh dengan keyakinan dan semangat, menonjolkan kemahiran vokalnya yang luar biasa.

Tahniah! Umai Anak Sedara Siti Nurhaliza Menang Pingat Emas WCOPA

Pada peringkat awal pertandingan, Umai telah bersaing dalam lima kategori yang berbeza, iaitu Kontemporari, Terbuka, R&B, World, dan Variety. Prestasinya yang konsisten membolehkan dia mara ke peringkat separuh akhir dalam kategori R&B.

Umai seterusnya berjaya melangkah ke peringkat akhir dalam kategori umur 13 hingga 15 tahun, di mana dia sekali lagi memukau para juri dengan persembahan vokalnya yang mantap dan penuh perasaan.

Kejayaan ini adalah hasil dari dedikasi dan usaha keras Umai serta sokongan padu dari keluarga dan mentornya. Dengan kejayaan ini, Umai tidak hanya mengharumkan nama keluarga tetapi juga negara, membuktikan bahawa bakat muda Malaysia mampu bersaing di pentas antarabangsa.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

GLAMPING SELANGOR TRAVEL

Menerokai Warisan di-Raja di Daerah Klang Sempena Hari Merdeka

Datuk Red Dikecam Cium Kepala Bekas Isteri, Adira Semasa Siaran Langsung