in , , ,

‘Lost & Found’ Terima Naik Taraf, Temubual Bersama Pencipta Galaxy SmartTag2

“Di mana saya meletakkannya?” Ia adalah pemikiran yang boleh dikaitkan dengan kebanyakan orang selepas kehilangan barang-barang mereka.

Samsung Electronics akan menamatkan carian dan menekankan dengan Galaxy SmartTag2 — aksesori mudah alih yang dikeluarkan pada bulan Oktober yang menyediakan penyelesaian yang mudah dan mudah untuk mencari item.

Hanya dua tahun selepas pelancaran pendahulunya, Galaxy SmartTag2 telah kembali dengan peningkatan reka bentuk dan peningkatan ciri yang besar berdasarkan maklum balas pengguna.

Bilik Berita Samsung duduk bersama Dalwon Kim dan Kiyoung Kwon, Perancang Produk Galaxy SmartTag2 di Samsung Electronics, untuk membincangkan aspek utama produk dan penambahbaikannya.

SmartTag2-Interview_main7
▲ (Dari kiri) Dalwon Kim dan Kiyoung Kwon, Perancang Produk Galaxy SmartTag2

Reka Bentuk Lasak: Kebolehgunaan Bertaraf IP67 Dengan Gelung Logam

Membina cerapan pengguna berharga yang dikumpul semasa pelancaran Galaxy SmartTag dan Galaxy SmartTag+, Galaxy SmartTag2 dibangunkan dengan memfokuskan pada pengalaman pengguna untuk meningkatkan keselesaan dan meningkatkan kepuasan.

Perubahan yang paling ketara dengan Galaxy SmartTag2 ialah reka bentuknya — mengurangkan saiz dan ketebalan produk menghasilkan peranti yang lebih mudah alih. Gelung logam baharu menambah baik kefungsian dan menambah suasana kecanggihan pada produk.

SmartTag2-Interview_main2
▲ Sarung Silikon Galaxy SmartTag2 (dijual berasingan) membolehkan pengguna membawa peranti mereka dengan selamat dan mudah.

“Selepas menganalisis beribu-ribu ulasan lelaran sebelumnya, kami melihat beberapa maklum balas tentang kesulitan kecil yang menjejaskan pengalaman pengguna,” jelas perancang produk Dalwon Kim. “Matlamat kami untuk versi ini adalah untuk mencipta reka bentuk yang lebih kecil, ringan dan boleh dipasang di mana-mana sahaja. Kami juga ingin memastikan bateri tidak mudah tanggal. Kami mengambil kira aktiviti luar dan membuat penambahbaikan khusus untuk meningkatkan ketahanan produk, seperti menambah ciri kalis air dan habuk berkadar IP67.”

Menambahkan Kemudahan Dengan Pandangan Kompas dan Mod Hilang

Penambahbaikan ciri-ciri Galaxy SmartTag2 serba baharu bermula dengan bertanyakan cara syarikat boleh membenarkan pengguna memanfaatkan Galaxy SmartTags mereka sepenuhnya dalam sebarang persekitaran. Dengan memanfaatkan rangkaian global produk Galaxy, Samsung dapat mengukuhkan kepelbagaian dan utiliti Galaxy SmartTag melalui dua ciri — Pandangan Kompas dan Mod Hilang.

“Galaxy SmartTag2 telah berkembang dengan ketara untuk menjadikannya boleh digunakan dalam pelbagai senario yang lebih luas,” kata Kim.

SmartTag2-Interview_main3
▲ Dalwon Kim menerangkan ciri-ciri Galaxy SmartTag2.

Galaxy SmartTag2 masih beroperasi dengan teknologi Bluetooth Low Energy (BLE) dan Ultra-Wideband (UWB), ciri yang pada asalnya diterima pakai untuk Galaxy SmartTag+.

Melihat dengan lebih mendalam tentang perkara baharu, Compass View ialah ciri dinaik taraf yang tersedia pada Galaxy SmartTag2 dan membawa fungsi Cari ke peringkat seterusnya.

Apabila menggunakan Compass View pada Galaxy SmartTag yang bergantung sepenuhnya pada BLE, pengguna terpaksa secara fizikal bergerak lebih dekat dengan item yang hilang untuk menguatkan isyarat. Walau bagaimanapun, Galaxy SmartTag2 baharu dibina berdasarkan inovasi pendahulunya dan memperkenalkan cara yang lebih intuitif untuk pengguna mengesan barang-barang mereka dengan memaparkan kedua-dua arah dan jarak dari objek yang salah letak.

“Dengan Galaxy SmartTag+, pengguna perlu memantau kekuatan isyarat untuk mengukur jarak mereka dengan item dan kemudian ketik Cari Menggunakan Kamera sebelum memusingkan peranti mudah alih itu,” jelas Kim. “Melalui Paparan Kompas pada Galaxy SmartTag2, arah dan jarak ke item yang hilang dipaparkan secara automatik apabila anda mencapai jarak tertentu — ikon anak panah muncul pada skrin, menunjuk ke arah item tersebut. Ia semudah menggunakan kompas.”

SmartTag2-Interview_main4
▲ Galaxy SmartTag2 juga boleh dilekatkan pada beg dan bagasi.

Galaxy SmartTag2 turut memperkenalkan Mod Hilang, ciri baharu yang dikuasakan oleh teknologi komunikasi medan dekat (NFC) yang berguna dalam pelbagai situasi. Jika Mod Hilang diaktifkan dan seseorang yang mempunyai peranti serasi NFC menemui item yang hilang, mereka boleh mengimbas Galaxy SmartTag2 — membenarkan mereka mengakses maklumat hubungan pemilik dan sebarang mesej yang diperibadikan.

Jangka Hayat Bateri: Sehingga 500 Hari Penggunaan

Galaxy SmartTag2 mempunyai hayat bateri yang sangat lama — menawarkan kira-kira 500 hari penggunaan berterusan atau lebih dua kali ganda berbanding pendahulunya. Apabila Mod Penjimatan Kuasa baharu diaktifkan, hayat bateri boleh memanjang hingga 700 hari atau lebih empat kali ganda daripada versi sebelumnya. “Walaupun Galaxy SmartTags direka untuk menjejaki kedua-dua lokasi dan item yang hilang, kebanyakan pengguna menggunakannya terutamanya untuk penjejakan lokasi. Kami memperkenalkan Mod Penjimatan Kuasa untuk memenuhi keutamaan ini,” kata Kim.

SmartTag2-Interview_main5
▲ Kiyoung Kwon menerangkan ciri produk Galaxy SmartTag2.

“Salah satu perkara yang paling biasa dibangkitkan dalam maklum balas pengguna adalah berkaitan dengan hayat bateri,” kata perancang produk Kiyoung Kwon. “Objektif utama kami adalah untuk memanjangkan hayat bateri — memastikania boleh menjangkau beberapa bulan atau lebih.”

Berbanding dengan Galaxy SmartTag+, Galaxy SmartTag2 menawarkan hayat bateri yang lebih lama pada titik harga yang lebih berpatutan. “Pencapaian ini dijayakan dengan melaksanakan penyelesaian chipset baharu dan menambah baik mekanisme perisian,” tegasnya.

Ciri Keselamatan yang Teguh dan Pengesanan Penjejakan Tanpa Kebenaran

Matlamat utama Galaxy SmartTag2 adalah untuk membantu pengguna dalam mencari barang kesayangan mereka. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyedari bahawa perkhidmatan penjejakan lokasi boleh dieksploitasi.

Untuk mengutamakan keselamatan dan privasi pengguna, Galaxy SmartTag2 menggabungkan ciri keselamatan yang mantap melalui Samsung Knox. “Data lokasi Galaxy SmartTag2 tidak boleh diakses tanpa kebenaran pengguna, dan semua data pengguna disulitkan dan dilindungi oleh Samsung Knox. Tambahan pula, data lokasi dikongsi hanya dengan individu yang ditetapkan oleh pengguna,” jelas Kim.

SmartTag2-Interview_main6
▲ Menggunakan ciri “Isyarat teg tidak diketahui” boleh menghalang penyalahgunaan Galaxy SmartTag2.

Galaxy SmartTag2 juga boleh mengesan Galaxy SmartTags yang tidak diketahui di kawasan sekitar untuk mengurangkan kebimbangan mengenai penjejakan tanpa kebenaran. “Makluman teg tidak diketahui,” ciri dalam SmartThings Find, mengenal pasti mana-mana Galaxy SmartTags berdekatan yang tidak berdaftar dan menghantar pemberitahuan untuk memaklumkan pengguna terhadap penjejakan yang tidak dibenarkan.

“Ciri ini menawarkan jaminan dan lapisan keselamatan tambahan,” kata Kwon. “Tidak kira peranti, pengguna dibekalkan dengan ketelusan untuk membantu mengelakkan penyalahgunaan Galaxy SmartTag.”

Mengapa 23% Pengguna Memilih Berbilang Galaxy SmartTag

Pengguna yang biasa dengan Galaxy SmartTag mengenali kepraktisannya. Bagi setiap 100 orang yang memiliki Galaxy SmartTag, 23 orang memiliki dua atau lebih. Jumlah ini meningkat lebih daripada dua kali ganda sejak tahun lepas dan terus meningkat.

Galaxy SmartTag2 yang dinaik taraf dijangka diterima pakai oleh pangkalan pengguna yang lebih besar untuk rangkaian aplikasi yang lebih luas. Kim dan Kwon, pemikir di sebalik produk itu, menekankan Galaxy SmartTag2 sebagai aksesori mudah alih yang menawarkan “ketenangan fikiran.”

SmartTag2-Interview_main1
▲ (Dari kiri) Perancang produk Dalwon Kim dan Kiyoung Kwon

“Kami telah menambah baik ciri-ciri produk dengan tumpuan yang kuat untuk membolehkan pengguna mengesan barang berharga mereka yang hilang dari jauh dengan mudah,” kata Kim. “Saya pernah mendengar tentang kes di mana Galaxy SmartTag digunakan untuk menangkap pencuri dan mencegah jenayah lain, yang membuatkan saya sangat bangga sebagai perancang produk. Kami akan terus melakukan yang terbaik untuk mencipta produk yang pengguna boleh bergantung secara berterusan ke mana sahaja mereka pergi.”

“Saya berharap Galaxy SmartTag2 boleh menjadi sebahagian daripada kehidupan orang ramai,” kata Kwon. “Saya mahu Galaxy SmartTag menjadi penyelesaian pertama yang terlintas di fikiran orang ramai apabila mereka perlu mencari barang mereka yang hilang.”

Ringkasan

• Tentukan lokasi pengguna Galaxy berdekatan melalui Galaxy SmartTag tanpa mengira jarak

• Hayat bateri dilanjutkan kepada 500 hari

• Cari item yang hilang dari jarak dekat dengan ciri Pandangan Kompas berasaskan teknologi UWB

• Ciri Mod Hilang yang baru ditambah

• Temui Galaxy SmartTags yang tidak berdaftar dan halang penjejakan lokasi yang tidak dibenarkan

• 23% (23 daripada 100) pemilik Galaxy SmartTag menggunakan lebih daripada dua

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Estranged

Estranged Bakal Adakan Konsert, Nak Bawa Fazura Nyanyi Atas Pentas

Awi Rafael Beri Nafas Baharu Lagu Klasik, Hanya Tuhan Yang Tahu