in , ,

Peribahasa Karam Singh Walia @ Kala Malam Bulan Mengambang

Dalam banyak-banyak pendukung watak di dalam Kala Malam Bulan Mengambang, watak Mohinder yang dilakonkan oleh Bront Paralea merupakan satu watak yang cukup memberikan kesan. Mohinder merupakan satu watak lelaki dari etnik singh yang diupah menyiasat berkaitan kes di kawasan tersebut. Setiap penghabis ayatnya sentiasa dipenuhi dengan peribahasa. Bront melakonkan watak itu dengan caranya yang tersendiri. Bukan mengikut gaya Karam Singh Walia yang dijadikan metafor oleh Mamat Khalid.

Menurut Mamat, sejujurnya, dia cuba membentuk Mohinder sebagai satu metaphor kepada Karam Singh Walia, tetapi Bront berjaya menjiwai watak tersebut dan memberikan satu nuansa baru kepada Mohinder Singh.

Namun, benarlah seperti kata pepatah, bahasa jiwa bangsa. Maka, jika itu diberi ukuran, bangsa Melayu sendiri kurang menyelitkan peribahasa dalam perbualan, sedangkan, Karam Singh Walia pula yang sering menggunakan dalam laporannya di Buletin Utama TV3. Mungkin kerana ini saudara Mamat Khalid menyelit dalam satu dialog yang penuh sindiran kepada orang melayu iaitu…“Agaknya, peribahasa ni berasal dari orang singh…”

Budiey sekadar mengiyakan… mmm… mungkin juga ya!

Huhu, pernah baca lawak pasal peribahasa Karam Singh Walia tak? Huhu, Maaf, lucah sikit.

Salam sejahtera, ” Satu kajian menunjukkan kaum wanita lebih gagah daripada lelaki kerana mampu membawa dua buah gunung, kaum lelaki hanya mampu membawa dua biji telur, itupun dengan bantuan seekor burung…..!!!!. “

Akhir Kata,
Jinak jinak burung merpati
Jinak lagi burung sendiri
Burung merpati didekat lari
Burung sendiri dipegang berdiri

Sekian, Karam Singh Walia melaporkan untuk TV3.

[tags]mohinder suresh, heroes spoiler, kala malam filem, peribahasa melayu, peribahasa karam sing walia, pemberita tv3, cinema malaysia, berita harian, utusan malaysia review, botak, petua lebatkan rambut, dialog, mamat khalid pic, lat, tv4, karam singh walia, skrip rbt karam singh walia, skrip lucu ringtones[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Nor Khiriah, Syarifah Amani & Isma Yusoof dalam SinDarEla

Juara Sehati Berdansa Vanidah Imran & Rashidi Ishak