in ,

MIFFEST Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Anugerah Global Emas Malaysia mengalu-alukan pembikin filem yang mewakili sepuluh negara untuk meraikan kemakmuran dunia.

Malaysia Golden Global Awards 2022 telah tamat secara rasmi! Berikutan Majlis Malaysia Golden Global Awards 2019 sebelum ini, Malaysia Golden Global Awards akhirnya tersedia lagi, memberikan satu peringkat dan taraf penghormatan kepada pembikinan filem baharu dan cemerlang dunia yang cemerlang.

Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Anugerah Global Emas Calon-calon Malaysia 2022

Juri berkata: “Selepas dua tahun ini, Festival Filem Antarabangsa Malaysia dan Anugerah Global Emas Malaysia akhirnya kembali dengan acara-acara yang menarik. Kami telah menonton 10 filem bersiaran melalui festival skrin besar itu dalam lima hari yang lalu.”

Juri mengadakan perbincangan selama 6 jam sehari sebelum majlis anugerah ini, juri menyebut, “Kami kagum dengan suasana umum setiap Kecantikan filem mencerminkan masalah dunia kepada orang ramai.” Juri juga menggalakkan semua pembuat filem untuk terus menggunakan suara mereka sendiri untuk bercerita.

Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Pemenang Anugerah Global Emas Malaysia 2022

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Pemenang, Encik Kim Dong-Ho datang dari Korea semalam untuk menerima anugerah ini di Malaysia Golden Global Awards 2022. Encik Kim Dong-Ho ialah salah seorang pengasas Festival Filem Antarabangsa Busan dan Festival Filem Antarabangsa Gangneung di Korea Selatan. Semasa kerjayanya dalam filem industri, dia telah meletakkan dirinya untuk menyediakan platform untuk membuat filem untuk ditayangkan, dan untuk mencari lebih banyak peluang untuk menghasilkan filem dan filem yang cemerlang. Encik Kim Donghu juga merupakan pengerusi kehormat Festival Filem Antarabangsa Malaysia.

Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Malaysia Golden Global Awards telah diumumkan secara rasmi selepas Majlis Anugerah Global Golden Malaysia 2019 pada tahun 2022. Selepas majlis anugerah Malaysia Golden Global Awards (2019), Malaysia Golden Global Awards 2022 akan menjelma selepas itu, menyediakan pentas baharu untuk kemajuan kerjaya pembikin filem yang mengagumkan.

Best Film : Drowning in Holy Water 

Best Director : Eric Gravel (Full Time)

Best Cinematography : Lim Teck Siang (Whether the Weather is Fine)

Best Screenplay : Muzzamer Rahman (Hail, Driver!)

Best Actor : Asik Shaikh (Two Friends), Arif Shaikh (Two Friends)

Best Actress : Laure Calamy (Full Time)

Best Supporting Actor : Kim Hyun-bin (The Silent Forest)

Best Supporting Actress: Afin Jahin Jaima (Rehana)

New Hope Award : White Building

Audience Choice Award: The Story of Southern Islet

Lifetime Achievement Award: Kim Dong-Ho, Hou Hsiao-Hsien

Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Juri dikejutkan dengan Senarai Pencalonan Malaysia Golden Global Awards 2022

Juri menetapkan: “Festival Filem Antarabangsa Malaysia dan Anugerah Global Emas telah mengubah bentuk fizikal mereka dua tahun selepas penciptaan wabak itu. Dalam tempoh lima hari yang lalu, kami telah menonton majoriti daripada 10 filem yang dicalonkan, pengarah yang mempunyai bakat dan berusaha melalui skrin besar festival itu.

Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Anugerah Global Emas Malaysia 2022

Encik Kim Dong-Ho, penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat, mengembara dari Korea Selatan ke Malaysia semalam untuk menerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat daripada Malaysia Golden Global Awards tahun ini. Encik Kim Dong-Ho ialah salah seorang pengasas Festival Filem Antarabangsa Busan dan Gangneung Korea Selatan. Sepanjang kariernya dalam industri perfileman, dia telah menumpukan dirinya untuk memudahkan tempat pembikin filem mempamerkan karya mereka dan meluaskan peluang untuk pembuat filem dan filem yang luar biasa. Selain itu, Encik Kim Dong-Ho ialah pengerusi kehormat Festival Filem Antarabangsa Malaysia dan Anugerah Global Emas. Dia telah menyaksikan festival filem dan majlis anugerah dari penubuhannya hingga festival filem semasa, yang secara beransur-ansur ditemui oleh orang ramai dan dunia.

Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Selain itu, pengarah terkenal Hou Hsiao-Hsien ialah penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat. Menurutnya, Pengarah Hou pada asalnya dijadualkan menerima anugerah itu pada 2020, tetapi ia ditangguhkan selama dua tahun akibat wabak itu. Penganjuran Anugerah Global Emas Malaysia menyatakan: “Kami berbesar hati kerana menerima dua penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat pada masa ini. Disebabkan kesan wabak itu, kami tidak dapat menyampaikan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat kepada pengarah Hou Hsiao- hsien kali terakhir; namun, kali ini kita akhirnya boleh menebusnya.” Disebabkan jadualnya, pengarah Hou Hsiao-hsien tidak dapat menghadiri Majlis Anugerah Global Emas Malaysia, justeru agensi Persekutuan Taiwan XX mengiktiraf anugerah itu bagi pihaknya.

Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022
Miffest Umum Senarai Pemenang Malaysia Golden Global Awards 2022

Objektif Anugerah Global Emas Malaysia

Anugerah Global Emas Malaysia adalah platform untuk pengarah dan penerbit menerima pengiktirafan. Sumbangan boleh dikemukakan oleh pengarah yang telah menghasilkan tiga atau kurang filem cereka. Senarai pendek Anugerah Golden Circle ditentukan oleh pasukan penyaringan yang terdiri daripada tujuh pembikin filem journeyman: Kaze Ng, Mayjune Tan, Sandeep Ray, Amir Muhammad, Wang Chang Song, Sharifah Amani dan Dinesh Ratnam.

Pemilihan akhir dibuat oleh juri yang terdiri daripada pelakon terkenal Indonesia Christine Hakim, presiden Festival Filem Udine Far East Sabrina Bracetti, pengarah terkenal Filipina Lav Diaz, pengarah Malaysia He Wi Ding dan Chong Keat Aun. Juri sebaliknya membuat kesimpulan daripada sepuluh penyertaan dalam senarai pendek.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Amerul Affendi

Filem Prebet Sapu Menang Lakon Layar Terbaik Di MIFFEST 2022

Tya Arifin | 11

Tya Ariffin Sedih, Komen Jelik Tentang Jamu Mutyara Di Aplikasi TikTok