in

Fatin Gadis Melayu 3 dan AG Hotfm Hos Baru Nasi Lemak Kopi O

Lebih Pedas, Lebih Kaw,
Makin Rancak, Kian Segar

Nasi Lemak Kopi O, rancangan temu bual hujung minggu paling popular Malaysia, telah berjaya mendapat tempat dalam hati ramai peminatnya dengan topik-topik yang berkesan dan pendekatan berbeza.

Mampat dengan isu hangat diperkatakan pada masa kini, penonton sekeluarga memberi sepenuh perhatian kepada Aziz Desa, Sharifah Shahirah, Farah Anuar, Farah Adeeba Mohd Ashraf, Sharifah Nur Syed Ali dan Abu Talib Husin yang begitu handal mengendalikan rancangan ini.

Pengacara Bersama Penerbit-Penerbit Nlko

Sempena tahun baru ini, Nasi Lemak Kopi O juga tidak ketinggalan untuk meningkatkan mutunya dari segala segi untuk kepuasan penonton TV9. Selain memperkenalkan dua pengacara baru iaitu Fatin (Gadis Melayu 3) dan AG Hotfm, NLKO yang bersiaran pada setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad selama dua jam mulai 8 pagi ini akan menampilkan segmen-segmen baru yang lebih segar dan informatif.

Mulai 28 Januari 2011, setiap hari siaran mempunyai kekuatan segmennya tersendiri iaitu kesihatan fizikal dan spiritual pada hari Jumaat menerusi ‘Penyakit Orang Kampung’ dan Syifa’; ‘Cuba Je’ dan ‘Nostalgia Nostalgia’ pada hari Sabtu dan keprihatinan serta kasih sayang pada hari Ahad menerusi ‘Hentikan Tangisan’.

NLKO diterajui oleh Wan Sabariah Shikh Ali sebagai Penerbit Eksekutif bersama tiga penerbit berpengalaman, Kamaruzz’ain Abdul Kadir, Nur Irjuana Mohd Ishar dan Tuan Norazimah Tuan Mohamad.

Wan Sabariah - Penerbit Eksekutif Nlko

Wan Sabariah – Penerbit Eksekutif NLKO

Berikut adalah segmen-segmen baru dan sedia ada mengikut hari siaran:

Setiap hari Jumaat, 8 pagi
Aziz Desa, Farah Anuar dan Fatin (GM3) akan menyingkap kembali Berita Seminggu serta memaparkan cadangan tempat percutian kos murah untuk sekeluarga dan juga diari pelancongan di seluruh negara untuk berbagai aktiviti pelancongan dan kebudayaan dalam Jom Cuti/Diari Pelancongan. Dengan adanya segmen pelancongan sebegini, ia memudahkan orang ramai untuk membuat rancangan pelancongan pada hujung minggu.

Segmen Lensa 9 memberikan laporan berita terkini untuk informasi semua manakala Diari NLKO pula mengetengahkan perbincangan isu semasa dan pengumuman kepentingan awam (PSA) di negara ini. Untuk menyelami ilmu pengetahuan tentang buku-buku, satu ruangan Sinopsis diperkenalkan bagi menggalak penonton membaca buku dengan cara yang lebih menarik di mana penulis sendiri akan membaca chapter buku terbaru. Penonton juga boleh menyertai kuiz buku dan berpeluang untuk memenangi pelbagai cenderamata eksklusif dari TV9.

NLKO mendekati penonton sebenar TV9 dalam Penyakit Orang Kampung dan berkongsi pengalaman hidup mereka yang mengalami penyakit unik yang lazimnya hanya berlaku di kampung, misalnya disebabkan banjir seperti kudis buta, kurap air, begok atau kayap ular. Segmen ini dilengkapkan dengan pandangan pengamal perubatan moden dan tradisional dalam menangani penyakit-penyakit ini.

Lebih menarik lagi, penonton boleh menyaksikan pelakon terkenal tanah air, Ashraf Muslim, dalam Syifa’ Bersama Ashraf Muslim di mana dia akan berikthiar untuk mengenal pasti dan merawat penyakit menerusi doa dan penawar Al-Quran. Tujuannya bukan untuk menawarkan ubat atau rawatan tetapi untuk memberi informasi mengenai al-Quran sebagai sumber penawar dan ketenangan minda yang lebih mujarab.

Setiap hari Sabtu, 8 pagi
NLKO yang dihoskan oleh Sharifah Nur, Abu Talib Husin dan Fatin (GM3) pada hari Sabtu ini pula akan memberi penekanan terhadap dunia seni tanah air dalam Filem & Teater. Ia akan memberi senarai filem terbaru, wawancara bersama penggiat teater dan filem tempatan serta kuiz beserta hadiah yang berkenaan dengan filem-filem yang dipromosikan pada hari tersebut.

Dalam segmen Cuba Je! pula, Wan Sakinah dan Kamaruza’ain akan menjelajah ke kampung untuk mencari makanan yang pelik dan jarang didapati, antaranya yang akan dipaparkan adalah masak kurma otak kerbau dan gulai lemak kulit rambai.

Sharifah Shahirah

Sharifah Shahirah

Tahukah Anda merupakan sebuah kapsul mengenai alam sekitar yang berkenaan dengan barangan yang digunakan dalam kehidupan seharian seperti info tentang jangka hayat kosmetik, kesan pencuci pinggan mangkuk dan tempat paling sesuai untuk membuang barangan elektrik lama. Selain memantapkan lagi ilmu pengetahuan am, orang ramai juga boleh sama-sama bergabung tenaga untuk memperindahkan alam sekitar.

Hari Sabtu yang meriah akan diteruskan dengan pengacara NLKO memakai pakaian ikut tema nostalgia minggu berkenaan seperti contoh; Bollywood, Saloma atau Disko dalam satu segmen baru iaitu Nostalgia… Nostalgia. Lagu, filem, tetamu kenangan lalu yang menjadi ikon zaman itu akan dipaparkan untuk hiburan dan informasi para penonton yang berminat dengan karya seni pada masa lalu.

NLKO pada hari Sabtu dilengkapkan dengan Tekno, satu segmen yang diberi pendekatan lebih menarik untuk mempromosi gajet terkini dalam pasaran. Wartawan NLKO sendiri akan membelek, mencuba dan mengkritik gajet terkini supaya anda mendapat hanya barangan yang berkualiti tinggi.

_Dsc6644

Setiap hari Ahad, 8 pagi
NLKO memulakan hari Ahad dengan Sisipan Akhbar bersama hos Sharifah Shahirah, Farah Adeeba dan AG yang akan memberi fokus kepada berita-berita terkini yang berlaku pada hari tersebut. Tidak lengkap hari Ahad seorang surirumah tanpa memasak untuk ahli keluarga, maka dalam Dapur Berasap, NLKO akan membawa seorang chef untuk memasak dan menjawab soalan-soalan tentang makanan dan cara memasak secara langsung dari penonton di studio mahupun di rumah.

Hentikan Tangisan merupakan salah satu lagi segmen terbaru NLKO mengenai pelbagai kisah-kisah kanak-kanak yang diculik, didera, dibunuh, terlibat dalam kemalangan, lari ikut kekasih dan banyak lagi. Dengan kerjasama Polis DiRaja Malaysia (PDRM), segmen meruntun jiwa ini juga akan mewawancara ibu bapa, rakan-rakan serta aktivis sosial berkenaan topik yang dipaparkan.

Untuk mereka yang suka membeli-belah pula, E-Shop merupakan satu segmen yang menonjolkan keistimewaan dan kelebihan membeli-belah secara online. Populariti laman web beli-belah semakin meningkat dan lebih banyak barangan ditawarkan. NLKO meninjau laman web untuk mendapatkan barangan berkualiti tanpa perlu berbelanja lebih serta memberi panduan untuk memastikan proses pembelian lebih selamat.

NLKO juga akan memaparkan Sihat @ NLKO bersama Dr Baby / Dr Famili / Dr Sakit Tuan Puan/ Dr Mata secara bergilir-gilir untuk menjawab soalan secara langsung dari pemanggil. Pelbagai jenis info tentang teknik penjagaan kesihatan seisi keluarga yang terbukti berkesan. Seperti yang kita sedia maklum, kesihatan adalah satu isu penting dan individu yang sihat boleh memainkan peranan yang penting dalam proses pembangunan masyarakat dan negara.

Ag

AG HOTFM

Ashraf Muslim

ASHRAF MUSLIM

Farah Anuar

FARAH ANUAR

Aziz Desa

AZIZ DESA

Fatin

FATIN AYU

Sharifah Nur

SHARIFAH NUR

Ashraf Muslim Dan Ag

ASHRAF MUSLIM & AG HOTFM

Pengacara Nlko Dan Wan Sabariah (Tudung Pink)

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sinopsis Teater Bangsawan Siti Zulaikha

ntv7 anjurkan Larian Amal Feel Good Run 2011