in , , , ,

Cinta 3 Segi Nadia Aqilah, Aidil Aziz & Erwin Shah dalam BALANG BAWAH BULAN

Membariskan pelakon utama Nadia Aqilah, Aidil Aziz dan Erwin Shah Dawson, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan drama siri bertajuk BALANG BAWAH BULAN yang telah pula mula bersiaran sejak 26 Julai lalu, setiap Isnin hingga Khamis, pukul 11.30 pagi menerusi TV1.

Turut dibintangi pelakonAmyza Aznan, Sobri Anuar, Noryati Taib, Anas Ridzuan, Najua PRamlee, dan Safia Zuleira, karya arahan Shahrulezad Mohamaden ini mengangkat kisah tentang seorang gadis pelajar kolej yang diugut oleh seorang remaja kasanova untuk dikenakan saman kerana tersilap memukulnya.

Sikap kasanova mula berubah apabila dia sedar kesilapan dalam menuntut bayaran dan perasaan cinta sebenar mula terpalit dihatinya. Pada waktu yang sama seorang lagi jejaka juga menyimpan perasaan cinta terhadap gadis tersebut. Si gadis berada di persimpangan untuk membuat pilihan siapa yang sesuai baginya.

Cinta Tiga Segi Nadia Aqilah, Aidil Aziz dan Erwin Shah Dawson Di TV1 

Drama Bersiri Balang Bawah Bulan

Jom ikuti plot pertemuan tanpa sengaja antara Faris dan Dian berlangsung dalam keadaan yang tidak baik. Kali pertama sewaktu Faris bergaduh dengan teman wanitanya Zana. Kali kedua pula sewaktu di perpustakaan kolej bila Faris menuduh Dian cuba mengintipnya.

Pergaduhan mereka berlanjutan bila Faris menuduh Dian mencuri puisi ciptaannya bertajuk “Balang Bawah Bulan”. Dian mengamuk besar dan terjadi perselisihan antara mereka yang membuat Dian tertampar muka Faris. Tanpa diduga ada yang merakamkan kejadian itu dan video tersebut tular di media sosial.

Faris mengugut Dian memberikannya sepuluh ribu ringgit supaya kejadian Dian menamparnya tidak dilaporkan kepada polis. Dian mula kerisauan memikirkan dari mana sumber dia mahu mendapatkan wang tersebut. Akhirnya dia menggadaikan barang kemas arwah ibunya. Cerita itu sampai ke pengetahuan Faris. Faris rasa bersalah terjumpa surat pajak gadai yang tercicir. Dian bertambah sedih mengetahui surat pajak itu hilang.

Muncul Faris bersama barang kemas yang sudah ditebusnya. Dia mahu memulangkan kepada Dian. Dian menghamburkan kemarahannya kepada Faris. 

Sementara itu dalam diam Eiman yang merupakan teman baik Dian berdepan masalah bila perniagaan ‘food truck’ diusahakan bersama Bob diarahkan pindah oleh pihak kolej. Dian yang bekerja separuh masa dengan Eiman juga runsing bila perkara itu terjadi. 

Dian telah diberi amaran oleh Zana supaya tidak rapat dengan Faris. Sedangkan Dian merapati Faris kerana mahu mendapatkan puisi “Balang Bawah Bulan” bagi menyertai pertandingan lagu puisi.

Satu hari Eiman nekad mahu melamar Dian menjadi kekasihnya. Sebaliknya Dian pula sibuk dengan masalah Faris yang diberitahu hilang ingatan. Eiman kecewa dan terus mahu menjauhkan diri daripada Dian.

Eiman mengamuk besar bila mengetahui Bob menerima bantuan kewangan yang diberikan oleh ayah Eiman untuk menyelamatkan perniagaannya. Dia berdendam terhadap ayahnya atas kematian ibunya dan tidak mahu terhutang budi dengan lelaki itu.

Namun akhirnya Eiman bertemu jawapan sebenar melalui surat ditulis arwah ibunya. Ayahnya langsung tidak bersalah dan ia menimbulkan kekesalan dalam diri Eiman kerana salah faham terhadap ayahnya.

Faris pula sibuk mengejar cinta Dian. Dia serba salah bila mengetahui Eiman yang dianggap sahabat baik turut menyukainya. Zana pula berkeras tidak mahu membiarkan hubungan antara dirinya dengan Faris terkubur begitu sahaja. Dia ikhlas menyintai Faris.

Dalam pada itu keluarga Faris mengingatkan Faris tentang keprihatinan wanita bernama Zana yang setia menemaninya disaat Faris hilang ingatan. Faris mula serba salah memilih siapakah jodoh yang terbaik untuk dirinya.

Adakah Faris memilih Zana? Lalu bagaimana pula dengan Dian yang turut sama dalam dilema sama ada mahu memilih Faris atau Eiman? Saksikan kesudahannya dalam siri 13 episod ini. 

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sekitar Majlis Graduasi Latihan VIOS CHALLENGE Musim Kedua

Senarai Peserta Pertandingan BIG STAGE