in

Sekitar Majlis Graduasi Latihan VIOS CHALLENGE Musim Kedua

BARISAN SELEBRITI DAN PEMANDU REMAJA KINI BERSEDIA UNTUK PERLUMBAAN PERTAMA VIOS CHALLENGE MUSIM KEDUA

TGR Grad 004 Group

Majlis graduasi yang berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang kali ini sungguh berbeza suasananya. Tiada jubah atau topi graduan yang dipakai, sebaliknya kesemua lapan individu mengenakan sut lengkap perlumbaan ketika mereka diraikan selepas berjaya menamatkan latihan intensif Vios Challenge Racing School. Pentauliahan tersebut membolehkan mereka menyertai perlumbaan Vios Challenge di Toyota Gazoo Racing (TGR) Racing Festival musim kedua bermula Ogos.

TGR Grad _ Grp photo all celebrities in Season 2 _ Teikichi Ishibashi (TRD Asia) and Takeyama (UMWT) on centre right

Barisan “pelajar” tersebut merupakan enam orang selebriti muda iaitu Aiman Tino, Khai Bahar, Nabila Razali, Wany Hasrita, Akim Ahmad dan pelawak Nabil Ahmad yang akan bersaing di dalam kategori Promotional. Manakala dua orang lagi adalah remaja yang bakal membuat penampilan sulung mereka di dalam kategori Sporting.

“Walaupun ada sebahagian daripada kami yang pernah berkongsi pentas antara satu sama lain, ia merupakan pengalaman yang berlainan sama sekali untuk berlumba di dalam litar dan bersaing bagi mempamerkan kemampuan sendiri,” ujar Nabil.

Wany, yang berusia 26 tahun, turut tidak sabar untuk membuat penampilan sulung sebagai pelumba. “Ini merupakan satu penghormatan buat saya kerana dipilih oleh UMW Toyota Motor bagi menjadi salah seorang daripada empat wanita yang akan berada di dalam litar, dan saya sangat teruja untuk memulakan pusingan pertama nanti,” jelas Wany.

TGR Grad _ Hayden _ Takeyama san

Perlumbaan musim ini turut akan menyaksikan penampilan semula beberapa selebriti dari musim pertama. Antaranya ialah Shawn Lee selaku juara bertahan kategori Promotional, disertai juga oleh Diana Danielle, Janna Nick dan Syukri Yahaya yang turut mengambil bahagian di dalam kursus persediaan pemanduan kali ini.

Prestasi terbaik yang ditunjukkan oleh Shawn Lee dan Syukri Yahaya pada musim lalu telah membolehkan mereka beralih untuk berlumba di dalam kategori Sporting pula pada musim kedua ini.

Beatboxer Shawn Lee menyatakan, pengalaman berlumba pada musim pertama Vios Challenge sangat menyeronokkan dan sekaligus mencabar. “Untuk kembali ke musim kedua selaku juara bertahan, harapan terhadap saya tentunya lebih tinggi. Musim pertama memberi kesempatan untuk saya belajar selok-belok perlumbaan dengan baik, begitu juga dengan barisan selebriti lain. Namun, kursus refresher ini telah memberikan saya peluang untuk mempertajam kemahiran memandu, mengawal kenderaan, kelajuan dan melatih gerak naluri dengan lebih baik ketika mengendalikan jentera lumba,” tambah Shawn.

TGR Grad _ Nabila Razali _ Takeyama san

“Sama seperti hal lain, latihan akan membuatkan kita lebih sempurna. Walaupun saya mengalami permulaan musim pertama yang agak mencabar, tetapi keyakinan serta prestasi yang semakin baik dalam setiap perlumbaan telah banyak membantu saya memperbaiki kedudukan. Dengan empat orang daripada kami kembali untuk musim kedua (termasuk Shawn, Janna dan Syukri), tiada alasan untuk saya tidak meletakkan sasaran untuk berada di kedudukan tiga teratas bagi musim baru yang bakal bermula nanti,” kata Diana.

Perlumbaan Vios Challenge akan menjadi aktiviti utama bagi TGR Racing Festival yang dianjurkan oleh UMW Toyota Motor Sdn Bhd dan menampilkan 40 jentera lumba Vios yang identikal untuk bersaing di dalam tiga kategori; Promotional, Sporting dan Super Sporting (bagi pelumba berpengalaman dan profesional).

TGR Grad _Khai Bahar _ Takeyama san

Kategori Sporting kali ini menyaksikan penyertaan sulung dua pelumba berusia 14 tahun yang merupakan rakan sepersaingan dalam sukan go-kart sebelum ini, iaitu Mohamed Hayden Mohamad Haikal dan Oscar Ng Kok Tung.

“Ketika berlumba, saya gemar untuk menguji tahap kemampuan dan melakukan yang lebih baik. Toyota Vios Challenge menyediakan set cabaran baru untuk saya, dan ia merupakan satu perlumbaan yang berbeza berbanding go-kart. Banyak perkara yang perlu saya pelajari, termasuk teknik yang berbeza. Saya teruja kerana diberikan peluang ini untuk dapat berlumba dengan nama-nama besar serta selebriti lainnya. Semua ini memang sangat mengujakan bagi saya,” jelas Mohamed Hayden.

Sementara itu, bagi pelumba muda Oscar pula, melangkah ke tahap baru berlumba menggunakan kereta sedan akan membawanya mengikut jejak yang sama seperti ayahnya, seorang bekas pelumba go-kart dan jentera lumba single-seater peringkat kebangsaan.

TGR Grad _Nabil And Takeyama san

“Prinsip perlumbaan kekal tidak berubah, tetapi ini adalah pengalaman yang sama sekali berlainan buat saya, memandu sebuah kereta saiz sebenar dengan transmisi manual berbanding jentera go-kart. Ini sesuatu yang saya perlu sesuaikan diri dengan secepat mungkin untuk membolehkan saya memberikan saingan kompetetif,” tambahnya.

TGR Grad 005

Diuruskan oleh Wing Hin Motorsports di bawah seliaan Toyota Racing Development (TRD) Jepun, Vios Challenge Racing School memerlukan semua pemandu untuk mengikuti kursus dan latihan intensif selama enam hari. Ia merangkumi sehari bagi sesi teori berkaitan pemanduan defensif, teknologi kenderaan, sikap pemandu serta brek kecemasan dan teknik menghindari kemalangan.

Pemandu-pemandu kemudiannya meluangkan masa selama lima hari berikutnya di Litar Antarabangsa Sepang di mana mereka diajar berkaitan prinsip perlumbaan, memahami peraturan litar, bagaimana untuk melakukan penukaran gear dengan cara yang betul (ya … semua jentera lumba Vios menggunakan gear manual) termasuk teknik ‘heel and toe’, garisan perlumbaan serta bagaimana untuk masuk dan keluar daripada selekoh dan tidak lupa juga cara membrek dengan berkesan.

Semua jentera lumba Vios disediakan di bawah penyeliaan Toyota Racing Development (TRD) Jepun, dengan peraturan perlumbaan mematuhi piawaian yang telah ditetapkan oleh Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) dan Persatuan Automobil Malaysia (AAM). Semua kereta menggunakan model paling asas Vios 1.5 dan dipasangkan dengan palang keselamatan penuh (roll cage), serta diberikan ubah suai untuk perlumbaan seperti aspek aerodinamik, sistem suspensi, ekzos, brek, klac, limited slip differential (LSD) dan tayar.

TGR Grad 001

“Musim pertama TGR Racing Festival dan Vios Challenge telah menjadi suatu acara yang sangat berjaya dari sudut promosi dan komersial,” jelas Presiden UMW Toyota Motor Sdn Bhd, Ravindran K.

“Selari dengan slogan All About The Drive syarikat, festival berkenaan serta perlumbaan Vios Challenge telah berjaya mempromosi kelebihan jenama ini serta berhasil menterjemahkannya dalam bentuk peningkatan jualan, terutamanya bagi model Vios. Ia secara jelas telah mempamerkan kemampuan, ketahanan, keselamatan serta ketangkasan model Vios. Semua perkara ini mungkin terlepas pandang oleh pengguna ketika mereka mencari sebuah kereta sedan untuk keluarga. Seperti yang kami nyatakan, All About The Drive dan untuk menghargai kemampuan sebenarnya, anda perlu memandu uji sendiri Toyota Vios terlebih dahulu.” tambah beliau lagi.

TGR Grad 006 With TRD Sifu

Disamping menonton aksi perlumbaan yang berlangsung di atas litar jalanan yang dibina khas di perkarangan stadium, TGR Racing Festival juga menyediakan pelbagai aktiviti lain untuk seisi keluarga kepada orang awam disamping turut memberi ruang kepada mereka untuk mendekati barisan kenderaan terbaru dari Toyota. Terdapat juga aktiviti lain seperti permainan pentas, promosi istimewa, cabutan bertuah dan Sesi Nyanyian Superfans sebagai memberi peluang kepada peminat untuk bertemu dengan pemandu-pemandu selebriti yang ada.

TGR Grad 003

“Kuala Terengganu akan menjadi lokasi yang sangat istimewa kerana bukan saja bakal menyaksikan pembukaan perlumbaan bagi musim kedua, tetapi turut menjadi persinggahan pertama penganjuran aktiviti ini di Pantai Timur. Kami tidak sabar untuk menerima kunjungan dan layanan hangat yang sangat sinonim dengan warga di sana,” ujar Ravindran.

Pusingan pertama TGR Racing Festival Musim kedua ini akan bermula seawal jam 9 pagi pada hari Jumaat (3 Ogos 2018) hingga Sabtu (4 Ogos 2018) bertempat di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu. Masuk adalah percuma!

Dari Kuala Terengganu, TGR Racing Festival akan beralih lokasi ke MAEPS Serdang di Selangor pada 19-21 Oktober; Stadium Batu Kawan di Pulau Pinang (22-24 Februari 2019); serta aksi terakhir yang akan berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang pada 12-14 April 2019.

TGR Grad _ Aiman Tino _ Takeyama san

TGR Grad _ Akim Ahmad _ Takeyama san

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Pandangan Pertama Trailer Filem MUNAFIK 2

Cinta 3 Segi Nadia Aqilah, Aidil Aziz & Erwin Shah dalam BALANG BAWAH BULAN