in , ,

Apple Vision Pro Mula Dijual 2 Februari Dengan Harga Permulaan RM16,274

Set kepala realiti gabungan Apple Vision Pro akan memulakan penjualan pada 2 Februari mendatang.

Apple akhirnya telah mendedahkan tarikh keluaran untuk set kepala realiti campuran pertamanya, Vision Pro. Pertama kali diumumkan pada WWDC tahun lepas, ia merupakan peranti elektronik pengguna paling canggih yang telah dicipta oleh Apple menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tim Cook.

Tim Cook mengumumkan tarikh jualan Vision Pro melalui saluran media sosial rasmi beliau baru-baru ini. Pengenalan ini diumumkan pada bulan Jun lepas, dan Vision Pro dianggap sebagai set kepala realiti gabungan pertama yang dikeluarkan oleh Apple.

Walaupun tarikh keluaran untuk Vision Pro hanya didedahkan hari ini, tanda harga set kepala telah diumumkan semasa ucaptama WWDC tahun lepas. Buat masa ini, tidak diketahui berapa banyak varian set kepala yang akan dikeluarkan oleh Apple ke pasaran tetapi syarikat itu berkata Vision Pro mempunyai harga permulaan USD3,499 (RM16,274).

Keunikan utama Vision Pro adalah kehadiran skrin tidak hanya di luar tetapi juga di dalam, membolehkan pengguna berinteraksi dengan orang sekeliling tanpa perlu melepaskan Vision Pro terlebih dahulu. Sejak hari pertama pelancarannya, beberapa aplikasi iOS dan iPadOS telah disahkan boleh digunakan pada Vision Pro yang menggunakan sistem pengendalian visionOS.

Pengumuman hari ini juga telah menyatakan bahawa model asas akan datang dengan storan 256GB. Selain daripada set kepala itu sendiri, pakej Visio Pro standard juga akan menyertakan item ini:

  • Band Knit Solo
  • Jalur Gelung Dwi
  • Meterai Cahaya
  • Kusyen Kedap Ringan x 2
  • Sampul Vision Pro
  • Kain penggilap
  • Bateri
  • Kabel pengecas USB-C
  • Penyesuai kuasa USB-C

Vision Pro akan tersedia di Amerika Syarikat pada 2 Februari dan Apple akan mula menerima pra-pesanan bermula dari 19 Januari. Walau bagaimanapun, ketersediaan set kepala dan harga untuk pasaran lain termasuk Malaysia masih tidak diketahui buat masa ini.

Apple Vision Pro Mula Dijual 2 Februari Dengan Harga Permulaan RM16,274

Sementara itu, Apple juga telah mendedahkan harga Sisipan Optik ZEISS yang direka untuk mereka yang memerlukan pembetulan penglihatan kerana anda tidak boleh memakai cermin mata dengan set kepala. Ia adalah dua jenis sisipan dengan Pembaca adalah USD99 (~RM461) manakala Preskripsi berharga USD149 (~RM694).

Vision Pro berjalan pada sistem pengendalian yang direka khas yang dipanggil visionOS. Ia menampilkan antara muka pengguna tiga dimensi bersama sistem input yang boleh dikawal menggunakan mata, tangan dan suara seseorang.

Set kepala itu dilengkapi dengan sepasang paparan mikro-OLED yang didakwa Apple boleh menyampaikan lebih banyak piksel daripada TV 4K pada 23 juta piksel. Untuk tidak mengasingkan pengguna Vision Pro daripada orang lain, syarikat itu juga telah melaksanakan ciri bagus yang dipanggil EyeSight.

Setelah didayakan, ciri ini akan menjadikan paparan set kepala “terasa telus” apabila seseorang mendekati pengguna. Ini akan membolehkan pengguna melihat orang lain yang juga dapat melihat mata pengguna.

Dari segi perkakasan, Apple telah melengkapkan Vision Pro dengan pemproses M2 sendiri untuk menyediakan set kepala realiti campuran baharu dengan kuasa tembakan mentah yang mencukupi untuk melancarkan segala-galanya. Walau bagaimanapun, set kepala itu juga mempunyai cip lain yang dipanggil R1 yang merangkumi semua input daripada 12 kamera, 5 sensor dan 6 mikrofon Vision Pro.

Apple Vision Pro Mula Dijual 2 Februari Dengan Harga Permulaan RM16,274

Bagi pemilik Mac, Vision Pro dapat berfungsi sebagai skrin sekunder yang terapung dalam ruang maya apabila digunakan. Sementara itu, pemilik iPhone 15 Pro dan 15 Pro Max boleh menikmati rakaman video 3D spatial secara eksklusif melalui Vision Pro.

Memandangkan Apple telah merujuk kepada Vision Pro sebagai komputer spatial, ia tidak mengejutkan bahawa set kepala itu juga telah dilengkapi dengan sistem Audio Spatial yang dihantar melalui dua pod audio dwi-pemacu. Terdapat juga sistem penjejakan mata berprestasi tinggi dalam set kepala untuk memastikan input responsif dan intuitif.

Walaupun Apple tidak mendedahkan kapasiti bateri Vision Pro, syarikat itu mengatakan bahawa bateri itu boleh menghantar sehingga dua jam masa penggunaan. Sudah tentu, seseorang boleh menggunakan set kepala sepanjang hari dengan memasangkannya terus ke penyesuai kuasa USB-C yang disediakan.

FaceTime Menjadi Spatial

FaceTime pada Apple Vision Pro memanfaatkan ruang di sekeliling pengguna supaya semua orang yang sedang membuat panggilan kelihatan bersaiz hidup, manakala Audio Spatial menjadikannya berbunyi seperti suara setiap orang datang dari lokasi jubin mereka. Jika pengguna memakai Vision Pro semasa menggunakan FaceTime, mereka muncul sebagai Persona mereka, manakala pengguna lain yang menyertai daripada Mac, iPad atau iPhone akan muncul dalam jubin.

Persona ialah perwakilan spatial tulen pengguna Apple Vision Pro yang membolehkan orang lain dalam panggilan melihat ekspresi muka dan pergerakan tangan mereka — semuanya dalam masa nyata.1 Menggunakan teknik pembelajaran mesin, Persona boleh dibuat dalam beberapa minit sahaja menggunakan Vision Pro. Personas juga berfungsi dalam aplikasi persidangan video pihak ketiga termasuk Zoom, Cisco Webex dan Microsoft Teams.

Privasi dan Keselamatan di Terasnya

Apple Vision Pro menawarkan privasi dan keselamatan yang menerajui industri. ID Optik ialah sistem pengesahan baharu yang menganalisis iris pengguna untuk membuka kunci Vision Pro, kata laluan autolengkap dan menyelesaikan pembayaran dengan Apple Pay. Penampilan pengguna kekal peribadi semasa menavigasi Vision Pro dan maklumat penjejakan mata tidak dikongsi dengan Apple, apl pihak ketiga atau tapak web. EyeSight juga termasuk penunjuk visual yang menjelaskan kepada orang lain apabila pengguna merakam foto atau video spatial.
Kebolehcapaian dalam visionOS

Seperti semua produk Apple, ciri kebolehcapaian yang berkuasa telah dibina terus ke dalam visionOS. Ciri kebolehaksesan utama seperti VoiceOver, Zum, Kawalan Suis, Akses Berpandu dan banyak lagi telah dibayangkan semula untuk pengkomputeran spatial. Pengguna boleh berinteraksi dengan Apple Vision Pro sepenuhnya dengan mata, tangan atau suara mereka atau mana-mana kombinasi yang paling sesuai untuk mereka. Mereka boleh memilih kaedah input pilihan seperti mata, jari atau pergelangan tangan mereka menggunakan Kawalan Penunjuk, menjeda pada elemen visionOS selama beberapa saat untuk mensimulasikan ketik menggunakan Kawalan Dwell atau hanya menggunakan arahan suara untuk aktiviti merentas Vision Pro menggunakan Suara Kawalan. Jika input daripada kedua-dua mata bukan pilihan, visionOS juga membenarkan penjejakan mata dengan satu mata dominan.
Apple Vision Pro dan Alam Sekitar

Apple Vision Pro direka bentuk dengan mengambil kira alam sekitar, dengan 100 peratus unsur nadir bumi yang dikitar semula dalam semua magnet dan 100 peratus pematerian timah kitar semula dan penyaduran emas dalam berbilang papan litar bercetak.

Reka Bentuk Terobosan

Apple Vision Pro membina inovasi Apple dan pengalaman mereka bentuk produk berprestasi tinggi seperti Mac, iPhone, dan boleh pakai seperti Apple Watch, yang memuncak pada peranti elektronik peribadi paling canggih pernah. Sejumlah teknologi yang menakjubkan dikemaskan ke dalam reka bentuk yang cantik dan padat yang menggunakan bahan paling canggih yang mungkin untuk mencapai matlamat bercita-cita tinggi untuk prestasi, mobiliti dan kebolehpakaian.

Apple Vision Pro direka sebagai sistem modular supaya pengguna boleh memperibadikan kesesuaian mereka. Sekeping tunggal kaca berlamina yang dibentuk secara tiga dimensi melengkung perlahan-lahan di sekeliling muka pengguna dan mengalir ke dalam bingkai aloi aluminium tersuai. Light Seal diperbuat daripada tekstil lembut dan didatangkan dalam pelbagai bentuk dan saiz, melenturkan untuk menyesuaikan diri dengan wajah pengguna untuk kesesuaian yang tepat.

Tali fleksibel memastikan audio kekal dekat dengan telinga pengguna, manakala Solo Knit Band dan Dual Loop Band yang disertakan membolehkan pengguna mencari kesesuaian optimum untuk mereka. Bagi mereka yang memerlukan pembetulan penglihatan, Sisipan Optik ZEISS tersedia dengan preskripsi atau sebagai pembaca yang melekat secara magnetik pada Vision Pro, membolehkan pengguna memanfaatkan sepenuhnya ketajaman dan kejelasan paparan yang luar biasa.2

APPLE VISION PRO - 1

Inovasi Yang Tiada Tandingan

Apple Vision Pro direka untuk menyampaikan prestasi pengiraan yang luar biasa dalam faktor bentuk boleh pakai padat. Menampilkan sistem paparan resolusi ultra tinggi terobosan yang dibina di atas silikon Apple, Vision Pro menggunakan teknologi mikro-OLED untuk membungkus 23 juta piksel ke dalam dua paparan, setiap satu bersaiz setem pos, dengan warna lebar dan julat dinamik yang tinggi. Kejayaan teknologi ini, digabungkan dengan kanta tersuai yang membolehkan ketajaman dan kejelasan yang luar biasa, dan Audio Spatial termaju, memberikan pengalaman yang menakjubkan.

Apple Vision Pro juga menampilkan sistem penjejakan mata berprestasi tinggi yang menggunakan kamera berkelajuan tinggi dan cincin LED yang menayangkan corak cahaya halimunan ke mata pengguna untuk input yang responsif dan intuitif. Dan untuk membantu pengguna kekal berhubung dengan orang di sekeliling mereka, Apple mereka bentuk ciri baharu yang terkenal dipanggil EyeSight. Apabila seseorang menghampiri seseorang yang memakai Vision Pro, peranti itu kelihatan lutsinar — membenarkan pengguna melihatnya sambil turut memaparkan mata pengguna. Apabila pengguna tenggelam dalam Persekitaran atau menggunakan apl, EyeSight memberikan isyarat visual kepada orang lain tentang perkara yang pengguna fokuskan.

Paparan terobosan, pengalaman audio lanjutan, sistem penjejakan mata berprestasi tinggi dan banyak lagi dikuasakan oleh silikon Apple dalam reka bentuk dwi-cip yang unik. Cip M2 memberikan prestasi kendiri yang berkuasa, manakala cip R1 yang serba baharu memproses input daripada 12 kamera, lima penderia dan enam mikrofon untuk memastikan kandungan terasa seperti ia muncul di hadapan mata pengguna.

Bingkai dan penutup bateri mengandungi 100 peratus aluminium kitar semula, dan Light Seal dan Solo Knit Band masing-masing dibuat dengan lebih 70 peratus benang kitar semula. Vision Pro memenuhi piawaian tinggi Apple untuk kecekapan tenaga dan bebas merkuri, kalis api berbromin, PVC dan berilium.

Pembungkusan itu 100 peratus berasaskan serat, membawa Apple lebih dekat kepada matlamatnya untuk menghapuskan plastik dalam semua pembungkusan menjelang 2025.

Hari ini, Apple adalah neutral karbon untuk operasi korporat globalnya, dan menjelang 2030, merancang untuk menjadi neutral karbon merentasi keseluruhan rantaian bekalan pembuatan dan kitaran hayat setiap produk.

Sebelum ini, Apple telah mengumumkan bahawa harga jualan Vision Pro akan mencapai RM16,000 untuk sepasangnya. Sebelum pembelian, pengguna perlu mengunjungi Apple Store untuk mendapatkan ukuran yang sesuai dan kanta preskripsi yang diperlukan, terutama jika mereka pengguna kacamata. Pada gelombang pertama, Apple Vision Pro hanya akan tersedia untuk pembelian di Amerika Syarikat.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Filem OPPENHEIMER Berjaya Rangkul Lima Trofi Anugerah Golden Globe

OPPO Find X7 Ultra

OPPO Find X7 Ultra Ada Empat Kamera Setiap Satu Ada 50 Megapiksel