in , ,

Yung Raja Lancar Single THE DANCE SONG

Pelancaran Global “The Dance Song” Yang Bertenaga Dan Memukau Dari Yung Raja 

“Look at me dance! (Lihat aku menari!)” – Shtambi kembali lagi! Rapper Singapura dan anggota kesayangan Def Jam South East AsiaYUNG RAJA mempersembahkan single terbarunya, “The Dance Song“, dan video muzik yang penuh dengan ledakan visual spektrum bersama kolaborator yang tidak asing lagi, Jasper Tan atau lebih dikenali sebagai Vadbibes. Dengan keluaran ini, Yung Raja menyertai senarai artis Alamo Records – label usaha sama Interscope Records / Geffen / A&M yang berpusat di Amerika Syarikat.

Dengan “The Dance Song”, YUNG RAJA menghasilkan karya yang dinamik dan bertenaga. Sebagai salah satu daripada suara utama dalam dunia hip-hop Asia Tenggara, dengan lebih dari 3 juta aliran di Spotify dan lebih dari 3 juta tontonan di YouTube, RAJA mengesahkan statusnya sebagai perintis tanpa bandingan dengan keluaran terbaru ini.

YUNG RAJA

Lebih kepada instrumental yang kemas, kinetik, santai dan memukau, daripada penerbit Singapura yang terkenal, Flightsch single ini menampilkan hidangan tunggal yang menarik, satu perkara tentang YUNG RAJA yang disukai oleh peminatnya: lucu, daya tarikan yang kuat dan keyakinan diri yang terserlah dalam aliran Inggeris-Tamil yang sangat kuat dan dalam tanpa perlu berusaha terlalu keras untuk menjadi sedemikian. Tidak pernah ada artis seperti RAJA dalam ekosistem hip-hop Asia Tenggara dan ini amat jelas sekarang.

“Ini adalah karya yang ketiga dan terbesar dalam pengalaman seni saya”, kata RAJA mengenai lagu itu, sambil menambah, “Apa pun yang saya fikirkan tentang jenama YUNG RAJA, akan muncul di sini.”  Sejujurnya, “The Dance Song” adalah pengalaman baru dan penentu bagi dirinya sendiri – dan itu terserlah dari sisi dirinya yang dia paparkan dalam lagu tersebut. Bahasa dan daya tarikan, gabungan yang mesra, berpadu menjadi satu keunikan yang tidak pernah ada sebelum ini. Sama ada dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Tamil, setiap baris dapat difahami. Setiap baris ada elemen lucu, keyakinan dan, sudah pasti, daya tarikan. 

YUNG RAJA

“It has the Lil Wayne, I’ll-make-you-think-and-chuckle-afterwards-type of tongue-in-cheek writing that I’ve always enjoyed (‘Ia umpama Lil Wayne, saya akan membuat-anda-berfikir-dan-akhirnya-ketawa kerana ini adalah bentuk gurauan yang selalu saya buat’),” jelas RAJA tentang falsafah lagu tersebut.

Ini adalah tempat dari mana baris seperti, “Superstars on me (‘Superstar melihat aku’) / Please look at my shoes (‘Tengok kasutku’) / Ooh! / Hotter than wanton soup (‘Lebih panas daripada sup wantan’)” dan dari mana – spoiler alert! – penyampaian bar-ke-bar paling pantas yang pernah dibuat oleh YUNG RAJA.

Video muzik juga tidak kurang hebatnya. Pengarahnya Vadbibes mengakui hal ini: “Saya rasa” “Mustafa” masih tenang,” Mad Blessings” sedikit gila dan “The Dance Song” hampir di penghujung spektrum gila!” Menampilkan visual layar hijau yang memukau, gerak tarian yang lucu yang bertentangan dengan makna “tarian” dan panorama indah yang berwarna-warni, ini adalah persembahan visual yang sempurna untuk mentafsirkan visi lirik RAJA.

YUNG RAJA

Namun, di sebalik hiburan ini, “The Dance Song” menjelaskan satu kebenaran yang penting: Bahawa kita tidak perlu memaksa diri untuk menjadi cool. “Saya tidak tahu kenapa, tetapi rapper begitu obses dengan keinginan untuk menjadi cool setiap masa”, kata RAJA. Itulah sebabnya tujuan “The Dance Song” ditulis adalah untuk menghibur dan menggembirakan diri sendiri: Ini adalah nasihat supaya kita sentiasa jujur dan bangga menjadi diri kita sendiri – dan juga menari seperti tiada siapa yang melihat.

“The Dance Song” boleh didapati di semua platform utama pada 9 Oktober 2020 dan video muzik rasmi boleh ditonton di saluran VEVO YUNG RAJA pada jam 9 malam di hari yang sama .

Serentak dengan pelancaran “The Dance Song”, Yung Raja akan mengajak para peminatnya untuk bangun dan menari sebebasnya dengan #TheWigglyChallenge di TikTok mulai 14 Oktober 2020. Sejajar dengan prinsip Yung Raja sebagai seorang artis, #TheWigglyChallenge bertujuan memberi kegembiraan kepada mereka yang memerlukannya. Rapper muda ini berharap cabaran TikTok ini adalah salah satu cara dia dapat terus menggunakan muzik dan suaranya untuk menyebarkan positivity.

Teruja dengan #TheWigglyChallenge tersebut, artis seperti Fariz JabbaSonaOne, Yonny Boi, Iman Fandi dan bintang TikTok tempatan popular Germaine Tan, Jaze Phua (@jazephua), Didi (@badgaldidi) akan memberikan sokongan mereka dengan menyahut cabaran hashtag TikTok tersebut.

YUNG RAJA

MENGENAI YUNG RAJA

Artis kelahiran Singapura, Yung Raja yang dikenali sebagai artis Hip Hop dwibahasa avant-garde Asia Tenggara dan gabungan budaya Barat dan Tamil dalam liriknya. Yung Raja mendapat kejayaan viral di Malaysia dan Singapura berikutan penerbitan single sulungnya “Mustafa”. Single keduanya, “Mad Blessings”, mendapat pujian dari Lupe Fiasco dan M.I.A. dan merupakan lagu Inggeris-Tamil pertama yang dimainkan di Stesen Radio Melayu terkemuka, Era. Berbekalkan dua lagu, rapper ini telah mengumpulkan lebih dari 3 juta aliran di Spotify dan lebih dari 3 juta tontonan di YouTube. Dikagumi kerana kelancaran rap dalam dwibahasa Inggeris dan Tamil yang lancar dan gabungan dua budaya yang berbeza sebagai titik awal untuk meraikan penerimaan kepelbagaian dalam masyarakat. Yung Raja telah bekerjasama dengan jenama yang merangkumi BVLGARI, Gucci, Louis Vuitton, dan merupakan salah seorang di antara pencipta adidas. Artis ini pernah muncul di sampul majalah Esquire Singapore (Mei 2020), Men’s Folio (November 2019) dan cerita mengenainya pernah dipaparkan dalam Majalah Wanita. Pada tahun 2019, Yung Raja memenangi Anugerah Akademi Asia untuk Penyampai dan Hos Terbaik Kategori Hiburan/Gaya Hidup untuk karyanya di Yo! MTV Raps. Dilahirkan dan dibesarkan di Singapura, Yung Raja berhasrat untuk mengubah pemikiran masyarakat di dalam dan di luar negaranya, memberi inspirasi kepada generasi baru tentang pemuliharaan budaya serta mengangkat Hip Hop Asia Tenggara ke pentas kelas dunia melalui muziknya. Pada tahun 2019, rapper itu menandatangani kontrak dengan Def Jam South East Asia.

TENTANG DEF JAM RECORDINGS SOUTH EAST ASIA

Ditubuhkan pada tahun 1984, Def Jam Recordings bermula sebagai label rakaman bebas yang diilhamkan oleh budaya jalanan di pusat bandar New York City dan hip-hop yang ketika itu baru diperkenalkan. Def Jam telah mewakili muzik yang terbaik selama 35 tahun, dipelopori oleh bintang ikonik seperti LL Cool J, Slick Rick, The Beastie Boys dan Public Enemy. Selama dua dekad berikutnya, Def Jam mendominasi dengan superstar seperti Jay-Z, DMX, Ja Rule, Method Man & Redman, Ludacris, Rihanna, Jeezy, dan Kanye West.

Kini setelah empat dekad, muzik dan gaya hidup Def Jam telah berkembang menjadi jenama global – sinonim dengan kreativiti, kualiti dan keaslian – merangkumi pelbagai senarai nama bintang terkenal dan bintang baru seperti Kanye West, Justin Bieber, Alessia Cara, Logic, Pusha T, Jadakiss , Vince Staples, Jeremih, Big Sean, YG, 2 Chainz, Dave East, dan Jhene Aiko, antara lain.

Dengan pelancaran Def Jam Asia Tenggara, Def Jam telah mengesahkan kesetiaan dan komitmennya terhadap budaya hip-hop, dan telah memperluas jangkauan jenama globalnya ke pasaran Asia Tenggara.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

David Foster Bakal Timang Cahaya Mata Ke-6 Pada Usia 70 Tahun

“Alhamdulillah, Saya Dah Dapat Semula Kereta Ini,” – SPRM Pulangkan Kereta Ford Shuib