in , ,

Video Klip AKHIR ZAMAN Bunkface Diturunkan dari Youtube?

Trio punk rock Malaysia Bunkface diperkatakan netizen apabila single terbaharu mereka berjudul “Akhir Zaman” telah mengundang satu kontroversial kerana liriknya dikatakan menyentuh sensitiviti puak LGBT.

Baru-baru ini, lagu terbaru kumpulan Bunkface yang berjudul Akhir Zaman telah mengundang reaksi dan komen yang pelbagai dan turut mendapat kritikan dari golongan LGBT. Bunkface berkata lirik tersebut tidak ditujukan kepada mana-mana individu sebaliknya sekadar teguran kepada gerakan komuniti itu yang semakin meluas di negara ini.

Ada yang berpandangan bahawa tindakan Bunkface menyelitkan lirik tersebut dilihat keterlaluan dan cubaan untuk meraih perhatian. Bunface menegaskan lagu tersebut ditujukan kepada umat Islam dan tidak sepatutnya mereka mempersoalkan mengenai hukum serta larangan yang telah ditetapkan dalam agama.

Terbaharu, Youtube telah menyekat lagu ini selain tidak dapat dimainkan di beberapa penstriman yang lain. Video itu diturunkan dari YouTube akibat daripada tindak balas besar-besaran. Walau bagaimanapun, lagu itu juga sudah tiada lagi di platform penstriman digital yang lain; iaitu Spotify dan sebagainya.

Band ini baru-baru ini telah menjelaskan isu ini di Instagram rasmi Bunkface. Dalam kes ini, mereka memberi jaminan bahawa mereka tidak bermaksud menyebarkan kebencian dan menghilangkan komuniti LGBT. Sebaliknya lagu itu hanya dibuat untuk memelihara martabat Islam.

“Perkataan ‘LGBT’ yang digunakan dalam lirik itu tidak bertujuan untuk mengkritik individu tertentu, tetapi ia sebenarnya disasarkan untuk pergerakan masyarakat liberal di seluruh dunia, terutama bagi umat Islam di negara ini,”

“Kami benar-benar tidak berniat untuk mencanang kebencian terhadap mereka. Tetapi kita menentang komuniti yang secara terbuka mempromosikan hak-hak di Malaysia. Yakinlah bahawa lagu itu khusus didedikasikan untuk umat Islam dan orang Melayu sahaja. “

Terdapat banyak unsur kemarahan dalam ‘Akhir Zaman’, tetapi mungkin banyak yang datang dari rasa tidak berdaya atau hilang dan perlu menyalahkan sesuatu,

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ali Puteh Tak Tahan Dikecam, Ajak Netizen Jumpa Depan-Depan

SAVE THE DATE Dedah Blind Date Untuk Cari Jodoh