in ,

Ulasan Penonton Premiere With Budiey – Filem JAGAT

Seperti yang Budiey jangkakan, ramai yang suka dan bangga dengan filem JAGAT. Seawal menonton trailer filem JAGAT semasa Budiey nak sediakan promo draft untuk Premiere With Budiey… saya dapat nampak keistimewaan filem ini.

Ternyata jelas sangkaan itu, selepas menonton filem JAGAT, Budiey dapat rasakan ‘soul’ filem ini yang hidup menapak dalam realiti masyarakat kita. Tidak kira bangsa apa pun, Melayu, Cina dan India… sama sahaja sebenarnya. Cerita tentang kuatnya pengaruh keluarga dalam mendidik anak-anak.

Walaupun tidak ramai Budieyators yang hadir di Premiere With Budiey semalam, namun Budiey tetap bersyukur sebab ada segelintir yang hadir memberi sokongan padu untuk filem ini.

Pertama sekali nak ucapkan terima kasih kepada selebriti chef, Chef Adu Amran yang pertama kali pijak tanah ke Premiere With Budiey. Ya, first time. Kata Chef Adu, dia memang suka menonton filem Tamil khususnya dan filem yang bersifat indie umumnya.

Selepas sessi tontonan, Budiey sempat berbual bersama Chef Adu dan beberapa rakan yang lain. Kesemua mereka suka dengan filem JAGAT. Segelintir mengatakan filem ini ada persamaan dari segi acuan filem arahan Allahyarham Yasmin Ahmad.

Kedua, Budiey nak ucap terima kasih kepada Kak Zie Man anak beranak yang sudi datang awal, dapat pula tolong Budiey sediakan goodies hadiah untuk Budieyators yang datang.

Jom kita baca beberapa ulasan yang ditulis secara jujur oleh penonton semalam.

Kak Zie Man – Editor:

JAGAT is a local Tamil movie which every Malaysian should be proud of. It’s a simple, honest movie about a 12 year-old Indian boy Apoi/Shanker who struggles to cope with his everyday life because of poverty. His father Maniam is too strict for his own good while his uncle, Mexico is a bouncer and another uncle, Bala is a drug addict.

Apoi is a creative, playful boy but is always getting himself into mischief. His mother, a housewife is a typical housewife who doesn’t play an active role in his life. I love this movie for many reasons, especially the honesty of the storyline. There is no pretentious about who we are, no matter what race.

Watching JAGAT makes me realise that you don’t need millions to produce a good movie. With only RM600K (the cost of making this movie), it can make you smile with pride. Kudos to director Shanjay Kumar Perumal for being such a good storyteller and a competent director. And for choosing a typical looking Indian boy to play the lead, Harvind Raj who happened to be from an orphanage whilst 90% of the cast are first time actors.

The acting is good (and none went overboard), wonderful crispy lines with fairly smooth pacing. JAGAT was shot in 13 different locations and all the shooting locations were done at unassuming places yet made a significant impact in the storytelling. Not to say I have not spotted the flaws of JAGAT but I am willing to give it a miss. I kind of hate the ending though, quite abrupt and rather hanging. Still, for all that it is worth, JAGAT is one of the beautiful movies I’ve watched this year. By the way, JAGAT means Jahat or Bad in Tamil slang. I would easily give it 3.5*/5 rating. Go watch please!

Jagat

Aiman Aliyah – Budieyators:

Ini adalah ulasan filem Jagat. Ia berkisar sekitar tahun 1990an. Rajinikanth dan Michael Jackson adalah idola era masa itu. Jagat (Brutal) yg menepati tajuk dan jalan cerita yg mempertaruhkan kisah realiti kehidupan golongan samseng ala Sivaji The Boss samada yg dewasa atau yg meningkat usia.

Apoi/Shankar yg berusia 12 tahun menjalani liku-liku kehidupan yang daif dan serba kekurangan. Kecerdikkan dan kelantangannya amat mencuit hati. Bersama Maniam (bapa Apoi) seorg buruh kasar yg berhempas pulas membanting tulang empat kerat dan inginkan kejayaan anaknya dan adiknya Mexico, namun mereka berdua tewas dengan kekerasan akibat pengaruh anasir luar.Setiap watak yg dibentuk dan dilakunkan dgn amat baik sememangnya membuka minda kita untuk mencari kaitan dan persamaan.

Arahan Shanjay Kumar Perumal mungkin agak asing bagi saya tetapi garapan cerita yg mudah difahami, simbolik dan menyentuh perasaan. Kalau sesiapa yg pernah menonton The Journey suatu ketika dulu, Jagat juga mempersembahkan formula yg sama, tentang realiti kehidupan.Sememangnya Jagat tidak menghampakan walaupun bahasa penghantaran yg kurang difahami.

Saya bagi 3.5*/5 bintang. Terima kasih kpd Budiey Isma kerana menjemput saya dan rakan2 menonton filem Jagat.

PS. Now I know why my dad loves Tamil movies so much… ‪#‎itsinmyblood‬

Jagat

Hailan – Budieyators:

‪#‎PremiereWithBudiey‬ malam tadi adalah filem JAGAT. Sebuah filem Malaysia berbahasa Tamil. Berkisarkan kisah kehidupan warga India di estet.

Jalan cerita yang menghampiri realiti kehidupan masyarakat. Bagaikan menonton filem arwah Yasmin Ahmad. 4/5 ★ saya berikan. Hayati sendiri jiwa filem ini.

Tiada pelakon terkenal, hanya pelakon berbakat besar. Tahniah untuk ‪#‎TeamJagat‬. Terima kasih ‪#‎BudieyDotCom‬ ‪#‎Budieyators‬ ‪#‎Jagat‬ ‪#‎SayNoToRacism‬.

Yus Yunus – BudieyBuddies:

JAGAT, filem yang menarik untuk ditonton dan mempunyai impak kesedaran. JAGAT membawa anda ke dimensi kehidupan Estet yang sinonim dengan masyarakat India yang penuh onak duri. Tak nak borak panjang.. ape2 pun filem memang best dan anda harus tonton.

Premiere With Budiey - Filem Jagat

Lina Lokman – Budieyators:

My review ‪#‎jagat‬ ‪#‎Tamil‬ ‪#‎GSC‬ ‪#‎NuCentral‬ ‪#‎PremiereWithBudiey‬ ‪#‎Budieyators‬ ‪#‎BudieyBuddies‬
cerita ni pasal sorang budak yg dibesarkan dlm suasana serba sederhana Dan kurang mampu.

MEMANG agak ramai idola masa itu…suasana desa…pekerja factory…kopitiam Dan lain2…
Budak Apoi ni pulak Jenis daring..klau nk buat je…alah bebudak… senang influence… dia nk masuk fashion show Dan berpakaian ala2 Michael Jackson yg bertema Album Bad.

Dia sanggup kutip barang2 buangan Dan mula buat baju sendiri…dia nk buktikan org yg takda apa2 pon boleh jadi org berada…walau duduk sekitar estet.. dia yg kadang2 stress akibat kerja sekolah..sukar hafal sifir sering ke rumah pakciknya…dia kata macam mana ni?

Pakciknya hadiahkan cermin Dan berkata…gantung ni kat bilik Dan hafal sifir…kalau sudah takda bayangmu dlm itu..maknanya kamu sudah hafal Dan confident.

Dan akhirnya…APA jadi? so? pi tgok sendiri okey…

lina bagi 🎥🎥🎥/🎥🎥🎥🎥🎥 (3/5)

Cyrill Hassan – BudieyBuddies:

Mengangkat tema kekeluargaan. Pengarah filem JAGAT amat jujur menggarap filem ini dari awal hingga akhir.

Berlatar belakangkan tahun 90an filem ini mengisahkan bagaimana seorang anak sekolahan membesar di sebuah pekan kecil di utara negeri Perak.Membesar dalam keadaan sederhana, anak ini berusaha mencari kiblat ikutannya. Siapa yang layak dijadikan sebagai role model.

Nyata amat sukar baginya lantaran bapanya sendiri membesarkannya dengan penuh kekasaran.

Manakala kedua pakciknya juga bermasalah. Seorang kaki pukul dan seorang kaki dadah. Adakah anak ini berjaya mencari role-model yang terbaik.

Itu semua saya tinggalkan pada anda. Pergi tonton dan nilaikan. Filem ini jujur. Jadi jangan harapkan jalan ceritanya seperti filem Kollywood yang punya tarian pinggul yang menggoda dan berahi.

Jangan harapkan hero heroin setampan hero heroin Bollywood. Tapi saya jamin anda akan puas dan mendapat pengajaran dari filem ini. Mesej yang ditonjolkan kuat persis filem filem arahan Yasmin Ahmad.

Filem ini oonik. Musik yang melatarinya juga oonik hasil sentuhan SPACE GAMBUS EXPERIMENT. Nanti dengarlah sendiri.

Oklah saya bagi 3.5/5 untuk filem ni.

Adie T.Bear – Budieyators:

My review on JAGAT. First of all I’d like to say thank you to abe Budiey Isma and budiey buddies for organizing such a great premiere throughout the week!

5 films, 3 days in a row, 3 premieres simultaneously in 3 cinemas! Wow what a record breaking in history! Kudos abe Budiey and budiey buddies!

Now let’s review the movie JAGAT shall we..upon arriving at the ticket booth alone, I was given free merchandise by abg budiey..safi whitening cream,hunger games notepad and tonton lanyard..thank you!!!

Once the movie starts I feel something that I haven’t felt for such a long time..and while the movie plays,yes my instinct was right..a local made indie movie that was made in such manner bringing back the good memories of arwah Yasmin’s “air tangan”! Not much but still..
Al-Fatihah for arwah Yasmin!

Seriously I’ve been longing to watch this kind of movie..a Movie that is related to something that I know..something that I’ve experienced all my life..my home country Malaysia..I might easily fall asleep during movies but this movie did not bore me at all! It was beyond my expectations!

Set in Hulu Perak in 1991 Jagat is a story about a twelve years old boy,Apoi who lives in a rural area surrounded by poverty whilst his father struggles to give the best for his education.

I could still remember vividly how my parents used to teach me on the importance of education and the issue is brought well in the movie..education is the ultimate weapon to defeat poverty says Maniam, apoi’s father..which is true…

Apoi lives his life being young carefree and witty..He will make you mad with his naughtiness, laugh with his silliness and even cry with his sadness..A life journey full of emotions with an honest acting, great script, breathtaking cinematography and beautiful score!

I’m seriously hoping for JAGAT 2 as I can’t get enuff of the kinda hanging ending..
That being said…

Go and watch this movie to embark on a mesmerizing journey that will make feel just like home bringing back the old good memories you once had with your family or childhood friends!..
You gonna love it!

4.5⭐⭐⭐⭐/5 from me!!!

P/S : Dapat jumpa Chef Adu weih!!!! Sangat humble, friendly and senyum jer..rasa nak hugs ketat2..star struck kejap.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Konsert Koir Kebangsaan 2015: In Love with Rock

Ulasan Penonton Premiere With Budiey – Filem KRAMPUS