in

The Golden Child & The Glimmer Man di TV2

2 FILEM HEBAT HARI WESAK DI RTM

Sambutan Hari Wesak disambut 28 Mei ini dimeriahkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) tayangan dua filem khas The Golden Child pada 28 Mei 2010 (Jumaat), jam 3.00 petang dan The Glimmer Man pada 29 Mei 2010 (Sabtu), jam 11.00 malam yang kedua-duanya disiarkan menerusi TV2.

Menampilkan aktor hebat Eddie Murphy sebagai watak utama, The Golden Child membawakan kisah aksi komedi bintang utama filem ini sebagai Chandler ”Chan” Jarrell, lelaki yang menjadikan kerjaya mencari budak yang hilang sebagai mata pencarian utamanya.

Filem arahan Michael Ritchie ini bermula apabila muncul watak Kee Nang lakonan Charlotte Lewis, seorang pendeta Tibet yang mendekati dan menyanjung Chandler ”Chan” Jarrell. Dia memperkenalkan diri sebagai orang pilihan untuk pencariannya memulakan misi mencari anak emas termasyur (JL Reate).

Sepanjang jalan, Chan mendedahkan rahsia dalam Pekan Cina dan bertemu dengan situasi yang aneh dan berbahaya. Terutama gangguan diterima daripada Sardo Numpsa (Charles Dance), pengikut utama syaitan. Segalanya terletak di bahu Chan termasuk anak emas untuk melindunginya dari Sardo jahat, yang tidak akan berehat sehingga dia melihat bahawa anak itu berada dalam cengkamannya. Kesudahannya hanya akan diketahui apabila anda meluangkan masa menyaksikan filem popular tahun 1986 ini.

Kemudiannya anda diajak berhibur dengan filem The Glimmer Man lakonan aktor hebat Steven Seagal yang memainkan watak anggota polis pada masa lalu yang misteri. Dia dan rakannya, Keenen Wayans adalah anggota polis Los Angeles yang harus mematuhi masa yang ditetapkan untuk menangkap pembunuh berantai dan kelompok-kelompok yang mencontohi mereka.

Dua anggota polis ini yang hakikatnya tidak sependapat cuba untuk mencari persamaan bagi bersama-sama menangkap seorang pembunuh psikotik dalam thriller aksi. Melakonkan watak dikenali Jack Cole, Steven Seagal pernah menjadi operasi perisikan kerajaan dikenali sebagai “The Glimmer Man,” kerana dia boleh bergerak begitu cepat dan diam-diam bahawa mangsa-mangsanya hanya akan melihat kelibatnya sebelum mereka mati.

Setelah meninggalkan perisikan antarabangsa, Cole telah menjadi seorang detektif dengan Jabatan Polis Los Angeles, di mana ia berpasangan dengan Jim Campbell (Keenen Ivory Wayans). Cole dan Campbell harus mengetepikan perbezaan-perbezaan mereka ketika mereka ditugaskan untuk mengesan seorang pembunuh berantai yang digelar “The Family Man”.

“The Family Man” memburu Cole dan isterinya manakala Campbell pula cuba untuk belajar tentang masa lalu. Pada masa sama mereka berdua dapat merasakan bahawa bekas majikan Cole mungkin terlibat dengan kejahatan ini.

Pastikan anda menyaksikan dua filem khas The Golden Child pada 28 Mei 2010 (Jumaat), jam 3.00 petang dan The Glimmer Man pada 29 Mei 2010 (Sabtu), jam 11.00 malam di TV2.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gossip Penerbit Berkepit Dengan Adik Angkat

Gambar Sekitar Sidang Media Drama Syahjihan