in

Senarai Pemenang Akademi Fantasia 2015 AF 2015

Malam tadi, peserta berasal dari Singapura iaitu Sufi diumumkan sebagai juara program realiti Akademi Fantasia 2015 (AF 2015) yang berlangsung di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA). Kejayaan ini mencipta dan mencatat sejarah tersendiri apabila buat kali pertama peserta dari Singapura dijulang menjadi pemenang juara.

Kemenangan itu membolehkan Sufi atau nama sebenarnya Mohammad Sufie Rashid, 24, membawa pulang hadiah utama wang tunai RM50,000, percutian ke Dubai beserta trofi sumbangan Astro yang disampaikan oleh pengetua AF 2015, Edry Abdul Halim. Budiey nak ucapkan tahniah buat Sufie. Semoga bintang dan bakat anda terus bersinar dengan kemenangan ini.

Pada pertandingan yang disiarkan secara langsung menerusi saluran Astro Ria itu, Sufi menyanyikan lagu berjudul Andai Ku Bercinta Lagi dan sebuah lagu baharu ciptaannya Kisah Dua Muka.

Pada konsert akhir, semua pelajar diberikan dua tugasan dengan menyampaikan sebuah lagu penyanyi lain dan satu lagu baru masing-masing.

Tempat kedua diungguli peserta dari Kuala Lumpur iaitu Syamel atau nama sebenarnya Syameel Aqmal Mohd Fodzly, 22, dengan membawa pulang wang tunai RM30,000, percutian ke Dubai, dan sebuah trofi sumbangan Astro.

Sementara, tempat ketiga dimenangi oleh Bila atau nama sebenarnya Nurnajmi Nabila Samsaidi, 19, dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM20,000, percutian ke Dubai serta trofi.

Tempat keempat pula menjadi milik oleh Shahrul atau Muhammad Shahrul Amin Kamarozaman, 19, dengan membawa pulang wang tunai RM10,000, percutian ke Dubai serta trofi. Sharul membawakan lagu Just The Way You Are nyanyian asal Bruno Mars dan lagu baru Hanya Kamu ciptaan Aiman/ZL2.

Senarai pemenang diumumkan oleh pengacara Zizan Razak dan Faizal Ismail.

Selain pengkritik tetap, Datuk Ramli MS, turut terlibat ialah Datuk Aznil Haji Nawawi, Datuk AC Mizal dan Fauziah Datuk Ahmad Daud sebagai pengkritik undangan.

Manakala, juri juara pada musim ini iaitu Joe Flizzow dan Stacy.

Selain persembahan para peserta, malam kemuncak itu turut dimeriahkan dengan persembahan Sada Borneo, Bunkface, Datuk Sheila Majid dan Caliph Buskers.

Malam akhir AF2015 turut disiarkan di 15 buah pawagam TGV Cinemas terpilih di seluruh negara. Pada konsert ini AF2015 turut menyumbangkan wang RM150,000 kepada Tabung Bantuan Kemanusiaan MERCY Malaysia.

Tahniah buat semua pemenang sekali lagi!

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Senarai Pemenang Anugerah Planet Muzik 2015

Menangi Kereta Renault Clio RS200 Dalam Great Escape Contest