in , ,

Samsung Mungkin Ikut Jejak Langkah Apple Tawarkan Telefon Pintar Tanpa Pengecas

Apple sememangnya sebuah jenama yang hadir dengan ‘inovasi’ yang sering menerima kecaman daripada orang ramai. Jenama ini pernah menawarkan iPhone tanpa headphone jack yang memaksa orang ramai menggunakan EarPods, AirPods atau earphone dengan sokongan bluetooth.

Siapa sangka di sebalik kecaman yang diterima, apa yang dilakukan Apple nampaknya telah mula diikuti oleh jenama-jenama lain sekaligus menjadi kebiasaan pada telefon pintar keluaran tahun ini. Terbaharu, hadir pula sebuah ura-ura terbaru di mana Samsung juga bakal mengikut jejak langkah Apple dalam menawarkan telefon pintar baharu tanpa palam pengecas atau charger bersama telefon pintar.

Samsung

Berdasarkan alasan yang diberikan Apple sebelum ini, ketiadaan palam pengecas secara tidak langsung dalam menyelamatkan bumi daripada penggunaan karbon yang tinggi.

Dalam pada itu, Samsung baru-baru ini telah mengeluarkan ‘iklan’ terbaru dengan memerli Apple yang menawarkan iPhone 12 tanpa palam pengecas. Sekiranya Samsung turut melakukan pengarah yang sama, pastinya agak ironi buat jenama ini.

Berdasarkan kepada usaha yang dilakukan, nampaknya para pengguna mungkin perlu berbelanja lebih untuk mendapatkan charger selepas ini sama ada melalui telefon pintar daripada jenama Apple mahupun Samsung.

Sama-sama kita nantikan keputusan yang bakal dibuat Samsung menerusi model keluaran tahun-tahun mendatang. Setakat ini, disahkan Samsung Galaxy S21 bakal hadir dengan palam pengecas 25W.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Luqman Podolski Buka Rahsia Tentang Album Mini HITAM PUTIH

The Bridge & Kopitiam: Double Shot Menang di Asian Academy Creative Awards (AACA) 2020