in

Kegemilangan Justice Pao Kembali di TV2

Mengembalikan kegemilangan siri kehakiman yang popular di kalangan masyarakat, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan siri ikon popular dalam sejarah China, “Justice Pao” yang nyata dapat membentuk dan menegakkan peranan keadilan di abad ke-21 China.

Dikenali sebagai “Mahkamah Rakyat”, siri yang bakal menemui penonton mulai 30 Oktober disiarkan setiap Isnin hingga Khamis, pukul 6.00 petang mengisi slot Golden Pheonix di TV2.

Menampilkan pelakon utama Kenny Ho, Benny Chan, Michael Tong, Eric Suen dan Jin Chao Chun, 61 episod siri diterbitkan tahun 1961 ini mengisahkan tentang Pao Cheng merupakan seorang hakim yang sangat disegani dan masyhur sewaktu zaman pemerintahan Dinasti Song.

Terkenal dengan sifatnya yang adil, beliau menjadi ikon yang unggul di kalangan masyarakat Cina hingga ke hari ini terutama sekali di kalangan golongan yang tidak bernasib baik yang mencari keadilan untuk diri mereka.

Terdapat banyak legenda dan cerita mengenai Pao dan kaedah lucu yang digunakan oleh beliau dalam menyelesaikan misteri dan kes-kes berat. Karakter beliau banyak dipentaskan dalam beberapa siri sastera, opera dan lain-lain media.

Beliau sering digambarkan sebagai seorang yang berwajah hitam berserta dengan tanda putih berbentuk bulan sabit di dahinya yang mana mengusulkan beliau adalah seorang pegawai Cina yang sangat adil.

Detektif penyiasat kuno berkembang kisah Hakim Bao ditugaskan oleh Maharaja untuk menyiasat di mana sejumlah wang yang besar wang negara dikeluarkan kepada wilayah dilanda kelaparan untuk tujuan bantuan.

Dengan bantuan penasihat Gongsun Ce dan penegak keadilan Zhan Zhao, Hakim Bao mendapati pelakunya dalam bangsawan si perasuah, Pang Yu dan menghubungkan dia dengan Dragon Head Guillotine.

Setelah itu, Maharaja merekrut Zhan Zhao ke mahkamah imperialis serta memberi kepada gelaran “Royal Cat”, yang akhirnya membuatkan terkenal dengan gelaran “Lima Tikus Pulau Xiankong”, yang berfikir bahawa mereka adalah lebih baik daripada Zhan Zhao.

Antara kelima-lima pahlawan yang nakal dan orang yang sombong takbur seperti Bai Yutang telah memaksa Zhan Zhao menjadi pasangan seni mempertahankan diri dengan mencuri meterai rasmi Hakim Bao.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai drama yang menarik ini, jangan ketinggalan untuk menyaksikannya hanya di TV2.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

AIRASIAGO Explores Gyeonggi-Do Korea

TV3 Perkenal Dua Kategori Baru Anugerah Skrin 2014