in

Flaming Butterfly di 8TV

Slot Best of the East Flaming Butterfly

Tarikh Siaran: 21 Mei 2009 – 15 Julai 2009
Tarikh / Masa: Isnin – Jumaat, 8.30pm – 9.30pm

3556191234 Edf8667Fd3 O | 4

Pelakon: Rain Li, Michael Tong, Monie Tung, Anson Leung, Cherie Chan, Winnie Shum, Joyce Chen, Priscilla Chik, Amy Fan, Lulu Ng, Elena Kong, Kenneth Tsang, Patricia Liu, Lo Hoi Pang, Willim Chow, Zuki Lee.

Stesen televisyen kegemaran anda 8TV membawakan kepada anda sebuah drama bersiri yang cukup hebat Flaming Butterfly menerusi slot ‘Best of The East kami’! Flaming Butterfly disiarkan bermula 21 Mei 2009 setiap Isnin hingga Jumaat jam 8.30 malam.

 “Ini merupakan sebuah drama yang cukup hebat mengisahkan tentang cinta, keluarga dan susah payah dalam menempuh kehidupan,” ujar Lam Swee Kim, Pengurus Besar 8TV.

Drama ini bermula di sebuah mahkamah apabila hakim memutuskan bahawa Cheung Hock Yu yang telah diculik tiga tahun lepas disahkan mati. Isteri beliau, Fok Sum Yi tidak dapat menerima hakikat itu dan terus menghilangkan diri petang itu dan meninggalkan sepucuk surat yang mengandungi bait lirik Old Black Joe.

Sum Yi datang dari sebuah keluarga yang kaya raya namun keluarganya jatuh muflis apabila harga saham jatuh merundum. Bapa Sum Yi akhirnya membunuh diri kerana tidak berkemampuan menanggung kehidupan mereka sekeluarga. Sum Yi kemudiannya mencuba mengasah bakat dalam bidang lakonan.

3556191008 E0479546Fc O | 5

Namun jalan yang dipilih tidak semudah yang disangkakan. Banyak halangan yang terpaksa ditempuhi untuk berjaya dalam bidang lakonan. Sum Yi kemudiannya berjumpa dengan cinta pertamanya Cheung Hock Yu. Kedua-dua mereka mengambil keputusan untuk berkahwin walaupun perkahwinan mereka ditentang hebat oleh keluarga Hock Yu.

Sum Yi yang penuh dengan muslihat akhirnya berjaya memenangi hati keluarga Hock Yu sehingga dapat memegang jawatan tinggi dalam syarikat korporat milik keluarga Hock Yu.

Hubungan Sum Yi dan Hock Yu semakin renggang kerana Sum Yi sibuk menguruskan hal syarikat. Sikap Sum Yi kurang disenangi dan mempunyai banyak musuh dalam perniagaan sehingga menyebabkan Hock Yu diculik.

Pihak polis akhirnya berjaya menangkap penculik yang menculik Hock Yu. Menurut penculik tersebut, Hock Yu berjaya melepaskan diri dan terkena tembakan kemudiannya jatuh ke gaung.  Percubaan mencari Hock Yu gagal dan polis hanya menjumpai sehelai baju milik Hock Yu yang dipenuhi darah.

Setelah disahkan mati oleh mahkamah kesemua harta Hock Yu perlu diagihkan-agihkan kepada keluarga terdekat. Keluarga Hock Yu cukup gembira apabila nama Sum Yi tidak tertulis di dalam wasiat Hock Yu. Namun, harta kekayaan Hock Yu akan diberikan kepada Sum Yi sekiranya beliau masih memakai cincin perkahwinan mereka. 

3555378311 40Fd2Ce8F3 O | 6

Sum Yi kemudiannya disahkan sebagai waris terbesar untuk harta-harta Hock Yu setelah pihak mahkamah mendapati beliau sentiasa memakai cincin perkahwinan. Setelah berjaya mendapatkan kesemua harta, Sum Yi tiba-tiba menghilangkan diri. Sum Yi kembali ke tempat tinggal beliau semasa kecil dan cuba mengingati dan menikmati saat-saat manis beliau di situ. 

Tiba-tiba pintu rumahnya diketuk dan beliau terharu melihat seseorang yang cukup dikenali berada di depan pintu rumahnya.

Untuk mengetahui siapakah yang datang untuk bertemu dengan Sum Yi, saksikan Flaming Butterfly yang akan disiarkan dari Isnin hingga Jumaat bermula 21 Mei 2009 jam 8.30 malam hanya di 8TV. Siaran 8TV juga boleh ditonton melalui saluran 708 Astro.

Anda juga boleh menonton program kegemaran anda dengan melayari www.mobile.8tv.com.my di telefon bimbit anda! Selamat menonton!

3556190704 3D59Dff472 O | 7

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Drama Bersiri To Grow With Love di 8TV

Eddie Pak Jelas Isu Hilangkan Diri dan Pembayaran Filem Dimensi Cinta