in ,

Dinda Permata Selamat, Malam Ini Siapa Pula Bakal Tersingkir?

Dinda Permata terselamat dari penyingkiran apabila Aziz Harun mengumumkan pengunduran dari pentas BigStage.

Pentas “Big Stage 2019” minggu ketiga telah berlangsung dengan penuh emosi, menyaksikan 11 bintang “BBNU” menyampaikan persembahan yang ditugaskan dengan penghayatan masing-masing. Bertemakan ‘Glocal Hits’, bintang yang berasal dari Korea Selatan, Han Byul, sekali lagi mendahului di kedudukan pertama dengan markah terkumpul sebanyak 82.67 peratus. Persembahan cemerlang beliau menerusi lagu “I’ll Never Love Again”, nyanyian asal Lady Gaga mendapat pujian dari ketiga-tiga juri dan tepukan cukup gemuruh dari audiens di dalam dewan. Untuk tiga minggu berturut, Han Byul terus konsisten mendominasi pentas Big Stage di kedudukan tertinggi. 

Mengekori rapat adalah bintang yang berasal dari Sg. Petani, Kedah, Neeta Manisha, di kedudukan kedua dengan jumlah markah 81.00 peratus. Bintang berusia 25 tahun ini mempamerkan nyanyian yang sangat mantap menerusi lagu popular Ernie Zakri berjudul “Ku Bersuara” dan beliau turut mendapat pujian yang positif dari juri.

Selain itu, Santesh, sekali lagi membuktikan kebolehan beliau sebagai penyanyi versatil apabila berjaya menghayati bait-bait lagu, “Di Matamu”, nyanyian asal Sufian Suhaimi dengan begitu baik sekali, dan mempersembahkannya mengikut kepada kreativiti dan emosi jujur beliau.

Santesh merekodkan markah sejumlah 79.00 peratus serta diumumkan sebagai “Bintang Pilihan Big Stage” minggu ketiga.

Dalam pada itu, pentas minggu lalu turut menyaksikan tiga bintang ‘antarabangsa’, Chaleeda Gilbert (Thailand), Dinda Permata (Indonesia) dan Aziz Harun (Brunie) berada di kedudukan tiga tercorot. Walaupun persembahan Chaleeda dikatakan meningkat dari minggu-minggu terdahulu dan mendapat pujian dari Juri Tetap, Datuk Seri Siti Nurhaliza, nama Chaleeda sekali lagi diumumkan di kategori terendah.

Persembahan Dinda Permata turut dikritik hebat sebagai mengecewakan kerana kegagalan beliau menghafal lirik dan menyampaikan persembahan yang penuh dengan ‘drama air mata’, sehingga beliau diumumkan sebagai peserta yang tersingkir pada minggu itu! 

Namun begitu, keputusan mengejut yang dibuat Aziz Harun untuk meninggalkan pentas ‘Big Stage’ telah menyelamatkan Dinda. Aziz Harun membuat keputusan menarik diri kerana memilih untuk menyambung pelajaran.

Perjalanan Aziz di pentas besar ini ternokhtah di situ sahaja dan ramai menaruh harapan agar Dinda tidak mensia-siakan ‘pengorbanan’ yang dibuat Aziz itu dan Dinda perlu bangkit di minggu-minggu seterusnya.

Di konsert minggu keempat yang bertemakan “DUOMINASI” pada hari Ahad ini, sudah pasti persaingan akan menjadi lebih sengit kerana kesemua peserta akan digandingkan dan berduet bersama barisan penyanyi sensasi tanah air.

Bayangkan Han Byul bergandingan bersama juara ‘Big Stage’ musim pertama, Sarah Suhairi menyampaikan lagu “Just Give Me A Reason” nyanyian Pink, Fieya Julia berduet bersama Sufian Suhaimi menyampaikan lagu “Haram” oleh Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah, Kucaimars bersama Shiha Zikir dengan lagu Hindustan popular, “Janam Janam” dan Santesh bersama Baby Shima menyampaikan lagu, “Roadblock Hatiku”, nyanyian asal Floor 88. 

Siaran Langsung Konsert ‘Big Stage 2019’ (Minggu Keempat) akan berlangsung pada 8 September 2019 (Ahad), jam 9.00 malam @ Dewan Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Irfan Haris | 12

Senarai Lagu Tugasan Konsert Ke-4 Big Stage 2019

Alvin Chong Bertemu Rakan Baru Melalui OMI MALAYSIA