in ,

Biodata & Profile Noryn Aziz

Berkahwin kali kedua dengan arkitek Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad pada 22 Januari 2010 Rahsiakan status dirinya selama dua tahun

Norazmahwati Abdul Aziz (lahir 26 November 1976), atau lebih dikenali sebagai Noryn Aziz, adalah seorang penyanyi jazz popular Malaysia. Beliau memulakan kerjaya muziknya pada 1996 dengan menganggotai kumpulan Sister-Sister dan seterusnya bergerak secara solo pada 1997 dengan menerbitkan album solo pertamanya, Fantasi O Realiti.

Noryn Aziz

Fakta Menarik

1. Dikenali sebagai penyanyi yang memperjuangkan muzik Jazz dan R&B.

2. Memulakan kariernya dengan menganggotai kumpulan Sister-Sister pada tahun 1996, sebelum bergelar penyanyi solo sejak tahun 1997 menerusi album Fantasi O Realiti, diikuti Alam Maya (2006) dan I’m Alright (2010).

3. Antara lagu popularnya termasuk Cerita Cinta, Fantasi o Realiti dan Lara.

4. Pada November 1998, Noryn mendirikan rumah tangga dengan suami pertamanya, Anuarol Nizam Kechik @ Hamir.

5. Noryn berkahwin buat kali kedua pada 22 Januari 2010 dengan seorang arkitek bernama Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad. Raja Kamarul Bahrin juga merupakan Ahli Parlimen Kuala Terengganu dan Pengerusi Parti Amanah Negara (PAN) Terengganu pada 2018.

6. Perkahwinan mereka beroleh seorang cahaya mata lelaki bernama Raja Bariq Umar Shah, berusia 4 tahun (2018).

7. Sejak tahun 2011, Noryn mula tampil di khalayak dengan penampilan bertudung

8. Melalui laporan media, suami beliau mengesahkan permohonan penceraian mereka yang difailkan sejak tahun 2017, namun tarikh yang spesifik tidak didedahkan.

9. Pada September 2018, Noryn menyertai program realiti popular, Gegar Vaganza musim kelima, bersaing dengan 11 lagi penyanyi berpengalaman iaitu Amelina, Safura, Maya, Farawahida, Hetty Sarlene, Dia Fadila, Zamani Slam, Shafie (Rio), kumpulan Elite, Forteen dan pasangan duo Billy Zulkarnain.

Noryn Aziz Dan Suami

Profile & Biodata Noryn
Nama Asal: Norazmahwati Abdul Aziz
Nama Komersial: Noryn Aziz
Usia: 30 tahun
Tarikh Lahir: 26 November 1976
Asal: Shah Alam, Selangor
Pendidikan: Ijazah Sarjana Muda Muzik dari Kolej Muzik Antarabangsa(ICOM)
Album: Fantasi O Realiti dan Alam Maya
Pencapaian: Mewakili Malaysia di Festival Muzik Antarabangsa Jazz di Indonesia, Singapura dan Vietnam.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Hos Pengacara Malaysia Hari Ini (MHI) Fenda Kahwin

Nourul Depp | 14

Isu Artis Malaysia Berpakaian Seksi & Menjolok Mata Serta Berkemban