in , ,

Ameng Ditipu Cek Tendang RM30,000, Mangsa Scam Penipuan Orang Tengah

Penyanyi Ameng Spring mendedahkan masih menjadi mangsa penipuan ‘orang tengah’ apabila tidak menerima bayaran selepas membuat persembahan nyahyian.

Ameng Spring menceritakan pengalamannya menjadi mangsa penipuan oleh ‘orang tengah’ yang tidak membayarnya selepas dia menyanyikan lagu-lagu. Ameng, nama sebenarnya Wan Aminuddin Wan Ismail, 56 tahun, mengingatkan kisah ketika dia menerima cek palsu bernilai RM30,000 selepas membuat persembahan di satu tempat yang penting.

“Kejadian itu berlaku kira-kira dua tahun lalu, dan saya masih lagi mengalami masalah ini sehingga sekarang. Saya pernah menerima cek palsu sebagai bayaran. Saya menyanyi di sebuah acara yang besar dan dijanjikan bayaran sebanyak RM30,000.

Tetapi, ketika saya pergi ke bank, saya mendapati cek itu palsu. Saya tidak menyalahkan tuan rumah acara itu, tetapi orang yang menguruskan urusan saya,”

– Ameng Spring

Apabila ditanya sama ada dia rasa lelah dengan situasi itu, Ameng berkata dia akan lebih berhati-hati pada masa akan datang.

“Saya biasanya akan meminta deposit terlebih dahulu. Tetapi untuk acara itu, saya tidak melakukannya kerana saya percaya pada mereka.
“Mungkin selepas ini, saya akan pastikan untuk mendapatkan bayaran pendahuluan sebelum membuat persembahan,”

– Ameng Spring

Ameng juga mengakui bahawa ketiadaan perjanjian bertulis menyulitkan bagi mereka untuk membuat tuntutan.

“Masalahnya adalah kami, para penyanyi, tidak membuat perjanjian bertulis. Jadi, apabila ingin membuat tuntutan di mahkamah, ia menjadi sukar kerana kami perlu menguruskan segalanya sendiri.
“Mahkamah, peguam, dan sebagainya. Jadi, ia mungkin tidak berbaloi untuk dilakukan,”

– Ameng Spring

Konsert Rock Legend Berzaman itu akan mengumpulkan lapan vokalis rock era 1990-an termasuk Ameng, Muss, Zamani Slam, Amir Ukays, Ezad Lazim, Shidi Data, Azan Scan, Poey Sting, dan Hazama. Acara tersebut akan berlangsung di Mega Star Arena, Kuala Lumpur pada 3 Mac depan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

AARON KWOK

Aaron Kwok Alami Masalah Kesihatan, Batal Promosi Filem di Malaysia

Ibu Bapa Perlu Rendahkan Ego, Biarlah Semua Anak Kita Rasa Bahagia – Erra