in

Akademi Fantasia 6 atau Akademi Fantasia All Stars

Saya mencadangkan agar Astro ‘menyuntik’ sesuatu pembaharuan dalam musim baru Akademi Fantasia tahun hadapan. Apa kata, Akademi Fantasia dibuat macam All Stars (AF-AS). Ek-eleh, macam Realiti TV Survivor la pulak. Rasanya format macam ni akan lebih memberi peluang kepada bekas-bekas bintang yang semakin pudar untuk kembali menemui dan mengubat rindu peminat. Saya perhatikan, tahun demi tahun, walaupun masih mengekalkan rating no. 1, program nombor satu Malaysia ini semakin rendah dari segi ‘viewership’. Jumlah ‘biasiswa’ SMS juga semakin merosot, tak banyak beza dan persaingan yang begitu sengit dari rancangan realiti yang lain.

Formatnya senang. Keluarkan senarai semua bekas pelajar Akademi Fantasia dari yang musim pertama hingga musim ke-lima (tidak termasuk juara, naib juara dan tempat ketiga). Mila, Mawi dan semua juara tak termasuk. Dari senarai pelajar-pelajar ini, pengundi akan mengundi top 15, yang akan mengikuti pembelajaran di AF-AS. Modul pembelajaran yang lebih ‘advance’ akan memberikan lebih peluang kepada top 15, untuk mendalami ilmu di AF-AS. Peluang ini akan pasti mengembalikan segala aura-aura dan sokongan jitu dari peminat bintang yang tidak berjaya ke peringkat final walaupun mempunyai mutu vokal yang mantap. Bayangkan kalau Idayu, Sahri, Burn, Aizat, Dafi, dan beberapa bintang lain diberi peluang sekali lagi bertarung bersama bintang pelajar di musim lain. Amacam berani?

Jadi, bersediakah anda untuk mengundi pelajar-pelajar AF anda yang dahulunya anda gilai, dan pastikan kali ini, anda tidak salah membuat pilihan. Apa-apa pun sediakan duit banyak-banyak untuk mengundi AF6 nanti.

[tags]Akademi Fantasia, Survivor All Stars, Idayu, Sahri, Burn, Aizat, Dafi[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Foto Movie Day Out With Aizat – Shrek 3

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi + Jeanne Abdullah