in , , ,

Sinopsis Filem ZOMBITOPIA Lakonan Shaheizy Sam & Bront Palarae

‘Kisah Manusia Dijangkiti Virus Sehingga Menjadi Zombi’

Setelah kali terakhir tampil dengan filem Zombie pada tahun 2013, pengarah MJ Woo kini tampil dengan sebuah lagi filem berjudul Zombitopia. Diterbitkan oleh Greenlight Pictures dan Lomo Pictures, filem berkenaan menampilkan barisan pelakon seperti Shaheizy Sam, Bront Palarae, Datin Elvina Mohamad, Sharifah Amani dan Azman Hassan.

Filem Zombitopia

Pelakon utamanya, Shaheizy Sam berkata, dia tertarik untuk membintangi filem berkenaan kerana ia sebuah filem zombi yang bukan menjurus kepada genre komedi.

“Biasanya kalau filem zombi di Malaysia, ia lebih ke arah komedi dan Zombitopia memang berbeza. Lagipun saya nak rasai sendiri pengalaman bagaimana sekiranya dunia ini benar-benar ada zombi.

“Selain itu, apabila melihat barisan pelakon juga membuatkan saya cukup bersemangat kerana digandingkan dengan pelakon-pelakon hebat,”

– Shaheizy Sam

Menurutnya, dalam filem ini dia memegang watak sebagai Zidik, seorang anak yatim piatu dan berkawan dengan Zooey semasa dibesarkan di rumah anak yatim.

Mengenai bekerja di bawah arahan MJ Woo pula, Sam menyatakan tiada sebarang masalah memandangkan mereka pernah sama-sama bekerjasama sebelum ini.

“Saya mempunyai keyakinan tinggi bahawa MJ Woo mampu menghasilkan sebuah filem yang bagus dan berkualiti berdasarkan filem-filem terdahulu yang pernah dihasilkannya.

“Apa yang saya boleh katakan, Zombitopia adalah sebuah nashkah yang mampu memberikan hiburan kepada penonton. Biarpun ia sebuah filem fiksyen, tetapi saya percaya penonton akan dapat merasai bagaimana berada dalam dunia yang penuh dengan zombi,”

– Shaheizy Sam
Filem Zombitopia

Dalam pada itu, berkenaan cabaran yang dihadapi semasa penggambaran, Sam memberitahu antara apabila ia sarat dengan babak aksi yang memerlukan ketahanan fizikal.

“Sebelum ini kalau melakonkan babak aksi, ia antara manusia dengan manusia. Namun, dalam filem ini musuh yang perlu dihadapi adalah zombi.

“Tidak dinafikan semasa penggambaran saya dapat merasai kelainan, seolah-olah berada dalam dunia zombi. Namun begitu, saya anggap ini merupakan satu pengalaman yang sangat berharga,”

– Shaheizy Sam
Filem Zombitopia

Bagi seorang lagi pelakon utamanya, Elvina pula memberitahu dia sangat teruja menantikan kemunculan filem ini di pawagam.

Ujarnya, setelah empat tahun dihasilkan, dia gembira kerana Zombitopia akhirnya akan menemui penonton.

“Ia adalah filem pertama lakonan saya dan sudah tentu saya amat berdebar untuk melihat lakonan sendiri memandangkan pada waktu itu saya masih lagi baharu dalam bidang seni.

“Apatah lagi dapat berlakon dengan barisan pelakon hebat seperti Shaheizy Sam, Bront Palarae dan Sharifah Amani. Namun, mereka banyak membantu saya sepanjang penggambaran berlangsung,”

– Elvina

Elvina membawakan watak sebagai Zooey. Berkenaan watak yang dibawakannya pula, Elvina memberitahu karakter yang dibawakannya adalah seorang gadis separuh manusia dan separuh Zombie.

Ujarnya, ia sebenarnya memberi cabaran yang tersendiri memandangkan perlu membawakan dua karakter dalam filem berkenaan.

“Untuk menjayakan watak ini, saya ada buat kajian dan menonton filem-filem Zombie. Selain itu, saya ada juga babak di mana mulut saya memang berdarah betul-betul setelah saya terjatuh atas kamera,”

– Elvina

Akan ditayangkan di pawagam seluruh negara pada 13 Februari ini, Zombitopia menjanjikan perjalanan yang menyeronokkan, penuh aksi dan dramatik untuk semua penonton dan seisi keluarga. 

Filem Zombitopia

Sinopsis Filem ZOMBITOPIA

Kira-kira 15 tahun yang lalu sejenis virus telah menyerang manusia sehingga mereka yang dijangkiti bertindak ganas. Zidik (Shaheizy Sam) telah terbangun melihat kakaknya menyerang ibunya dan ayahnya telah mengorbankan diri dan Zidik berjaya melarikan diri.

Kemudian Zidik telah dibesarkan di rumah anak-anak yatim dan dikendalikan oleh Kak Lily yang merupakan seorang yang kejam. Zidik berkawan dengan seorang lagi anak yatim piatu iaitu Zooey (Elvina Mohamad. Suatu hari, Zidik diusir dari rumah anak yatim kerana tidak mematuhi arahan Kak Lily dan selepas itu dia tidak pernah lagi melihat Zooey. 

Setelah dewasa Zidik bekerja dengan Hassan yang membawanya bekerja selepas menemui Zidik yang tinggal di jalanan sahaja. Sebenarnya, mereka berdua terjebak kisah silam, di mana Hassan tidak dapat menerima kehilangan isterinya akibat virus itu dan sering lupa bahawa isterinya sudah mati, manakala Zidik terus mengingati kenangan dia bersama Zooey.

Sementara itu, Dr. Rahman (Bront Palarae) yang ingin membalas dendam telah menghasilkan sejenis virus zombie baharu untuk membuat dunia kembali ke dalam kekacauan. Zidik dan Hassan terperangkap dalam situasi huru-hara yang berlaku dengan gelombang kedua wabak zombie. Apakah yang terjadi? Semuanya akan terjawab pada 13 Februari 2020 apabila filem Zombitopia ditayangkan di pawagam seluruh negara.

Filem Zombitopia

Hasil Karya

Cerita dan Skrip                        –  Neesa Jamal & MJ Woo

Pengarah                                  –  MJ Woo

Genre

Aksi Zombie / Seram    

Dibintangi

Shaheizy Sam                           – Zidik

Bront Palarae                           – Dr. Rahman 

Elvina Mohamad                       – Zooey

Azman Hassan                          – Hassan

Sharifah Amani                         – Maya

Penampilan khas 

Nur Shahidah, Jay Iswazir, Ken Abdullah, Ruzana Ibrahim, Idan Aedan, Amanda Amry

Kos Produksi

RM3 Juta

Lokasi Filem

Selangor / Kuala Lumpur 

Penerbit 

MJ Woo & Aron Koh 

Filem Zombitopia
Filem Zombitopia

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Izzue Islam | 16

Izzue Islam Dedah Kejayaan Luar Biasa Remaja dalam WIRA REMAJA

Remy Ishak | 17

Ombak Rindu The Series Masih Kekal No.1 di Hati Penonton iflix