in , ,

Ulasan & Pendapat Penonton Tentang Fenomena Filem MAT KILAU

Why does the Mat Kilau movie resonate so deeply among the Malays? I can’t speak for others but I can give you my opinion. The movie hit a nerve. It uncovered years of a lost identity in me that I wept for the Malay Muslim I wish I could be.

The opening scene when Malay padi farmers were happily minding their business harvesting the traditional way, with children running amongst them invoked memories of childhood. It made me remember high school history lessons when the British colonial masters had determined Malays were best kept in the padi fields. 

In this peaceful scene came the British colonial administrators, like gangbusters, trying to find some Malay youths who had attacked something or other. Suffice it to say that the scene was brutal. It set the tone for what lay ahead. My adrenaline was pumping. I was at the edge of my seat with tears free flowing. Those could have been my ancestors.

As the movie progressed with its simple and straight forward plot, I wasn’t hating the British or even the Sikh soldiers or the Chinese Goh Hoi. Those are caricatures of history. My focus was not on them. I was transfixed by the message of the movie. I felt like I was being given a tight slap to wake me up. 

I wasn’t angry but more ashamed of the Malays. What happened to us as a people? The movie was only a slice of history but the message was deep. Perhaps the characters of the British officers, the Sikh guides and the Chinese were stereotypes but the message was for the Malays. Without those characters it wouldn’t get the message right.

How else do you react to a movie that was made by Malays for the Malays? Do you have to be inclusive with the Ali, Mutu, Ah Beng formula? Does there have to be some LGBT too? Come on lah. People who watch never lived through the time depicted in the setting of 1892. You got, ah?

There are Malays who don’t  like Mat Kilau for their own reasons. Not Pahang enough, costumes not polished enough, too preachy and whateverlah. You don’t like but RM47million box office so far and counting. Something must be right with those Malays. If you are a non Malay and the movie does not move you, I understand. It wasn’t meant for you.

FB: Hanizah Hashim

Yup, lepas pulang dari Indonesia tempoh hari agenda pertama saya menonton Mat Kilau.

Setelah tamat tayangannya, betul, banyak benda yang dipuji orang mengenai filem ini saya setuju.

Dan memang betul juga, banyak benda yang dikritik orang mengenai filem ini – saya juga setuju.

Mudahkan review saya ahaks.

Saya harapkan agar Syamsul Yusof sebagai sutradara, tolonglah tengok dan teliti komen-komen yang dilontarkan agar ia boleh dijadikan panduan sekiranya ada sequel pada filem Mat Kilau ini atau andai dia sekali lagi mahu menghasilkan filem genre sebegini.

Jangan abaikan kiritikan atau menjadikan faktor pulangan berpuluh-juta ringgit yang dikutip dari filem ini sebagai tiket untuk menidakkan pandangan atau pendapat orang.

Apapun, saya ulang, apapun, saya wajib bagi pujian pada semua yang terlibat dalam filem ini terutama sang produser dan sang direktor.

Dah lama saya tak tengok orang Melayu anak beranak semua datang ke pawagam bagi support pada industri anak bangsa ini.

Dah lama saya tak tengok filem kita yang berjaya menaikkan rasa bangga dan semangat patriotisme sebegini.

Dah lama saya tak tengok anak-anak muda (termasuk yang kanak-kanak) bercakap mengenai pahlawan-pahlawan lama kita yang berjuang untuk agama, bangsa dan tanah air ini.

Secara peribadi, antara kecacatan filem ini, bagi saya, adalah pada pakaian pelakonnya, tak kira watak utama ataupun busana orang kampung itu sendiri.

Sejujurnya saya rasa mereka seolah-olah baru balik open house atau kenduri kahwin ketika bersilat, bergaduh dan bergocoh sakan dalam filem itu.

Bukan nak kata orang Melayu dulu-dulu pengotor, tetapi agak-agaklah bila pakaian yang ditampilkan dalam kesemua scene seolah-olah baru amik dari kedai dobi.

Itupun belum campur baju Melayu ‘colourful’ yang ada warnanya striking habis masa bergasak hehehe.

Tak dilupa pakaian orang melombong emas itu yang berwarna putih, opssssss.

Dialog macam bagi syarahan? Nak wat camne, bertahun-tahun dapat job drama polis dari Remang-Remang Kota Raya sampailah Gerak Khas, confirm ada DNAnya kat situ.

Ini antara point lain lepas tengok filem Mat Kilau.

ADEGAN PALING SUPERB

Riak muka Beto ketika mulutnya dicekup dan dipeluk dari belakang oleh Ade Putra sewaktu melihat isterinya yang sedang sarat mengandung ditikam dengan kejam oleh Yayan. Ini memang meremang bulu roma bro. Outstanding gila ekspresi muka dan lakonan Beto walaupun durasi scene ini seminit dua je. World class punya acting!

PALING SPOIL

Dah cakap tadi. Pakaian. Sedehhhhhh. Jauh beza dari filem Thailand yang cukup teliti bab ini. Tengok Nang Nak sebagai contoh.

WATAK KAPTEN SYERS

Dahsyat betul lakonan Geoff Andre Feyaerts bila bawa watak antoginis (watak jahat) dalam filem ni. Benci pulak aku nengoknya dan saya rasa majoriti penonton pun rasa benda yang sama. Rasa macam nak bagi ‘starlight’ je kalau terserempak hahahaha. 

ENDING

Sejujurnya saya menaruh harapan Syamsul memasukkan adegan lakon semula kemunculan Mat Kilau masa di hujung-hujung usia dia dulu kat penutup filem ini, atau setidak-tidaknya masukkan sedutan footage dari arkib RTM yang ada tu, atau paling tidak pun letaklah sedikit statement dekat ending credit kesudahan riwayat Mat Kilau, bohla gambar pusaranya dan bagitaulah lokasinya mudah-mudahan ramai yang boleh ziarah. Paling cantik boh ayat surah Al-Fatihah dengan bacaannya sekali, boleh juga kita yang penuh pawagam tu baca ramai-ramai sebagai sedekah pada arwah.

Okey, itu jelah komen saya yang bukan dari lulusan dari school of film ini.

Syabas pada semua yang terlibat, juga kepada Filem Nasional Malaysia (FINAS) kerana filem ini juga dihasilkan melalui inisiatif Dana Kandungan Digital (DKD) kategori Dana Produksi dan Dana Pemasaran yang disalurkan oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) melalui badan tersebut.

SALUTE!

FB Syahril

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Hiasan Trending | 21

Sebanyak 350 Pek Korban Diagihkan Untuk Mangsa Banjir di Baling, Kedah

Iss Arffan | 22

Iss Arffan Kembali Mempertaruhkan Single Kedua CINTA LENYAP