in

TV2 Siar Filem Animasi CARS Sempena Cuti Sekolah

Mengambil tempat menghiburkan kanak-kanak cilik khas cuti sekolah ini, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan filem animasi menarik mencuit hati bertajuk “Cars”.

Disiarkan pada 10 Disember, pukul 2.00 petang di TV2, Cars berkongsi kisah berlaku dalam dunia yang dihuni oleh pengangkutan antropomorfik. Filem ini bermula dengan perlumbaan terakhir kejohanan Piala Piston, yang berakhir dengan seri tiga hala antara veteran yang telah bersara Strip “The King” Weathers, naib juara terkenal Chick Hicks, dan rookie Lightning McQueen.

Perlumbaan penentu kejuaraan dijadualkan berlangsung seminggu kemudian di Los Angeles International Speedway di California. McQueen terdesak untuk memenangi perlumbaan kerana jika kalah pihak penajanya Rust-Yeh akan bertindak menamatkan kontrak, tiada rawatan karat untuk kereta lama, dan membenarkan dia untuk mengambil tempat The King sebagai kereta yang ditaja pasukan Dinoco yang lumayan.

poster film Cars

Filem Animasi Cars Ceriakan Kanak-Kanak Cuti Sekolah Ini di TV2

Teruja untuk memulakan latihan di California secepat mungkin, McQueen memaksa jenteranya Mack, untuk perjalanan pada waktu malam. Walaupun McQueen tidur, Mack dikejutkan oleh sekumpulan pelumba jalan melulu, menyebabkan McQueen kemalangan. McQueen terjaga di tengah-tengah lalu lintas dan lebuh raya untuk mencari Mack. Namun dia secara tidak sengaja telah merosakkan turapan jalan raya utama di situ.

Selepas ditangkap dan ditahan semalaman dan dijaga oleh sebuah trak tunda berkarat tetapi mesra bernama Mater, McQueen diperintahkan oleh hakim di bandar ini dan doktor Doc Hudson untuk meninggalkan bandar tersebut serta-merta.

Peguam tempatan Sally Carrera menegaskan bahawa McQueen perlu menjalani khidmat masyarakat membaiki jalan dan Doc bersetuju. McQueen cuba membaiki jalan tersebut dalam satu hari, tetapi ia ternyata menjadi kurang bermutu dan McQueen diperintahkan untuk melakukannya semula dan mengambil masa beberapa hari untuk disiapkan.

Pada masa ini, dia mula berkawan dengan beberapa kereta yang lain, dan mendapat tahu bahawa Radiator Springs pernah menjadi destinasi persinggahan yang popular di sepanjang US Route 66, tetapi dengan pembinaan Interstate 40, bandar tersebut telah hilang dari peta.

McQueen juga mendapati bahawa Doc adalah juara “Fabulous Hudson Hornet”, yang tiga kali memenangi Piala Piston tetapi telah dipaksa keluar dari perlumbaan selepas kemalangan pada tahun 1954 dan dia terus dilupakan peminat sukan itu.

McQueen selesai menyudahkan tugasannya untuk memperbaiki bandar mereka, dan menghabiskan hari tambahan di kota dengan rakan-rakan barunya, sebelum Mack dan media turun dari bandar ke lokasi McQueen. McQueen berat hati meninggalkan tempat tersebut meneruskan perjalanan ke California untuk perlumbaan.

Ketika perlumbaan berlangsung, fikiran McQueen tidak sepenuhnya tertumpu kepada perlumbaan, dan dia berada dalam kelompok terakhir. Dia sempat berkhayal kemunculan Doc Hudson, dihiasi dalam warna-warna kereta lumba lamanya. Idolanya itu telah mengambil alih jawatan sebagai ketua kakitangan bersama-sama dengan beberapa rakan-rakan lain dari Radiator Springs.

Sedar daripada khayalannya, McQueen bersemangat untuk meneruskan perlumbaan tersebut. Pencabarnya Hicks pula telah menggunakan taktik kotor mahu menyebabkan pencabar yang satu lagi iaitu Weathers terlibat dalam kemalangan berbahaya.

Melihat keadaan itu, McQueen mengambil keputusan mengejut memberhentikan keretanya sedangkan dia sudah berpeluang memenangi perlumbaan tersebut. Situasi itu membolehkan Hicks untuk menang, dan mendorong kembali untuk memintas Weathers lebih awal tiba di garisan penamat.

Orang ramai dan media mengutuk kemenangan Hicks dan memberi pujian kepada kesukanan McQueen itu. Walaupun ditawarkan perjanjian penajaan dengan Dinoco, McQueen menolak. Dia berkeras tinggal bersama penaja sekarang bagi menghargai sokongan mereka yang lalu.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

AirAsia Lancar Pesawat Thank You Sabah

The Maze Challenge Asia Breaks the Malaysia Book of Records