in

TV1 Siar Dokumentari Kisah Perang Dunia II & Habitat Haiwan Liar

Dokumentari kisah Perang Dunia II dan habitat haiwan liar yang menarik mengisi slot Special On 1 : National Geographic pukul 7 malam di TV1 mulai 31 Mac hingga 4 April ini.

Tayangan lima dokumentari ini bermula dengan Second From Disaster – The Forgotten Bomb pada 31 Mac, When Changed History – George Washingtons Weather pada 1 April, When Changed History-D-Day Invantion pada 2 April, Weapons Of The Wild : United We Stand pada 3 April dan Weapons Of The Wild : Jaws & Claus pada 4 April.

[pullquote]Penonton dibawa mengikuti dengan lebih dekat lagi dokumentari Second From Disaster menerusi episod The Forgotten Bomb mengetengahkan analisis tuntutan kontroversi yang kedua serangan bom atom terpenting di Nagasaki yang membawa kepada pengakhiran berlakunya Perang Dunia II.[/pullquote]

Dokumentari Kisah Perang Dunia II Dan Habitat Haiwan Liar Yang Menarik Dalam Slot Special On 1 : National Geographic Pukul 7 Malam Di TV1

Menyusul dokumentari When Weather Changed History dalam dua episod berbeza berkongsi siri definisi tinggi mendedahkan bagaimana cuaca telah memberi kesan acara seperti D-Day, tenggelamnya Titanic, Chicago Haba Wave 1995 dan banyak lagi.

Episod George Washingtons Weather pastinya mampu menarik tumpuan penonton menghayati perjuangan George Washington berjuang melalui kabus, salji dan keadaan cuaca yang khianat dalam usaha mendapatkan kemerdekaan Amerika.

Manakala dalam tajuk D-Day Invantion pula berkongsi debaran dirasai bila cuaca memainkan peranan penting dalam Perang Dunia II di mana tentera Berikat menyerang Normandy, Perancis, pada bulan Jun 1944.

Tidak kurang menariknya dokumentari Weapons Of The Wild memaparkan tentang haiwan liar sama ada singa, seladang, ketam dan sebagainya menggunakan kelebihan anggota yang ada pada dirinya digunakan untuk mempertahankan diri mahupun menguasai sesuatu situasi.

Tajuk United We Stand mengujakan dengan pengisian berkaitan haiwan comel ikan lumba-lumba, iaitu ikan ternakan dan kemudian membenarkan individu untuk makan. Ikan paus kelasa pula akan bekerjasama untuk menghasilkan sebanyak mana buih bersih di sekitar sekolah ikan.

Sesetengah ikan paus meniup buih manakala yang ikan lain berenang ke arah mereka atau vocalising sebelum kumpulan suapan bergerak secara serentak. Kerjasama antara haiwan mungkin senjata yang paling berkesan untuk semua dan ia akan muncul berkaitan dengan kecerdasan. Episod sama mengetengahkan cimpanzi akan bekerjasama untuk membunuh ahli-ahli pasukan yang kompetitif, tetapi beberapa contoh terbaik kerjasama dalam masyarakat binatang, di luar diri kita, ditemui di kalangan semut.

Bukan sahaja semut bekerjasama untuk merebut mangsa yang lebih besar, ada yang akan mengorbankan seluruh hidup mereka dalam perkhidmatan koloni mereka. Mereka membahagi-bahagikan ke dalam tugas masing-masing seperti pekerja, askar dan juga pengebom berani mati. Mereka membentuk organisma kuat yang menyerupai sifat masyarakat manusia di muka bumi hari ini.

Jaws & Claus pula pendedahan kisah di mana haiwan-haiwan terlibat berdepan dengan cabaran berjuta-juta tahun oleh kehidupan haiwan yang bermusuhan dan berdaya saing, peralatan senjata haiwan adalah contoh-contoh yang paling berbahaya evolusi di tempat kerja.

Sama ada gigi atau kuku, gading atau racun, kebanyakan haiwan mempunyai beberapa bentuk senjata untuk terus hidup. Untuk menyerang mangsa atau untuk mempertahankan diri, dalam pertempuran wilayah atau dalam pergaduhan untuk pasangan, haiwan telah berkembang pelbagai menakjubkan penyesuaian maut. Tetapi ahli-ahli sains hanya kini pembelajaran sifat sebenar ini senjata sensasi. Dengan gerakan ultra-perlahan, fotografi super makro, inframerah, x-ray dan radas, gerakan menyiasat mekanik kimia kompleks dan seni bina mengagumkan senjata haiwan dan meneroka kesan maut secara lebih terperinci berbanding sebelum ini.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sepahtu, Jambu & SYJ Meriahkan Jelajah Komedi Sinar

List of Nominations MTV Video Music Awards Japan 2014