in , ,

Tower Fashion Eleganza 2023 Pertunjukan Fesyen Paling Tinggi di Malaysia

Tower Fashion Eleganza 2023 (TFEKL’23) berjaya berganjak dari konsep ke realiti, dihiasi latar belakang siluet bandar Kuala Lumpur pada waktu malam. Acara ini berjaya mencipta dua rekod yang luar biasa dalam proses tersebut.

Acara buat julung kalinya, TFEKL23 menampilkan hasil ciptaan 15 pereka terkemuka Malaysia, antaranya Rizman Ruzaini, Datuk Radzuwan Radziwil, Carven Ong, Bon Zainal, Fizi Woo, Calvin Thoo, Kashfi Zulkufli, Rasta Rashid, Kalima, Ashley Kapas, Kakeebatik, Masterpiece oleh Masrina Abdullah, Dato Raymond Jolly & Dato Aaron Jolly, Evita Mairesse, dan Leslie Variyan. 

Tower Fashion Eleganza 2023 Pertunjukan Fesyen Paling Tinggi di Malaysia

Senarai pereka terkenal ini menampilkan lebih daripada 75 model paling diminati di seluruh pelusuk dunia. Terkenal dengan kreativiti yang halus, kraf yang sempurna, rekaan yang inovatif, kepakaran teknikal, rekod yang mengagumkan, dan pandangan yang berbeza, para pereka ini mempersembahkan koleksi yang menyelaraskan unsur- unsur moden, tradisional, inovatif, dan bergaya, semuanya merangkul titik personifikasi keanggunan. 

Tower Fashion Eleganza 2023 Pertunjukan Fesyen Paling Tinggi di Malaysia

Pereka fesyen Kashfi Zulkufli yang terkenal dengan kesenian rekaan tradisional, mempersembahkan enam rekaan menggunakan fabrik eksklusif yang indah dan hiasan yang megah dalam koleksi TFE yang bertemakan ‘The Lost Of Maharani’. 

Carven Ong, yang terkenal dengan karya couture, mengeluarkan idea alam semula jadi yang berasaskan flora fauna telah menjadikan landasan model itu sebagai satu kanvas “rainforest”. “Flora & Fauna” oleh Carven Ong couture membawa perjalanan yang menggembirakan, di mana setiap pakaian menceritakan kisah keajaiban semula jadi yang memberi inspirasi kepada kita semua. 

Selain itu, mencipta sejarah lain sebagai pertunjukan fesyen pertama yang diberi penghormatan untuk ditayangkan ‘live’ di TV oleh beberapa saluran RTM dan platform media. TFEKL23 direka oleh Bon Zainal Harun, maestro pakaian lelaki Malaysia dan dianjurkan oleh Bon Fashion Legacy dan Nuunaa Management. Acara yang disiarkan ‘live’ di RTM juga menjadi kenyataan berkat kerjasama Menara Kuala Lumpur, Tourism Malaysia, DBKL, dan KL Hop on Hop Off. 

Tower Fashion Eleganza 2023 Pertunjukan Fesyen Paling Tinggi di Malaysia

Acara ini diperkayakan dengan sokongan penaja seperti Alha Alfa Rich Legacy, Batik Air, Ceres Jewels, Blackred & Co. “Semasa acara itu, dua rekod akan tercipta secara serentak antaranya ‘The Highest Altitude Fashion Show’ dan ‘The Highest Altitude Fashion Show Cosmetic Makeover’ yang diketuai oleh rakan kongsi kecantikan rasmi TFE, Alha Alfa Cosmetics.” 

Tower Fashion Eleganza 2023 Pertunjukan Fesyen Paling Tinggi di Malaysia

Disamping itu, acara tersebut mendapat kehormatan dengan kehadiran Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Hajah Norashikin.

Di antara kenamaan yang turut menghadiri acara ini ialah Datuk Suhaimi Sulaiman, Ketua Penyiaran RTM, Miss Malaysia World, Puan Saroop Roshi, dan Dato Seri Alha, usahawan kosmetik yang terkenal di Malaysia. 

“Untuk pengetahuan semua orang, Sky Deck Menara Kuala Lumpur adalah tarikan tunggal yang menawarkan pemandangan terbuka 360 darjah tertinggi di Kuala Lumpur. Oleh itu, menjadikannya menara ikonik dan unik di Malaysia,” kata Nazri Saad, Ketua Pegawai Eksekutif Menara Kuala Lumpur. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

SHILA AMZAH

Shila Amzah Umum Berhenti Main Media Sosial Selepas Dikritik Netizen

ND LALA

Kongsi Foto Lengkap Sekeluarga, Kapsyen Anak ND Lala Sentuh Hati Netizen