Tips Hari Raya: Bagaimana Cara Meminta Maaf?

Memohon kemaafan merupakan sesuatu perkara yang amat sukar untuk dilakukan, namun ia akan menjadi lebih mudah dengan latihan dan disertai dengan pemberian hadiah.

Langkah-langkah:

Fikirkan apa yang telah berlaku dan perbuatan apa yang anda mahu dimaafkan. Tuliskan perkara tersebut; ini akan membantu anda mengatur idea dan meredakan ketegangan perasaan anda.

Berlatih perkara yang anda hendak cakapkan sehingga anda merasa selesa dengannya. Nyatakan dengan jelas perbuatan yang anda mahukan kemaafan. Mengakui perbuatan anda tanpa mengemukakan sebarang alasan. Berkongsi perasaan anda mengenai apa yang telah terjadi – elakkan daripada menyalahkan orang lain, membesar-besarkan cerita atau menyebut kata-kata yang sia-sia.

Mendengar respon daripada orang berkenaan tanpa mempertahankan diri. Tawarkan diri untuk memperbaiki keadaan sekiranya sesuai. Teruskan kehidupan. Apabila anda telah meminta maaf, lupakannya dan biarkan ia berlalu. Panduan-panduan: Fikirkan bahawa memohon kemaafan itu sebagai satu komitmen terhadap perhubungan dan bukannya satu kelemahan diri. Ikhlas.

Meminta maaf terhadap perkara-perkara yang anda benar-benar berasa bertanggungjawab terhadapnya; jangan meminta maaf hanya semata-mata untuk menjernihkan suasana. Beri masa kepada orang berkenaan untuk menenangkan perasaannya – jangan berasa tawar hati sekiranya anda tidak dimaafkan sepenuhnya pada masa anda meminta maaf.

[tags]tips aidilfitri, program tv hari raya, cara minta maaf, amalan mulia hari raya, hari raya tips, gaya fesyen hari raya, ucapan mms aidilfitri, gambar hari raya[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2007

Band NRG Kembali Menghiburkan Planet Hollywood