in ,

Telemovie Saling Pemenang Sinematografi Terbaik Anugerah Kaseh Tribute P.Ramlee

Khas meraikan sambutan ulang tahun Radio Televisyen Malaysia (RTM) ke-71 pada 1 April 2017, RTM menyiarkan semula telemovie bertajuk “Saling” yang dinobatkan pemenang Sinematografi Terbaik Anugerah Kaseh Tribute P.Ramlee baru-baru ini. Diarahkan oleh Wan Afzam Wan Daud dari Unit Drama TV RTM dan skrip oleh Siti Jasmina Ibrahim telemovie yang sarat dengan mesej ini disiarkan mengisi Slot Panggung Seri pada 1 April ini, pukul 9.00 malam di TV1.

Sebagai manusia harus menjadi kuat hati, bijak akal, mengejar kehidupan lebih bermakna untuk melepasi segala dugaan-dugaan hidup mereka. Berpegang kepada kekuatan jalan penceritaan ini, telemovie ini menampilkan gandingan mantap pelakon Khir Rahman sebagai Rawan, Aisya Hasnaa (Melur), Bell Ngasri (Ajun), Raif Irfan (Umar), Tan Mei Ling (Ma Mailee) Thor Kar Hong (Kim), Kazar (Daman), Amerul Affendi (Suffian), Amyza Adnan (Mahira) dan Hushairi Husin (Pali).   

Penceritaannya bermula dengan watak utama Rawan sangat sayang dan manjakan anaknya. Menjadi bapa tunggal, merapatkan lagi Rawan dengan Umar. Umar petah bercakap. Agak nakal di belakang ayahnya, namun hakikatnya dia sangat sayang ayahnya. 

Rawan menghantar Umar ke sekolah menaiki beca. Rawan bekerja sebagai penarik beca di tengah bandar Melaka. Hanya mereka berdua usaha hidup sebaik mungkin. Rawan disenangi ramai dan dia kenal dengan ramai orang terutama yang sering menaiki beca. Rawan berkawan dengan Abang Daman dan Sufian. 

Suatu hari bekas isteri Rawan iaitu Mahira datang mahu bawa Umar ke Kuala Lumpur. Rawan pertahankan Umar dan Umar juga tidak mahu mengikuti ibunya. Hidup Mahira tidak menentu, tinggal dengan bukan suaminya, namun Mahira mendapatkan surat mahkamah dan akan cuba mendapat hak menjaga Umar. Rawan tidak faham mengapa bekas isterinya begitu berdendam sedangkan dia sendiri yang paksa Rawan menceraikannya dahulu untuk hidup senang di Kuala Lumpur. 

Umar cuba pujuk Mahira tetapi Mahira beri pula syarat yang dia mahu RM20 ribu jika Rawan tidak mahu kes jagaan anak berpanjangan. Rawan resah terpaksa usaha mencari wang dalam tempoh 2 bulan yang diberikan.

Sementara itu Melur pula bekerja di sebuah kedai sulaman milik Ma Mailee bersama suami iaitu Kim. Ma Mailee tegas orangnya. Kim bantu isterinya menguruskan kedai dan rajin bersenam berjalan sekitar kawasan kedai kedai. Ma Mailee juga tegas dengan suaminya. Mereka mudah bertelagah namun sebenarnya itulah yang mengikat makna kasih sayang semasa mereka. Melur sudah faham dengan pasangan suami isteri yang baginya baik hati ini. 

Ma Mailee mengajar Melur cara membuat sulam yang paling baik. Melur tinggal di belakang kedai yang diberi oleh Ma Mailee yang menyelamatkan Melur daripada  abang tirinya yang tidak bertanggungjawab, Pali. Dalam pada itu Ma Mailee selalu menjadi pelindung kepada Melur yang diganggu oleh Pali. 

Kisah Ajun pula, pemiik kedai gunting rambut lelaki baru dapat berita kematian kekasihnya. Ajun cuba melupakan kesedihannya, Surya. Kedai Ajun tidak jauh dengan kedai Ma Mailee.  Ma Mailee dan Kim lebih tahu latar kisah kecewa Ajun tetapi sentiasa tegaskan Ajun lelaki dan lelaki harus kuat hati. Ma Mailee selalu minta Melur hantarkan kuih putu piring kepada Ajun. Ajun selalu mahu cuba cungkil rahsia siapa sebenarnya Melur itu tetapi Melur pandai mengelak namun mereka baik sesama mereka. 

Ketiga-tiga mereka ini punya latar masalah yang menghimpit menduga. Mereka saling bertemu tanpa tahu latar masalah masing-masing namun mendapat penawar tanpa mereka sedari.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Filem Terbaik Anugerah Oscar 12 Years A Slave, Kisah Gerakan Penghapusan Hamba Abdi

Hotel Review Citadines South Kensington, London