in ,

Filem Terbaik Anugerah Oscar 12 Years A Slave, Kisah Gerakan Penghapusan Hamba Abdi

RTM yang meraikan sambutan ulang tahun ke-71 pada 1 April ini menghadiahkan penonton setia salurannya sebuah filem yang berkongsi kisah gerakan penghapusan hamba abdi, dan misteri butiran kematian dan pengebumiannya menerusi tayangan filem bertajuk “12 Years a Slave”.

Filem “12 Years a Slave” pernah dinobatkan sebagai Filem Terbaik dalam Anugerah Oscar kali ke-86 tahun 2014, yang diadakan di Dolby Theater, Hollywood selain turut memenangi kategori Lakon Layar Adaptasi Terbaik serta Aktres Pembantu Terbaik oleh Lupita Nyong’o dari Kenya yang memegang watak sebagai Patsey.

Disiarkan pada 8 April ini, pukul 10.30 malam di TV2, ia kisah benar yang berlaku tahun 1841 tentang Solomon Northup, lelaki Afrika-Amerika bebas bekerja sebagai pemain biola, yang hidup bahagia dengan isteri dan dua kanak-kanak di Saratoga Springs, New York. Dua lelaki kulit putih, Brown dan Hamilton, menawarkan kepadanya pekerjaan jangka pendek sebagai seorang ahli muzik dengan berhijrah mengikut mereka ke Washington, DC. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja mereka tiba, Northup telah diperdaya dan diserahkan kepada Burch, lelaki yang bertanggungjawab mengumpul hamba abdi.

Northup kemudiannya dihantar ke New Orleans bersama dengan orang lain yang ditahan tanpa kerelaan mereka. Seorang peniaga hamba bernama Freeman memberi Northup identiti “Platt”, hamba yang melarikan diri dari Georgia, dan menjual dia kepada pemilik ladang iaitu William Ford. 

Oleh kerana Northup seringkali bergaduh dengan pekerja ladang lain, Ford menjual dia kepada pemilik hamba perempuan bernama Edwin Epps. Dalam proses itu, Northup cuba untuk menjelaskan bahawa dia sebenarnya seorang yang bebas bukannya hamba, tetapi tidak berhasil.

Di ladang itu, Northup bertemu Patsey, hamba yang disukai, yang sering dijadikan mangsa nafsu Epps. Beberapa ketika kemudian, ladang Epps telah diserang wabak cacing kapas. Tidak dapat bekerja ladang, Epps menyewakan hamba-hambanya kepada ladang jiran untuk musim tersebut. 

Semasa di sana, Northup diberikan kebebasan oleh pemilik ladang itu, Hakim Turner, yang membolehkannya untuk bermain biola pada majlis sambutan ulang tahun perkahwinan jiran, dan untuk menambah pendapatannya. 

Apabila Northup kembali ke Epps, dia cuba untuk menggunakan wang itu untuk meminta pertolongan daripada bekas penyelia, Armsby, untuk mengirimkan surat kepada rakan-rakannya di New York. Armsby bersetuju untuk menyampaikan surat itu, dan menerima wang Northup yang disimpan sebagai balasan, tetapi malangnya dia mengkhianati Epps. Mujur Northup dapat meyakinkan Epps yang Armsby berbohong dan mengelakkan hukuman.

Northup mula bekerja membina gazebo bersama dengan seorang buruh Kanada bernama Samuel Bass. Bass berdendam dengan tindakan Epps yang kejam melayan hamba-hambanya dan menyatakan penentangannya terhadap perhambaan. Northup kemudian mendedahkan penculikan dirinya kepada Bass. Sekali lagi, Northup meminta bantuan dalam mendapatkan surat kepada Saratoga Springs. Bass mempertaruhkan hidupnya dan bersetuju untuk menghantarnya. 

Satu hari, Northup dipanggil alih oleh polis tempatan, yang tiba dengan sebuah kereta dengan seorang lelaki. Polis meminta Northup beberapa soalan untuk mengesahkan jawapan beliau sepadan dengan fakta kehidupannya di New York. Northup menamakan sahabat polis sebagai Encik Parker, individu yang dikenali di Saratoga. Parker telah datang untuk membebaskannya, dan kedua-dua saling berpelukan walaupun Epps marah dan protes keadaan di samping cuba menghalang Northup daripada meninggalkan.

Selepas diperhambakan selama 12 tahun, Northup diberi kebebasan kembali kepada keluarganya dan meninggalkan hamba lain, termasuk Patsey. Memoir ini menerangkan peranannya dalam gerakan penghapusan hamba abdi, dan misteri butiran kematian dan pengebumiannya.

Filem ini menampilkan pelakon Lupita Nyong’o, John Ridley, Steve Mcqueen, Chiwetel Ojiofor, Brad Pitt dan Micheal Fassbender.   

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Program Majalah Wanita Terbaharu RTM, Tumit Tinggi di TV1

Telemovie Saling Pemenang Sinematografi Terbaik Anugerah Kaseh Tribute P.Ramlee