in ,

Telco Diberi Masa Sehingga Hari Ini Untuk Terima Syarat Pelancaran 5G

Dua daripada syarikat telekomunikasi terbesar Malaysia berisiko kehilangan kontrak rangkaian 5G dan saham dalam Digital Nasional Berhad (DNB) jika mereka tidak mematuhi syarat yang telah kerajaan tetapkan setakat hari ini.

Menurut laporan Straits Times (ST), Maxis dan U Mobile yang bersama-sama memegang 40 peratus bahagian pasaran bimbang dengan isu berkaitan tadbir urus DNB bagi pelancaran 5G memandangkan mereka adalah satu-satunya pembekal borong untuk perkhidmatan rangkaian 5G.

Menurut laporan, setiap enam syarikat telekomunikasi perlu mengeluarkan RM200 juta untuk 11.7 peratus saham DNB berdasarkan suntikan Kementerian Kewangan sebanyak RM500 juta untuk 30 peratus kepentingannya.

Pada 23 Mei, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz menyatakan kepada dua daripada empat firma telekomunikasi besar bahawa kerajaan berhasrat untuk mematuhi tarikh akhir 30 Jun untuk mereka mendaftar untuk kontrak rangkaian 5G dan saham dalam agensi 5G.

Ia bagi menolak langkah oleh syarikat-syarikat untuk menuntut kepentingan mengawal dalam Digital Nasional Berhad (DNB). Kemudian pada 29 Jun, sumber industri memberitahu ST bahawa syarikat telekomunikasi terkemuka Malaysia telah bersetuju mengenai pemilikan bersama DNB.

Laporan itu menambah bahawa perjanjian itu akan termasuk semakan harga yang akan diselia oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) setiap tiga tahun. Ia juga menunjukkan bahawa harga borong akan didiskaun sehingga DNB mencapai 80 peratus liputan di seluruh negara yang dianggarkan berlaku menjelang 2024.

DNB telah ditubuhkan pada awal Mac 2021 untuk mempercepatkan penggunaan infrastruktur dan rangkaian 5G di Malaysia. Ia akan menawarkan 5G sebagai perkhidmatan rangkaian borong kepada syarikat telekomunikasi lain.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Siwan

EMERGENCY DECLARATION Lepasi 1 Juta Penonton Dalam Kurang 4 Hari

Disney Junior Kanak Kanak | 15

Disney Kini Berjaya Atasi Netflix Dengan Pelanggan Cecah 221 Juta Orang