in

Tayangan Filem Khas Tahun Baru Cina Di TV2

Empat Filem Hebat Tayangan Khas Tahun Baru Cina Di TV2

Melengkapkan lagi program-program hangat yang di sediakan khas meraikan Tahun Baru Cina ini, empat filem hebat dipilih untuk menghiburkan penonton saluran TV2. Bertepatan dengan sambutan Tahun Naga mengikut kalendar Cina ini, Radio Televisyen Malaysia (RTM) memilih menghiburkan penonton setia salurannya dengan filem-filem aksi yang sarat dengan babak-babak pertarungan yang mengangkat seni bela diri yang dekat dengan masyarakat Cina.

Membariskan pelakon-pelakon terkenal seperti Stephen Chow, Andy Lau, Ekin Cheng, Jackie Chan dan Tony Leung Ka-Fai, saksikan filem Shaolin Soccer (22 Januari, jam 11.00 malam), The Duel (23 Januari, 2.00 petang), The Myth (23 Januari, jam 9.00 malam) dan Painted Skin (24 Januari, jam 9.00 malam).

Filem Painted Skin I

Sarat dengan aksi dan komedi, kongsikan keceriaan sambutan perayaan anda dengan menyaksikan filem Shaolin Soccer yang popular sekitar tahun 2001 arahan dan lakonan Stephen Chow. Ia antara lain menyaksikan kisah seorang pengikut muda Shaolin yang bergabung dengan saudara maranya membentuk sebuah pasukan bola sepak yang menggunakan kemahiran seni mempertahankan diri dalam setiap perlawanan. Selain Stephen Chow, filem ini turut dibintangi oleh Wei Zhao dan Yut Fei Wong.

Menyusul kemudiannya tayangan filem The Duel yang membawakan kisah selepas menghilangkan diri dalam tempoh yang agak lama, pahlawan pedang Di Raja bernama Yeh Cool-anak, kembali ke istana maharaja untuk mencabar Snow, seorang sarjana raja pada malam meraikan tahun baru. Pada hari sebelumnya, berlaku perkara-perkara pelik di dalam istana, kebanyakannya disaksikan oleh Dragon 9, seorang pemimpin pengawal. Ketika itu terdapat pembunuhan di dalam istana dan ada menunjukan bukti untuk menuduh Snow, yang membuatkan Dragon 9 pula percaya dan mula syak wasangka. Puteri Di Raja tertarik kepada Yeh dan sebagai membuktikan kehebatan, Yeh kena bertanding dengan Dragon 9. Filem ini menyaksikan lakonan hebat Andy Lau, Ekin Cheng, Nick Cheung, Wei Zhao dan Kristy Yang.

Mitos seni mempertahankan diri di Hong Kong mewarnai filem The Myth yang pernah menemui penonton sekitar tahun 2005. Filem fantasi pengembaraan yang diarahkan oleh Stanley Tong yang dibintangi oleh Jackie Chan, Tony Leung Ka-Fai dan Kim Hee-sun ini turut menyaksikan kemunculan pelakon Mallika Sherawat.

Filem Painted Skin arahan Gordon Chan Abe dan lakonan Kwong, Donnie Yen, Xun Zhou dan Kun Chen pula menyorot zaman era pemerintahan Chin dan Han, Komander Wang Sheng telah mengetuai pasukan tenteranya untuk menyerang penyamun di padang pasir dan pada masa yang sama dia telah menyelamatkan seorang wanita cantik dan membawanya pulang bersama.

Namun, dia langsung tidak mengetahui bahawa perempuan itu, Xiao Wei sebenarnya adalah roh seekor musang yang menjelma sebagai manusia. Xiao Wei sentiasa memerlukan bekalan hati manusia untuk mengekalkan dirinya seperti seorang manusia dan tugas itu diserahkan kepada pembantunya Xiao Yi – seekor sumpah-sumpah padang pasir yang juga menjelma sebagai manusia dan mempunyai kebolehan untuk menghilangkan diri di dalam persekitarannya.

Demi membuktikan cinta dan kesetiaannya kepada Xiao Wei, dia melakukan banyak pembunuhan demi membekalkan hati manusia kepadanya, lalu menyebabkan seluruh bandar berada di dalam ketakutan. Pada masa yang sama, Xiao Wei telah jatuh hati pada Wang Sheng, setelah melihat keberanian Wang Sheng ketika cuba menyelamatkannya.

Sejak daripada itu, Xiao Wei sentiasa cuba untuk menggoda Wang demi merampasnya daripada isteri Wang, Pei Rong menyedari perasaan Xiao Wei terhadap suaminya, dan dia juga mendapat tahu bahawa Xiao Wei sebenarnya bukanlah seorang manusia. Jadi dia pergi meminta bantuan Pang Rong, seorang pakar seni mempertahankan diri dan juga Xia Bing, seorang bomoh penangkap hantu.

Saksikan kesudahan kisah menarik ini hanya di TV2.

Filem The Myth

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Penyanyi Izwan Pilus Meninggal Dunia

Press Release Parti Ulangtahun Budiey.com Ke-5