in , ,

Skim TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional di Malaysia

Majlis yang diadakan di Megastar Arena yang berprestij itu diserikan oleh tetamu yang dihormati daripada industri dan kerajaan, serta ahli media.

Satu peristiwa penting berlaku hari ini apabila Kolej Pengurusan & Sukan Antarabangsa (ICMS), DrSound Productions dan Arena Megastar, bergabung tenaga dalam majlis menandatangani Memorandum Perjanjian (MoA) yang bersejarah, menandakan tertubuhnya skim TVET Train2Place yang inovatif. Inisiatif terobosan ini berjanji untuk merevolusikan pendidikan vokasional, menawarkan gabungan inovasi, kepraktisan dan keseronokan.

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Dalam landskap dinamik pemulihan pasca-COVID Malaysia, industri audio visual dan pencahayaan (AVL) bukan sahaja mengharungi cabaran tetapi telah muncul sebagai mercu tanda kebangkitan ekonomi. Walau bagaimanapun, di tengah-tengah kejayaan ini, cabaran kritikal telah muncul – kekurangan profesional mahir di pelbagai peringkat dalam industri. 

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Menyedari jurang penting ini, inisiatif kerjasama antara ICMS, DrSound Productions dan Megastar Arena bertujuan untuk menangani defisit bakat ini dan memperkukuh tenaga kerja industri.

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

“Keperluan untuk memiliki krew berkemahiran yang bertauliah dan berpengetahuan sangat diperlukan bukan sahaja kepada rakan vendor industri tetapi juga kepada industri perhotelan, dewan kerajaan, rumah ibadat dan tempat acara. Krew acara yang berpengalaman dan berkemahiran telah naik tangga dan kini mendapat permintaan bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di seluruh Asia Tenggara. Vendor AVL di Singapura, Kemboja, Thailand & Vietnam menggunakan ramai kakitangan teknikal Malaysia untuk konsert dan acara besar mereka sekali gus meninggalkan kekosongan besar untuk diisi untuk kegunaan tempatan kita sendiri,” – Anthony Chow Chee Ming

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Kekurangan pekerja mahir dalam industri sistem audio, visual dan pencahayaan menimbulkan kesesakan yang ketara kepada pertumbuhannya yang mampan. 

Kekurangan ini merentasi pelbagai peringkat, daripada eksekutif berpengalaman kepada juruteknik peringkat permulaan. Akibat kekurangan ini bergema di seluruh industri, menjejaskan kecekapan operasi, inovasi, dan keupayaan untuk memenuhi permintaan sektor hiburan yang semakin meningkat.

Dato’ Swaminathan Mahalingam, Pengarah Urusan ICMS Education Group Sdn Bhd, menekankan kepentingan perkongsian dan potensi transformatif skim TVET Train2Place.

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Dalam ucapannya, Dato’ Swaminathan menekankan peranan kritikal pendidikan vokasional dalam pertumbuhan ekonomi dan pembangunan sosial Malaysia. Beliau menekankan kepentingan merapatkan jurang antara pendidikan dan pekerjaan, memastikan graduan dilengkapi dengan kemahiran yang diperlukan untuk berkembang maju dalam pasaran kerja yang dinamik hari ini.

“Skim TVET Train2Place menonjol kerana gabungan inovasi dan praktikalnya. Dengan menyediakan pelajar kemudahan canggih dan kurikulum yang menarik, inisiatif ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran di mana pembelajaran bukan sahaja memperkaya tetapi juga menyeronokkan. Dengan sokongan Megastar Arena, pelajar boleh menantikan pengalaman pendidikan holistik yang memupuk kedua-dua kemahiran dan keyakinan mereka.” luah Dato’ Swaminathan.

Dalam semangat kemajuan kolektif dan komitmen bersama untuk memperkukuh industri sistem audio, visual dan pencahayaan Malaysia, ICMS, DrSound Production dan Mega Star Arena telah memulakan perjalanan transformatif dengan permulaan program TVET Train2Place. 

Menyedari keperluan penting untuk merapatkan jurang bakat di setiap peringkat, inisiatif perintis ini memberi tumpuan kepada pengambilan graduan daripada institusi TVET Kerajaan yang dihormati dan institusi pendidikan lain.

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Tambahan pula, perkongsian antara ICMS, DrSound Productions dan Megastar Arena, melambangkan komitmen untuk memupuk keterangkuman dan mobiliti sosial. Melalui usaha kolaboratif, inisiatif ini bertujuan untuk memperkasakan individu daripada pelbagai latar belakang untuk merebut peluang dan merealisasikan potensi penuh mereka dalam arena profesional.

Memandangkan Malaysia terus mengutamakan pendidikan vokasional sebagai pemacu kemakmuran ekonomi, inisiatif seperti skim TVET Train2Place bersedia untuk memainkan peranan penting dalam membentuk tenaga kerja masa depan. Dengan memanfaatkan kekuatan perkongsian industri dan pendekatan pembelajaran yang inovatif, inisiatif ini bertujuan untuk memastikan daya saing Malaysia yang mampan di peringkat global.

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Penandatanganan MoA bukan sahaja menandakan satu peristiwa penting tetapi juga permulaan perjalanan transformatif dalam pendidikan vokasional. Menandatangani untuk ICMS Education Group Sdn Bhd ialah Dato’ Swaminathan manakala Chow menandatangani untuk DrSound Productions. Mewakili Mega Star Arena Sdn Bhd ialah pengasas dan pengerusinya Dr Paul Wong.

“Dengan lebih 150 konsert yang diadakan di Malaysia pada 2024, kerjasama ini akan mewujudkan tenaga kerja yang lebih mahir dan komprehensif untuk menangani keperluan yang semakin meningkat dalam industri AVL,” kata Dr Paul Wong, yang telah berkecimpung dalam industri acara selama lebih 38 tahun..

“Ketika kami memulakan usaha yang menarik ini, kami menjemput semua pihak berkepentingan untuk menyertai kami dalam membentuk masa depan di mana aspirasi tidak mengenal batas dan di mana individu diberi kuasa untuk mengubah impian mereka menjadi kenyataan,” akhir Dato’ Swaminathan.

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Dengan menyediakan program pensijilan piawai dan mata pelajaran vokasional, Rakan kongsi kolaboratif bukan sekadar melengkapkan individu dengan kemahiran; tetapi meningkatkan tahap untuk keseluruhan profesion. AVL kini merupakan kerjaya, membuka pintu untuk banyak peluang dan pertumbuhan dalam industri.

Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional
Skim Latihan TVET Train2Place Bakal Ubah Landskap Pendidikan Vokasional

Mengenai ICMS Education Group Sdn Bhd:

Kolej Pengurusan dan Sukan Antarabangsa (“ICMS”) ialah penyedia pendidikan tinggi swasta yang dilesenkan oleh Kementerian Pendidikan dengan kemudahan kolej utamanya di Petaling Jaya.

ICMS menawarkan kursus diploma dalam Sukan, Perniagaan, IT, Pengurusan dan Penguatkuasaan Undang-undang dan kursus TVET dalam Automasi Pejabat dan Operasi Sistem Komputer. Semua kursus diploma sedia ada ICMS diluluskan MQA.

http://www.icms.edu.my

Mengenai Megastar Arena:

Megastar Arena ialah tempat hiburan yang terkenal di Kuala Lumpur, terkenal dengan kemudahan terkini dan suasana yang meriah. Dengan komitmen terhadap kecemerlangan dan inovasi, MEGASTAR berusaha untuk menyediakan pengalaman yang tidak dapat dilupakan untuk tetamu sambil menyokong inisiatif yang menggalakkan pendidikan dan pemerkasaan.

https://www.megastararena.com/

Mengenai DrSound Productions

DrSound Productions ialah syarikat audiovisual perintis yang mengkhusus dalam pengurusan acara dan perkhidmatan pengeluaran. Dengan pasukan profesional berpengalaman dan teknologi canggih, DrSound Production berdedikasi untuk menyampaikan pengalaman mendalam yang memikat penonton dan meninggalkan kesan yang berkekalan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Malam Amal Flint Berjaya Bantu & Ringankan Beban & Santuni Anak Yatim 

Ybae Suria Masuk Kampung Meriahkan Iftar di Kuala Lumpur Sabtu Ini