in , ,

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Samsung Galaxy Z Flip4 telah pun berada di pasaran Malaysia sebagai variasi ke empat peranti skrin boleh-lipat kompak dari Samsung. Nah! Entri ini Budiey akan ceritakan pandangan pertama semasa menerima telefon pintar ini.

Budiey perhatikan, dunia teknologi nampaknya semakin maju dari tahun ke tahun. Terutama sekali dalam bidang peranti telefon pintar. Bermula sebagai alat untuk buat panggilan dan menghantar mesej kepada orang lain, telefon pintar kini mampu melakukan lebih banyak lagi perkara dan memudahkan urusan kita. Antaranya, GPS, kamera, penyemakan imbas internet dan banyak lagi. Apabila teknologi semakin maju, ianya seiring dengan reka bentuk dan penampilannya juga. 

Umum sudah maklum, Samsung Galaxy Z Flip4, yang dilancarkan pada 10 Ogos, adalah pengganti kepada Galaxy Z Flip3. Pada pandangan pertama, Samsung Galaxy Z Flip4 mempunyai reka bentuk dan penampilan yang hampir sama dengan Galaxy Z Flip3. Ya hampir sama gais! Tapi ada la sikit perbezaan dari sudut yang lain.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Samsung Galaxy Z Flip4 telah dibungkus dalam kotak yang ringkas namun menakjubkan, sama seperti pendahulunya. Sila ambil perhatian bahawa pembungkusan adalah mesra alam kerana ia diperbuat daripada bahan kitar semula. Penyuntik kad SIM, kabel USB jenis C dan manual disertakan.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Dengan mata kasar, tiada perbezaan yang ketara antara Samsung Galaxy Z Flip4 dan Flip3. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang boleh dilihat apabila diteliti dengan teliti. Bingkai dan tepi telah dibuat lebih rata. Apabila anda memegangnya, anda boleh membezakannya; ia lebih ergonomik dan selesa di tangan anda. Memang selesa sangat!

Terbaharu ini, foto dan video kini boleh dilihat pada skrin muka depan Flip4. Jadi, tidak perlu membuka lipatan telefon untuk mengambil gambar. Touchpad ialah salah satu ciri baharu Samsung Galaxy Z Flip4.

Apabila skrin dilipat separuh, ia memaparkan aplikasi di bahagian atas dan kawasan kawalan di bahagian bawah, seperti pad jejak pada komputer riba. Dibalut dengan Gorilla Glass Victus+ dan disarungkan dalam bingkai aluminium amor, engselnya telah melepasi ujian ketahanan 200,000 kitaran dengan warna yang cemerlang.

Apabila tiba masanya untuk menaik taraf kamera Flip4, Samsung melakukan perkara itu. Dwi kamera di bahagian luar masih bersaiz 12 megapiksel, tetapi ia menjanjikan untuk menghasilkan tangkapan waktu malam berkualiti tinggi dan video yang stabil. Dengan pemproses Snapdragon 8 Plus Gen 1, 8GB RAM dan storan 128GB, 256GB atau 512GB, Galaxy Z Flip4 ialah salah satu telefon boleh lipat yang berkuasa di pasaran pada masa ini.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Reka Bentuk Yang Bergaya

Reka bentuk kekal menakjubkan dalam pelbagai warna termasuk Essential Graphite, Genderless Pink Gold, Bora Purple, dan Contemporary Blue. Budiey menerima Samsung Galaxy Z Flip4 dalam varian warna Bora Purple untuk buat ulasan ini.

Terdapat beberapa perbezaan yang telah dilaksanakan oleh Samsung dalam telefon pintar boleh lipat terbaru ini, terutamanya apabila kita melihat dimensinya. Dibuka, Samsung Galaxy Z Flip4 berukuran 165.2 x 71.9 x 6.9 mm, menjadikannya “lebih pendek” daripada Galaxy Z Flip3, yang berukuran 166 x 72.2 x 6.9 mm. Apabila dilipat, Samsung Z Flip4 berukuran 84.9 x 71.9 x 15.9 mm, menjadikannya lebih ramping sedikit daripada Samsung Z Flip3, yang berukuran 86.4 x 72.2 x 15.9 mm.

Samsung Galaxy Z Flip4 terasa lebih padat berbanding Galaxy Z Flip3 apabila dipegang di tangan. Walaupun berat 5 gram lebih banyak daripada pendahulunya, telefon ini terasa lebih ringan pada pendapat kami (183 gram vs 187 gram). Reka bentuk bingkai Galaxy Z Flip4, yang kini lebih ergonomik dan hampir rata, turut menyumbang kepada keselesaan memegang peranti. Pada generasi terdahulu, bingkai itu mempunyai reka bentuk bulat atau melengkung sepenuhnya.

Bingkai Samsung Galaxy Z Flip4 dihiasi dengan beberapa lubang dan butang. Lubang pembesar suara, mikrofon dan penyambung USB-C ditemui di bahagian bawah bingkai. Di bahagian atas bingkai, hanya terdapat lubang mikrofon.

Kemudian, pada bingkai kanan, terdapat butang Bixby / kuasa yang disepadukan dengan sensor pengimbas cap jari (cap jari). Kemudian, pada bingkai kanan, terdapat laci kad SIM yang boleh diakses dengan memasukkan ejektor SIM. Walaupun boleh menggunakan dua kad SIM, satu mestilah eSIM kerana Samsung Galaxy Z Flip4 hanya mempunyai slot kad SIM nano.

Walaupun garisan lipatan masih kelihatan, ia tidak menjejaskan pengalaman menonton.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Walaupun mempunyai dimensi lebih kecil sedikit daripada pendahulunya, landskap skrin utama Galaxy Z Flip4 kekal sama seperti pendahulunya, iaitu 6.7 inci dengan panel AMOLED Dinamik Boleh Lipat 2X.

Skrin turut menyokong mod HDR10+ untuk aplikasi yang menyokongnya seperti Netflix dan YouTube. Kandungan nampak terang dan jelas ketika digunakan untuk tempoh masa yang pendek. Sudut pandangan juga baik.

Skrin utama peranti mempunyai nisbah skrin-ke-badan sebanyak 85.4 peratus, menjadikan bezel di sekelilingnya kelihatan lebih nipis. Panel Kaca Ultra-Nipis terbaharu pada skrin dikatakan menjadikan Samsung Galaxy Z Flip4 lebih kuat daripada pendahulunya.

Secara keseluruhan, kami berpendapat bahawa paparan pada Galaxy Z Flip4, yang diselingi oleh potongan di bahagian tengah atas untuk memuatkan kamera menghadap hadapan 10 MP, selesa untuk dilihat apabila kami menggunakan telefon pintar untuk melakukan banyak tugas seperti membalas e-mel, menonton video atau bermain permainan.

Kecerahan maksimum skrin Samsung Galaxy Z Flip4 adalah sehingga 1,200 nits, menjadikannya sesuai untuk digunakan walaupun dalam cahaya matahari langsung untuk melihat pelbagai kandungan. Sangatr cerah dan terang!

Sama seperti pendahulunya yang terdahulu, kami tidak peduli dengan fakta bahawa garis lipatan muncul apabila menggunakan telefon ini. Kedutan boleh dilihat apabila melihat skrin Samsung Galaxy Z Flip4 dari sudut tertentu atau apabila melihat kandungan dengan warna terang seperti putih. Tetapi apabila kita sudah terbiasa, kita tidak akan melihat garis lipatan ini dan ia tidak akan menjadi masalah.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Skrin Penutup Yang Lebih Berfungsi

Apabila dilipat, skrin penutup 1.9 inci menjadi cara yang mudah untuk menyemak masa, cuaca, jadual dan maklumat lain yang berkaitan. Samsung Galaxy Z Flip4, seperti Galaxy Z Flip3, menampilkan panel Super AMOLED 1.9 inci pada bahagian luar sebagai skrin kedua (skrin penutup).

Pelindung kaca Gorilla Glass Victus+ yang telah digunakan pada skrin ini dikatakan menjadikannya lebih tahan lama.

Skrin penutup, seperti Samsung Z Flip3, boleh digunakan untuk mengambil swafoto dengan kamera belakang dan memaparkan pemberitahuan penting. Walau bagaimanapun, Samsung telah memasukkan beberapa ciri baharu pada skrin penutup Galaxy Z Flip4. Ini termasuk fungsi untuk membalas mesej, membuat panggilan telefon, mengaktifkan Wi-Fi atau Bluetooth, menggunakan Samsung Wallet, mengawal peranti rumah pintar dan banyak lagi.

Skrin penutup kemudiannya boleh disesuaikan lagi dengan pelbagai imej latar belakang peribadi (foto atau video), reka bentuk jam yang lebih berwarna dan keupayaan untuk menyegerakkan paparan skrin penutup ke skrin utama dan Samsung Galaxy Watch anda.

Penggunaan ringkas telefon pintar kami mencadangkan bahawa mereka yang gemar menghias skrin telefon pintar mereka dengan warna terang atau imej unik untuk menonjolkan mereka daripada ahli keluarga atau orang lain akan mendapati bahawa skrin penutup pada Galaxy Z Flip4 sangat membantu dan berguna.

Di sebelah skrin penutup, terdapat dua kamera, masing-masing dengan resolusi 12 MP, salah satunya adalah kamera ultralebar. Kedua-duanya disusun secara menegak di sebelah skrin penutup.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Mod Fleksibel

Walaupun FlexCam adalah ciri baharu untuk Flip4, Samsung telah memasukkan ciri serupa dalam Flip3 juga. Apabila Z Flip3 dilipat ke dalam bentuk L, antara muka pengguna akan melaraskan secara automatik untuk menampung faktor bentuk baharu, ciri yang dikenali sebagai Mod Flex. Apabila telefon dilipat dua, pilihan penangkapan apl Kamera, yang biasanya dipaparkan di bahagian atas skrin, beralih ke bahagian bawah untuk akses yang lebih mudah.

Ciri FlexCam model Galaxy Z Flip4 terbaru diaktifkan apabila peranti dilipat pada sudut 75 115 darjah. Ciri “FlexCam” Z Flip4 membolehkan anda mengambil foto dan video tanpa menggunakan tangan anda. Mengambil kesempatan daripada reka bentuk engsel Flip, fungsi ini membolehkan pengguna menopang kamera pada pelbagai permukaan, membolehkan pengambilan swafoto dan foto berkumpulan dengan mudah tanpa perlu mengganggu orang ramai yang melihat.

Flex Cam menghilangkan keperluan untuk tripod semasa mengambil gambar atau membuat video. Kemudian, Flex Cam kini turut berfungsi dengan kamera pada pelbagai platform media sosial yang terkenal seperti WhatsApp, Facebook, Instagram dan banyak lagi.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

Kapasiti Bateri Yang Lebih Besar

Dimensi ketebalan engsel telah dikurangkan dalam Galaxy Z Flip4 untuk menampung bateri yang lebih besar. Galaxy Z Flip 4 mempunyai bateri 3,700 mAh yang lebih besar daripada Galaxy Z Flip3. Tambahan pula, kelajuan pengecasan telah meningkat kepada 25 watt daripada 15 watt.

Oleh kerana masih terlalu awal menggunakan telefon pintar ini, jadi Budiey belum mempunyai peluang untuk menyemak hayat bateri lagi, namun, Samsung mendakwa bahawa hayat bateri akan menjadi lebih baik terima kasih kepada kemasukan cipset terbaharu dan paling berkuasa Qualcomm, Snapdragon 8 Plus Gen 1. Chipset ini juga disebut-sebut sebagai sangat cekap kuasa.

Nantikan ulasan mendalam Budiey tentangnya dan Budiey akan menggunakan Samsung Galaxy Z Flip4 yang serba baharu sebagai telefon pintar utama dalam beberapa minggu akan datang. 

Jika anda berminat untuk membeli Samsung Galaxy Z Flip4 dan boleh customise mengikut warna kesukaan korang, anda boleh melakukannya pada mulanya melalui pautan INI.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

SAMSUNG GALAXY WATCH5

Ini Manfaat Terbaik Siri Galaxy Watch5 Yang Akan Membantu Anda 

SAMSUNG

Galaxy Buds2 Pro, Galaxy Buds Pertama Mengawasi Postur Anda!