in , ,

Rating Menjunam? Tyzo Dedah Bukti Suria Petang Pendengar Paling Ramai

Penyiar radio popular, Tyzo, baru-baru ini mengumumkan bahawa jumlah pendengar segmen Suria Petang yang dikendalikannya mencatat rekod tertinggi sepanjang tahun 2022 dan 2023.

Ini juga bertujuan untuk menolak dakwaan dari pihak pengurusan stesen radio yang mendakwa sebaliknya.

Tyzo, nama sebenarnya Tuah Zolqarnain, berkata bahawa hasil kaji selidik yang dijalankan oleh pihak stesen radio sendiri menunjukkan bahawa segmen kendaliannya meraih rating pendengar tertinggi sebanyak empat kali berturut-turut.

Dalam satu kenyataan di Instagram, Tyzo berkongsi gambar yang menunjukkan jumlah pendengar segmen Suria Petang, dengan angka sebanyak 1.73 juta dan 1.56 juta.

Rating Menjunam? Tyzo Dedah Bukti Suria Petang pendengar Paling Ramai

Beliau menegaskan bahawa keputusan ini membuktikan kejayaan Suria Petang dalam menarik perhatian pendengar, dan gambar tersebut turut disahkan oleh pengurus besar stesen radio.

Dalam pada itu, Tyzo juga memberi respons terhadap kenyataan Pengerusi Star Media Radio Group yang menyatakan kemenangan Tyzo pada Anugerah Bintang Popular ke-35 tidak memberi impak positif terhadap jumlah pendengar.

Rating Menjunam? Tyzo Dedah Bukti Suria Petang pendengar Paling Ramai

Walau bagaimanapun, kenyataan tersebut mungkin menimbulkan kontroversi apabila Datuk Muhammad Aminuddin Mohd. Rouse menyatakan bahawa jumlah pendengar Suria Petang semakin menurun dan mencadangkan perlunya pembaharuan di Suria FM, termasuk penamatan kontrak Tyzo.

Tyzo sendiri, melalui hantaran di Facebook, menyatakan kekecewaannya kerana tidak meneruskan peranan sebagai penyampai Suria Petang untuk tahun 2024. Beliau juga menyifatkan pemutusan kontraknya sebagai harga yang perlu dibayar selepas meraih anugerah Penyampai Radio Popular pada Anugerah Bintang Popular tahun lalu.

Keputusan ini telah mencetuskan reaksi daripada pendengar setia Suria FM, beberapa di antaranya merasa tidak puas hati dan ada yang mengusulkan untuk memboikot stesen radio tersebut. Sebagai langkah pembaharuan, Suria FM turut mengumumkan penyampai-penyampai baru yang akan menyertai beberapa segmen, termasuk Datuk Fizz Fairuz dan Chiwan Chilok.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

RAJA JASTINA ASTRO

Rahsia Tembusi Pasaran Kemboja, Tukar Judul HEIR OF THE BLACK MAGIC

Kemenangan Tyzo di ABPBH Tiada Impak Kepada Rating Radio Suria FM