in , ,

Kemenangan Tyzo di ABPBH Tiada Impak Kepada Rating Radio Suria FM

Berakhirlah kontroversi tentang penamatan kontrak Tyzo sebagai penyampai radio di Suria FM. Tyzo, yang memenangi Anugerah Bintang Popular ABP35, rupanya tidak memberikan impak yang positif kepada segmen Suria Petang selain daripada jumlah pendengar.

Keputusan ini diumumkan oleh Pengerusi Star Media Radio Group, Datuk Muhammad Aminuddin, selepas beliau meneliti keuntungan syarikat dan jumlah pendengar. Tyzo diumumkan tidak akan meneruskan perkhidmatannya dengan Suria FM selepas 9 Mac mendatang. Keputusan ini memberikan akhir kepada spekulasi dan kontroversi sejak pengumuman penyingkiran Tyzo dari stesen radio tersebut.

Meskipun Tyzo mempunyai pencapaian sebagai Penyampai Radio Popular, nampaknya manfaat yang diberikannya kepada segmen Suria Petang tidak mencukupi untuk memenuhi matlamat syarikat. Dalam tempoh yang singkat, Tyzo akan mengakhiri perkhidmatannya di Suria FM, memberikan peluang kepada perubahan dan penyegaran dalam pengendalian segmen tersebut.

Bagi peminat Tyzo, ini mungkin satu berita yang mengecewakan, tetapi pada masa yang sama, perubahan ini mungkin membawa peluang baru dan wajah-wajah baharu dalam dunia radio. Kita tunggu dan lihat bagaimana perkembangan seterusnya dalam landskap radio tempatan setelah keputusan ini diumumkan.

“Gaji dia akan terus dibayar sehingga 9 Mac depan iaitu tarikh terakhir kontraknya sebagai penyampai Suria FM,”

– Muhammad Aminuddin

Tambah Muhammad Aminuddin, kemenangan Tyzo pada ABP35 tidak memberi sebarang impak terhadap jumlah pendengar segmen Suria Petang yang dikendalikan bersama Sharifah Shahirah.

“Kesan kemenangan Tyzo pada ABP35 memang tiada bahkan jumlah pendengar semakin menurun dan itu kenyataannya.
“Bagi saya, sesuatu perlu dilakukan demi pembaharuan Suria FM dan penamatan kontrak Tyzo adalah salah satu caranya,” ujarnya.

– Muhammad Aminuddin

Mengulas lanjut mengenai kontrak Tyzo, Muhammad Aminuddin berkata, Suria FM sebelum ini menawarkan tempoh selama setahun namun Tyzo meminta memendekkan kontrak kepada enam bulan sahaja.

“Kontrak Tyzo tamat pada 9 Oktober 2023 dan dua bulan sebelum itu (Ogos 2023), saya berjumpa Tyzo untuk lanjutkan kontrak dia selama setahun.

Tyzo bersetuju tapi hanya mahu lanjutkan selama enam bulan sahaja dengan alasan dia ada plan lain, nak fokus dengan perniagaan yang diusahakanya,”

– Muhammad Aminuddin

Dalam masa sama, dia turut meminta mana-mana pihak untuk tidak mengeluarkan sebarang kenyataan negatif dan berbaur fitnah yang boleh merosakkan reputasi Suria FM.

“Saya harap isu ini dinoktahkan dan tidak akan dibangkitkan lagi.

Jika ada mana-mana pihak yang terus buat kenyataan berbaur fitnah terhadap Suria FM, kami berhak dan tidak teragak-agak untuk ambil tindakan undang-undang,”

– Muhammad Aminuddin

Hari ini, Suria FM turut mengumumkan  tiga penyampai baharu iaitu Datuk Fizz Fairuz yang bakal menyertai segmen Morning Morning Suria, Chiwan Chilok (Suria Petang) dan Kai Hasan (Morning Morning Suria serta Carta Suria Top 40).

Terdahulu, Suria FM mengumumkan khidmat Tyzo sebagai penyampai segmen Suria Petang, berakhir atas alasan strategi untuk tahun 2024.

Tyzo atau nama sebenarnya, Tuah Zolqarnain menerusi hantarannya dalam Facebook meluahkan tidak rela disingkirkan daripada stesen radio berkenaan.

Dia itu turut menyifatkan penyingkirannya sebagai harga yang terpaksa dibayar selepas meraih anugerah Penyampai Radio Popular di Anugerah Bintang Popular tahun lalu.

Susulan itu, ramai pendengar setia menzahirkan rasa tidak puas hati sehingga ada yang mahu memboikot Suria FM

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

TYZO

Rating Menjunam? Tyzo Dedah Bukti Suria Petang Pendengar Paling Ramai

Samsung Galaxy S23 Series

Lebih Murah! Beli Siri Galaxy S23 Hari Ini pada Harga Baharu Epik!