in , ,

Rahmad Mega Tersingkir, Mark Adam Terima Anugerah Bintang Nurani di HIJRAHKAN LAGUKU

Berdebar dan kecut perut. Itulah gambaran perasaan penonton TV AlHijrah yang berada di rumah mahupun yang berada di Studio Digital stesen ini apabila Faizal Ismail dan Bell Ngasri selaku hos rancangan Hijrahkan Laguku mengumumkan PG Adam dan Rahmad Mega berada di kedudukan terbawah malam tadi.

Namun, rezeki tidak berpihak kepada Rahmad. Perjalanan penyanyi kumpulan Mega itu bertemu titik noktah setelah tersingkir di episod ketiga sekaligus bergelar peserta pertama yang meninggalkan pentas realiti HL setelah tiga minggu rancangan ini disiarkan.

Mark Adam Anugerah Bintang Nurani

Bertemakan bebas, Rahmad yang membawakan lagu Hentikan Alasanmu dengan gubahan lirik baru hanya mendapat 60 markah keseluruhan daripada juri professional iaitu Fauzi Marzuki, Hazamin Inteam serta Ustaz Syed Norhisyam Tuan Padang.

Bagai perwira persembahan Zack Kool

Rahmad yang ditemui setelah program itu tamat berkata, beliau menerima keputusan juri dengan hati terbuka dan tidak menganggap bahawa ini adalah penamat kepada usaha dakwah.

“Saya menghadapi sedikit kesukaran untuk memilih lagu episod ketiga. Manakan tidak, saya perlu pastikan lagu itu bukan sahaja boleh dinyanyikan dengan baik namun perlu elemen lirik ketuhanan serta suntikan dakwah.

“Ini bukan pengakhiran kepada kerja dakwah saya. Tetapi ini adalah permulaan kepada lebih banyak usaha pendakwahan dan langkah kerjaya yang lebih baik di masa hadapan. Saya ucapkan selamat maju jaya kepada rakan-rakan artis lain yang masih berada di pentas HL.

Debaran Penyingkiran

Penerbit rancangan HL Nurainah Nabeeha Hassan berkata, walaupun berat hati namun adat pertandingan realiti pastinya akan ada peserta yang tersingkir dalam mencari bintang terbaik.

“Penyingkiran secara adil dan berhemah ini adalah keputusan bersama pihak juri setelah mengambil kira persembahan lagu dan lirik, persembahan pentas serta adab persembahan.

“Kalau diikutkan, HL sangat berbeza dengan program realiti yang pernah disiarkan di mana-mana platform sebelum ini. Kami titikberatkan elemen pendakwahan. Setiap artis yang menyertai pertandingan hadir dengan kisah penghijrahan berbeza. 

“Kisah penghijrahan yang dikongsikan peserta saban minggu di setiap persembahan pasti meninggalkan seribu satu kesan mendalam kepada penonton. Rasa rugi apabila hilang satu bintang. 

“Fauzi Marzuki turut sependapat dengan saya. Beliau sendiri akui amat sukar untuk membuat keputusan penyingkiran kerana kelapan-lapan artis menunjukkan peningkatan prestasi persembahan yang begitu mendadak pada minggu ini berbanding minggu-minggu sebelum ini. Namun, begitulah adat pertandingan, ada kalah ada menang” jelas Aina.

Iwan Shahman dengan lagu Tuhan

Dalam hiba ada gembira. Persembahan minggu ketiga HL turut menyaksikan Mark Adam menerima Anugerah Bintang Nurani. Penganugerahan ini diberikan atas peningkatan nyanyian dan persembahan penyanyi kelahiran Filipina ini dari minggu pertama walaupun acapkali menerima kritikan pedas Fauzi Marzuki.

Sementara itu, Dato’ Nash yang menyanyikan lagu Tiada lagi Kidungmu mendapat markah tertinggi (78 peratus) diikuti Shahir Zawawi ditempat kedua dengan lagu Rasul (72 peratus) dan Zaf V.E di tempat ketiga dengan lagu Tunjuk Jalanmu (70 peratus).

Selain itu, persembahan lain yang berjaya memukau penonton adalah Iwan Shahman (Tuhan), Zack Kool dengan (Tidak Kekal Lama), Mark adam (Isteriku) dan PG Adam (Mari Mengaji). Lagu Tolaal Badru Alaina pula dipilih sebagai lagu penutup berkumpulan.

Barisan Juri Episod 3

Hijrahkan Laguku yang bersiaran setiap Sabtu, jam 9 malam mendapat tajaan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM), dan Hotel Premiera Kuala Lumpur.

Klip sedutan sesi latihan vokal, persiapan persembahan dan trivia para peserta boleh ditonton melalui liputan kapsul yang disiarkan setiap hari, jam 7.55 malam.

Siaran ulangan HL turut boleh ditonton di TV AlHijrah pada setiap Ahad, jam 4.30 petang. Manakala rancangan Hijrah Prihatin beama artis HL pula disiarkan setiap Sabtu dan Ahad, jam 1 tengah hari.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Opera Serikandi Nusantara Membuka Acara KLWKND di Kuala Lumpur

Sertai Cabutan Bertuah Menangi Hadiah Menarik di Jualan Ulangtahun Ke-14 Suria