in ,

Qariah Terbaik Berkumpul Di Gema Haflah Fatima Al Khatab Perdengar Bacaan Al-Quran

Penonton Malaysia terutamanya penonton setia TV AlHijrah yang ingin mendengar lantunan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran terbaik daripada barisan qariah Malaysia mesti menonton rancangan Gema Haflah Fatima Al Khatab pada hujung minggu ini.

Rancangan Gema Haflah Fatima Al Khatab akan disiarkan pada 20 Februari 2021, Sabtu, jam 9 malam. Gema Haflah Fatima Al Khatab ini bakal menghimpunkan enam qariah terbaik tempatan yang pernah menjuarai Majlis Tilawah Al-Quran Antarabangsa dan Majlis Tilawah Al Quran Kebangsaan.

Enam qariah tersebut adalah qariah Sharifah Khasif Fadzilah (Johan Qariah Majlis Tilawah Al-Quran Antarabangsa 2009), qariah Sofizah Mousin (Johan Qariah Majlis Tilawah Negeri Sabah 2013 dan 2015), qariah Nor Ruzana Natiah Jaafar (Naib Johan Qariah Majlis Tilawah Al Quran Kebangsaan JAKIM 2017 & 2018), qariah Normalina Alias (Johan Qariah Majlis Tilawah Al-Quran Antarabangsa 2017), qariah Awatif Abd Majid (pemenang tempat ketiga Majlis Tilawah Al Quran Kebangsaan 2019),  dan qariah Nur Farhatul Fairuzah Panut (Johan Qariah Majlis Tilawah Al-Quran Antarabangsa 2019).

Gema Haflah Qariah
Gema Haflah Fatima Al Khatab

Antara surah-surah yang akan diperdengarkan adalah Surah Al Imran, Surah At-Tahrim, Surah An-Nisa, Surah Ar-Rum, Surah An-Nahl, Surah Al-Ahqaf, Surah An-Naml dan Surah Maryam.

Tema Fatima Al Khatab dipilih istimewa bagi membawa penonton menelusuri kembali kisah keislaman Saidina Umar Al-Khatab setelah mendengar bait-bait Al-Quran lantunan adiknya Fatima Al Khatab di suatu malam yang hening.

Asbab keyakinan Fatimah Al Khatab terhadap kalam Al-Quran akhirnya membuka jiwa Umar untuk menerima cahaya llahi. Kekuatan Fatimah Al Khatab adalah cerminan mukminah sejati yang harus diteladani dalam mempertahankan keyakinan dan keimanan kepada Allah AWT

Poster 2 Gema Haflah Fatima Al Khatab.jpg
Gema Haflah Fatima Al Khatab

Perkongsian kisah ini menerusi bacaan ayat suci Al-Quran oleh keenam-enam qariah tersohor ini menjelaskan objektif penerbitan rancangan Gema Haflah iaitu untuk menyuburkan jiwa penonton menerusi bait-bait ayat dan maknawi yang termaktub di dalam Al-Quran Al Karim.

TV AlHijrah amat berkeyakinan bahawa rancangan ini mampu memimpin penonton untuk menjadi manusia yang sempurna lahir dan batin dengan berpandukan kalam Ilahi. 

Jadi, mari kita sama-sama memanfaatkan masa terluang bersama keluarga di rumah dengan menyaksikan Gema Haflah Fatima Al Khatab, Sabtu ini, 9 hingga 11 malam hanya di TV AlHijrah.

Poster Gema Haflah Fatima Al Khatab
Gema Haflah Fatima Al Khatab

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ryan Reynolds | 22

Artis Miniatur Buat Penampilan Dalam Rancangan Snapchat Bersama Ryan Reynolds

Jamal Abdillah | 23

Pasangan Adik Beradik Yamani Abdillah & Zaki Yamani Buka Tirai FAMILI DUO