in

Platun Harimau Perangi Komunis Di TV2

Platun Harimau Perangi Komunis Di TV2

Cubaan pihak tertentu untuk menghidupkan kembali fahaman komunisme di negara ini merupakan rancangan jahat untuk merampas kuasa secara haram dengan cara menghuru-harakan pemikiran rakyat. Justeru rakyat yang mempunyai pemikiran waras, berkeluarga, berpendidikan, berniaga dan mempunyai kepentingan lain, harus bangkit menentang fahaman jahat yang tidak sah di sisi undang-undang negara ini.

Cuba tampil dengan misi sama mahu memupuk kesedaran sekaligus menambah semangat cintakan negara yang aman dan harmoni, Radio Televisyen Malaysia (RTM) cuba menarik tumpuan terutama di kalangan remaja yang di harap menjadi tunggak negara pada masa hadapan dengan menyiarkan sebuah drama bersiri terbaharu yang diadaptasi daripada sebuah novel perang bertajuk Platun Harimau hasil karya Lt Kol Mohd Radzi Abd Hamid.

Zul Huzaimi ... Pelakon Utama Platun Harimau

Platun Harimau yang menemui penonton mulai 21 Julai 2011, setiap Khamis, jam 9.00 malam di TV2 arahan En Razali Mohd Yussof dengan kerjasama TD dangan Nadirasa Budaya (M) Sdn Bhd dalam 13 episod siarannya ini juga dilihat menyumbang kepada menyemarakkan semangat rakyat negara ini menyambut Hari Kemerdekaan yang bakal di raikan 31 Ogos depan.

Bertujuan menyedarkan generasi muda bahawa komunis adalah pengganas bertindak kejam kepada rakyat negara ini Platun Harimau mengaspirasikan kejayaan Tentera Darat khususnya Rejimen Askar Melayu DiRaja (RAMD) yang telah berjuang habis-habisan menentang komunis. Malah hingga ramai yang terkorban, tercedera, cacat penglihatan dan sengsara hingga ke saat ini. Pada masa sama, Platun Harimau menyeru supaya anak-anak Malaysia bangkit menentang golongan yang menperjuangkan komunis.

Babak-babak menarik dalam Platun Harimau mengangkat kisah sebenar yang berlaku disekitar era 1980-an yang dilalui oleh pasukan RAMD yang menerima tentangan hebat pengganas komunis yang dikenali sebagai `Black Jacket’. Seramai 16 perajurit gugur di medan perang di Daerah Gubir, di utara Perak bersempadan dengan Betong (Wilayah Siam) yang merupakan kawasan hitam pengganas komunis Black Jacket yang diketuai oleh Chong Woo.

Penggambaran drama ini diadakan di sekitar kawasan hutan Tapah, Perak dan Kem Sg. Udang serta Kem Terendak, Melaka dan mengambil masa dua bulan untuk disiapkan. Barisan pelakonnya pula terdiri daripada Zul Huzaimi, Norman Hakim, Yatt Hamzah dan ramai lagi di samping pelakon tentera termasuklah anggota daripada PULPAK, 4 RAMD dan 4 RSD.

Terdahulu Panglima Tentera Darat, Jen Dato’ Sri Zulkifeli Mohd Zin telah diberi penghormatan untuk melancarkan Drama Bersiri Platun Harimau di Wisma Transit pada 18 Feb lalu.

Pelakon Utama Platun Harimau

Zulhuzaimi Dan Yatt Hamzah Bergandingan Dalam Platun Harimau

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Rakaman Program Raya SEDETIK MUZIK

Gambar Rekaan Raya Ezuwan Ismail di The Blue Kebaya Showcase