in

Persembahan Anuar Zain Tak Jejas Walaupun Batuk

SETIAP kali tiba Minggu Setiausaha yang diraikan setahun sekali pada April, Pusat Konvensyen Sime Darby terus menjadi tumpuan kerana di situlah kebanyakan artis hebat dan terkenal membuat persembahan meraikan bos dan setiausaha.

3431025145 72C79D3770 O | 4

Tahun ini Anuar Zain mengadakan persembahan Minggu Setiausaha di sana dan seperti dijangka, dewan utama di pusat konvensyen itu pasti penuh. Bagaikan satu bonus kepada mereka apabila setahun sekali dapat menyaksikan persembahan eksklusif daripada penyanyi hebat seperti Anuar.

Beberapa hari sebelum itu, Anita Sarawak dan Faizal Tahir muncul membuat persembahan di sana dan mendapat sambutan di luar jangkaan sehingga meja dan kerusi terpaksa ditambah.

Sebagaimana saban tahun peminat tidak sabar untuk melihatkan kelincahan Anita beraksi di pentas dengan celotehnya yang mencuit hati, begitulah juga dengan Anuar yang mempunyai aura dan keistimewaan tersendiri pada mata peminatnya.

Pada acara tertutup seperti itulah peminat bukan saja dapat mendengar kemantapan lontaran suaranya menyanyikan lagu popularnya malah hubungan antara artis dengan peminat terjalin lebih erat, dekat dan mesra. Ini kerana dalam suasana persembahan seperti itu sajalah mereka diberi peluang mendekati, bergambar, menyanyi dan menari bersamanya.

Melihatkan sambutan hangat penonton terhadap Anuar, ternyata dalam kegawatan ekonomi sekarang masih ada lagi ruang untuk sesetengah artis terus mencari rezeki dalam bidang mereka meskipun ada yang bersungut tiada jemputan membuat persembahan pentas.

Itulah yang dinamakan tuah. Terbukti kehebatan dan populariti Anuar masih sukar digugat. Dalam keadaan diri yang tidak begitu sihat apabila sesekali Anuar melepaskan batuknya, namun demi memenuhi harapan peminat dia terus melontarkan suaranya dengan menyanyikan lebih 15 lagu, Permataku, Suria dan Siara, Bidadari, Hanya Kau Yang Mampu (Aizat), Careless Whisper, Jerat (Harvey Malaiholo), Selalu Bersamamu (Tompi), Lelaki Ku, Kain Pelikat, Kau Bunga Cintaku, Ketulusan Hati, Tinggalkan Aku, Mungkin, Keabadian Cinta, Sesucinya Cintamu dan Terimakasih Cinta (Afgan).

3431846816 6De9C1A4Ab O | 5

Penonton yang pada mulanya kelihatan pasif bagaimanapun, pada pertengahan persembahan kelihatan agak agresif dan tidak melepaskan peluang berjoget dengannya. Anuar yang saban tahun membuat persembahan pada Minggu Setiausaha sudah ‘masak’ benar dengan sambutan dan tingkah peminat terhadapnya.

Kemahuan mereka yang ingin mendekatinya dilayan dengan baik sehingga Anuar yang mengerti betapa sanjungan mereka terhadapnya tidak pernah padam dengan senang hati mengizinkan seorang peminat menyarungkan kemeja-T ke tubuhnya. Untuk tidak mengecewakan harapan tetamu yang ingin beramah mesra dengannya, Anuar juga pergi dari meja ke meja untuk mendekati mereka.

Pada persembahan yang mengambil masa hampir sejam itu, Anuar begitu menghayati persembahannya tanpa terlalu banyak bercoloteh kerana dia faham mereka datang untuk berhibur. Anuar juga mendedikasikan nyanyiannya khusus untuk peminat yang datang dari Muar, Johor.

Seawal pagi rombongan itu bertolak dari sana semata-mata untuk melihat Anuar beraksi di pentas. Peluang seperti itu datang setahun sekali dan pastinya ia tidak boleh dilepaskan begitu saja.

Kenangan lama terimbau semula apabila Anuar menyanyikan lagu Kain Pelikat yang pernah mempopularkan namanya ketika masih belasan tahun. Waktu itu dia menyanyikan lagu itu bersama Ellina Razak. Lagu itu tentu saja meninggalkan nostalgia kepada peminat yang membesar bersama lagu itu. ‘Sportingnya’ Anuar melayan setiap tetamu yang datang membuatkan ada yang keberatan untuk meninggalkan dewan tersergam indah itu sehingga memaksa Anuar membuat kemunculan kali kedua dan menyanyikan beberapa lagu lagi.

Penyanyi sehebat Anuar juga tiada halangan menyanyikan lagu popular penyanyi lain apabila dia memilih menyanyikan lagu Aizat, Hanya Kau Yang Mampu.

Sebelum itu, tirai persembahan diceriakan dengan celotah Dee yang terkenal dengan wataknya sebagai Cik Timah. Mengenakan gaun rona hijau fesyen kemban, Dee mengajak lima bos dan tetamu lelaki yang hadir mengambil bahagian dalam permainan meniru gaya artis terkenal iaitu R Azmi, Sudirman, Datuk M Daud Kilau, David Arumugam dan Anuar Zain.

Kemunculan lima peserta itu di pentas mengundang ketawa penonton kerana bukan saja dipakaikan kostum menyerupai kelima-lima artis itu tetapi juga diiringi lagu popular mereka. [sumber]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Baju Ayu OIAM di Anugerah Bintang Popular

Aznil Nawawi | 22

Sidi Tersingkir Dari Akademi Fantasia 7, Ini Sedikit Ulasan Untuk Penonton Setia AF7