in , ,

Penyanyi Alena Murang Bakal Jelajah Taiwan Pada Bulan Oktober Ini

Alena Murang kembali ke Taiwan pada Oktober ini untuk lawatan muzik bersama kumpulannya.

Alena Murang melawat Taiwan bersama kumpulannya pada Oktober ini Mereka akan buat persembahan di dua festival, Festival Muzik Dunia Taiwan (Taipei) dan Festival Pasiwali (Taitung) yang merupakan dua festival muzik dunia yang besar, mempamerkan pemuzik dari seluruh dunia. 

Alena Murang akan bermain bersama kumpulan rock semua perempuan Indonesia Voice of Baceprot, bintang Taiwan A-Lin dan Utjung Tjakivalid, kumpulan Korea Selatan Hey String dan beberapa yang lain. 

https://flic.kr/p/2nRTTpR

Mereka juga mengadakan persembahan penuh di Pusat Seni Universiti Nasional Taiwan (NTU) dan pertunjukan dan ceramah kecil lain di universiti.

Penyanyi sape dari Sarawak telah membuat persembahan di festival di Taiwan dan terlibat dalam dokumentari sejak 2017, menghubungkan dengan pemuzik asli pulau itu melalui warisan Austronesia mereka yang dikongsi. 

Menurut Murang, pulang ke Taiwan selalunya seperti “pulang” kerana persamaan ketara penduduk asli Taiwan dan Borneo berkongsi dari segi bahasa, manik, lagu, reka bentuk, pandangan dunia dan kecintaan terhadap muzik. Pada 2020 dia menandatangani kontrak dengan label Taiwan Wind Music.

Alena Murang

Alena Murang, sebagai kumpulan lima orang, menjalani kuarantin hotel selama 3 hari apabila mendarat di Taipei, sebelum negara itu membuka sempadannya pada 13 Oktober. 

Alena Murang disertai di atas pentas oleh Joshua Maran (gitar & dram), Yi Mann (guzheng elektrik), Simmy (papan kekunci dan wisel timah) dan Herman Ramando (gitar bes).

Alena telah bermain sape’ selama lebih 20 tahun dan menjelajah dunia berkongsi lagu dan muzik warisan Orang Ulunya. 

Dia telah membuat persembahan di festival di Australia, Iceland, Amerika Syarikat, Republik Czech, Indonesia, Thailand, UK, Itali, Jerman untuk menamakan beberapa.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Nicholas Saputra

Filem SAYAP SAYAP PATAH Adaptasi Kisah Benar Lakonan Nicholas Saputra

Azri Iskandar

Azri Iskandar & Dr Azra Rancang Nikah Semasa Cuti Sekolah Hujung Tahun Ini